Politici v reakci na finanční krizi selhali

16. 9. 2010

Politici v reakci na finanční krizi selhali a nedokázali předejít opakování destabilizace světové ekonomiky, vysvětluje ve své studii Barry Eichengreen z Kalifornské univerzity v Berkeley. Zde jsou hlavní závěry.

Papežova návštěva v Británii

16. 9. 2010

< "Pozor, jede sem papež!"

Od čtvrtka je papež Benedikt na čtyřdenní návštěvě ve Velké Británii, je to první papežská návštěva od první poloviny osmdesátých let. Papežská návštěva vyvolává značnou kontroverzi, jednak v souvislosti s rozsáhlým, právě zveřejněným skandálem pedofilních katolických kněží v Belgii a v souvislosti s požadavky britských obětí katolických kněží, aby byli potrestáni.

Výroky kardinála Kaspera odhalují skutečnou filozofii Vatikánu

Katolická církev se chce stát hrází proti islámu a liberalismu

16. 9. 2010

Kardinál Kasper tvrdí: "V západní společnosti zavládla hodnotová krize. Západní společnost neví, kudy kam. To má kořeny v osvícenství. Radikální hnutí šedesátých let tomu rozvratu ještě přidala. A protože církve žijí v této společnosti, jejich víra je slabá."

V rozhovoru pro německý časopis Focus řekl kardinál Walter Casper, že "se v Británii rozšířil nový, agresivní ateismus. Například, když si na krk vezmete kříž v British Airways, začnou vás diskriminovat".

Kasper je normálně jedním z mírnějších a diplomatičtějších představitelů Vatikánu. Léta vyjednával s anglickou anglikánskou církví. Kasper byl ale také mužem, který r. 2008 naléhal na anglikánskou komunitu, aby se postavila proti homosexualitě. Jeho výroky odpovídají konzervativnímu obrazu Británie.

"Británie dnes," řekl Kasper, "je světská a pluralitní společnost. Někdy, když přistanete v Heathrow, vám to připadá, že jste přijeli do třetího světa."

50 britských celebrit kritizovalo, že papež má být přijat v Británii jako "státní návštěva"

16. 9. 2010

Známé osobnosti britského veřejného života jako komik a spisovatel Stephen Fry a autor sci-fi románů Terry Pratchett kritizovali, že Británie přijímá přijíždějícího papeže jako "státní návštěvu". To je prý nepřijatelné v důsledku postojů Vatikánu k právům homosexuálů, k potratům a ke kontrole porodnosti.

Stephen Fry, Terry Pratchett, Philip Pullman a Richard Dawkins jsou mezi více než 50 veřejnými osobnostmi, které podepsali dopis deníku Guardian, v němž argumentují, že papeži by neměla být poskytnuta "pocta" státní návštěvy do Británie.

Channel Four News:

Pedofilní kněží jsou dál v katolické církvi

16. 9. 2010

Z vyšetřování reportérů britského televizního zpravodajství Channel Four News vyplývá, že více než polovina pedofilních kněží, odsouzených v Anglii a ve Walesu po roce 2001 za sexuální zneužívání dětí do vězení na dobu delší než jeden rok stále ještě zůstávají kněžími v katolické církvi a někteří z nich stále dostávají od církve finanční podporu a žijí v církevních domech.

Papež musí předat policii všechny informace o kněžích, kteří spáchali sexuální trestné činy

16. 9. 2010

To požadovali před jeho kontroverzní státní návštěvou Británie oběti sexuálního zneužívání. Konstatovali na tiskové konferenci v centrálním Londýně, že opakované omluvy nic neznamenají, že chtějí "pravdu, spravedlnost a aby se viníci zodpovídali ze svých činů".

Peter Saunders, oběť sexuálního zneužívání od katolických kněží a nynější předseda celostátní britské Organizace lidí zneužívaných v dětství, konstatoval: "Potřebujeme, aby papež řekl: Předám všechny informace o kriminálních kněžích policii, kdekoliv na světě ti kněží žijí. Předám tyto informace úřadům v těch zemích, kde jsou tito lidé chráněni."

Guvernér Anglické banky odborům:

Musíte přijmout rozpočtové škrty, jinak "odkážete katastrofu svým dětem"

16. 9. 2010

Mervyn King, guvernér ústřední Anglické banky, naléhal na britské odbory, aby přijaly reformu státního sektoru a likvidaci pracovních příležitostí. Pokud totiž nebude odstraněn obrovský britský státní deficit, "bude to katastrofa pro příští generaci".

Mervyn King ve svém projevu na výročním kongresu britských odborových svazů charakterizoval současný britský rozpočtový deficit jako "neudržitelný". Na obranu politiky nynější britské vlády uvedl, že její rozhodnutí ho snížit během následujících pěti let je pozvolnější než v některých jiných zemích."

Éej, jochněm!

16. 9. 2010 / Karel Dolejší

Nečasova vláda včera jednohlasně odvolala z funkce zmocněnce pro lidská práva Michaela Kocába. Jeho teoretický následník se už před časem vyjádřil, že předmětný úřad zmocněnce by bylo nejlépe zrušit, neb pojetí lidských práv, které prosazoval, zdá se býti značně pomýleným.

Lidská práva se prý totiž mají a dají zredukovat na práva individuální. Skupiny -- etnické, kulturní, sociální, náboženské atd. -- žádnými vymyšlenými právy nedisponují. A individuální práva, ta jsou zase de facto právy výhradně vlastnickými -- kdo nic nevlastní, žádná práva vlastně nemá.

A kdo nemá žádná práva, není člověk -- quod erat demonstrandum.

Konec je tedy všem odborářským, socialistickým, liberálním, homosexuálním, lesbickým, feministickým, islamofilním, bruselskobyrokratickým, jakož i všeobecně politicky korektním experimentům hledajícím jakási práva tam, kde by měl být uznáván pouze jediný cíl: Aby se totiž každý poddaný státní moci nejprve sám stal vlastníkem, a teprve skrze tuto identitu vůbec nabyl nějakých práv. Zapšklé/í levicové/í intelektuálky/ové začnou teď nepochybně znova dštít oheň a síru, místo co by likvidátorovi Kocábova dědictví jak se sluší a patří gentle(wo/)mansky gratulovaly/i.

Naopak zastáncům skutečné, nezfalšované, autenticky západní paleokonzervativní svobody bude teď konečně po mnoha letech zase do zpěvu.

Tož tedy, s chutí do toho: Éej, jochněm...

An English version of this article is in CLICK HERE

Abychom aspoň v jedné kategorii nebyli "světoví"?

16. 9. 2010 / Miloš Dokulil

V tom shonu z počátku září jsem možným zájemcům o žebříčky úspěchů málem ututlal nemálo -- snad povzbudivou? -- informaci týdeníku TIME z posledního srpnového týdne o možných celosvětových "reálných vítězích" v zatím ještě běžně nevyhlašovaných soutěžích. Jedno z těch špičkových míst v té tabulce, v rámci rubriky "Volný čas -- Štěstí" připadlo -- kupodivu? -- také České republice.

Fenomén Masaryk

15. 9. 2010 / Miloš Dokulil

1. Stručná vizitka

V poslední čtvrtině života prvního prezidenta ČSR vesměs sugestivně prezentované iniciály "TGM" již měly dva nestejně vnímané díly souvisící s působením jejich nositele. Tím že se narodil již v polovině 19. století, nutně patří do nám již zcela nepochopitelného času. Jeho otec byl slovenského původu, zaměstnáním panský kočí; a matka měla rodinné zázemí německé. Sám Tomáš Masaryk teprve jako gymnazista v navenek německo-českém Brně se stává vědomě Čechem. Od samého počátku svého působení v Praze jako univerzitní profesor na nově zřízené české univerzitě je kulturně-politicky nepřehlédnutelně činný.

"Plout s davem" do lágru

15. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Dovolil jsem si dost. Českému měšťákovi zpochybnit jeho pelešný klid a upozornit ho, že i jemu se může stát, že jej postihne xenofobně populistický protofašismus, okupující komunální programy ČSSD. V Mostě s "většinovým" heslem "Jeden stát, jedna pravidla!" ne nepodobným programu NSDAP. "Myslím, že heslo nevybočuje z billboardů, které mají jiné standardní politické strany." konstatoval zastupující předseda Sobotka.

Ra: The Path of the Sun God - Pouť slunečního Boha

14. 9. 2010

Co dělal Jan Čulík v dávné minulosti? Filmovou produkci a celou řadu dalších filmových prací mj. na celovečerním animovaném filmu Lesley Keenové Ra: The Path of the Sun God (Ra: Pouť slunečního Boha), Channel Four Television, 1990, 72 minut. Experimentální, silně atmosferický, hypnotický film, jehož výrobu financovala komerční kulturní celostátní britská terestrická televizní stanice interpretoval složité, abstraktní koncepty staroegyptské mytologie (které často mají překvapivě mnoho společného s moderní kvantovou fyzikou) prostřednictvím originální vizualizace.

Film má tři části: "Úsvit" je příběhem zrození kosmu, který vrcholí vznikem Egypta. Druhá část, "Poledne", se věnuje narození posvátné iniciaci a smrti faraóna a třetí část, "Noc", sleduje pouť zemřelého krále podsvětím na jeho cestě k bohům žijícím v posmrtném světě.

Film, který se natáčel čtyři roky, dnes, po dvaceti letech vypadá, jako by byl vyroben na počítači. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Snímek vznikl ve zcela předpočítačovém věku, technikou kresby perem černou tuší na průhledné fólie, z nichž byly vyrobeny tiskařské negativy, ty byly zasvíceny zespoda a nasnímány 35 milimetrovou kamerou s nejrůznějšími barevnými filtry. Podobně jako při barevném tisku se mnohobarevný obraz skládal z mnoha opakovaných expozic, každá s jiným filtrem. V některých scénách film procházel kamerou až čtyřicetkrát.

35 mm film byl nedávno zdigitalizován a ZDE je k dispozici několik ukázek, které přednostně zpřístupňujeme čtenářům Britských listů

Film vyjde v blízké budoucnosti na DVD.

Enjoy!

"Ra: pouť slunečního boha" ZDE

Mezinárodní měnový fond varuje:

Evropa a Amerika čelí "sociální explozi"

15. 9. 2010

Amerika a Evropa čelí nejhorší krizi zaměstnanosti od třicátých let a riskují "explozi sociálních nepokojů", pokud nebudou jednat velmi opatrně, varuje Mezinárodní měnový fond.

Trh pracovních příležitostí je ve vážné krizi. Velká recese vytvořila pustinu nezaměstnanosti," konstatoval šéf MMF Dominique Strauss-Kahn na summitu o zaměstnanosti v Oslo, které se spoluúčastnila i Mezinárodní federace práce.

Strauss-Kahn se domnívá, že se svět k recesi nevrátí, ale zdůrazňuje, že svět dosud neunikl hlubší sociální krizi. Varoval, že by bylo vážným omylem se domnívat, že je Západ v bezpečí poté, co se dostal loni tak blízko na pokraj propasti. "Nejsme v bezpečí," zdůraznil.

Ze společné analýzy MMF a Světové organizace práce vyplývá, že od krize zmizelo 30 milionů pracovních příležitostí a tři čtvrtiny z nich v bohatších ekonomikách. Globální nezaměstnanost dosáhla 210 milionů lidí. "Velká recese zanechala těžké rány. Vysoká a dlouhotrvající nezaměstnanost představuje riziko stabilitě existujících demokracií," řekl.

Problému nezaměstnanosti v České republice nerozumí nikdo

16. 9. 2010 / Václav Adam

Autorka Britských listů Věra Říhová, které děkuji za to, že bourá mediální mýty o nezaměstnanosti, si postěžovala, že ČSSD a pan Škromach nerozumí současným problémům. A paní Říhová má pravdu. Nezaměstnanosti nerozumí totiž žádná naše politická strana, nezaměstnanosti nerozumí ani česká veřejnost. Tato země má za sebou období komunismu, resp. reálného socialismu, kdy byla (až na výjimky) plná zaměstnanost a nezaměstnanost byla vlastně trestným činem příživnictví.

Jsme znepokojeni islamofobií českého prezidenta Klause

15. 9. 2010

Jménem Libertas Independent Agency o.s., sdružující brněnské muslimy a přátele muslimských národů, vyjadřujeme znepokojení nad výroky prezidenta České republiky Václava Klause pronesenými během jeho návštěvy Nové Říše na Vysočině.

Jsme velice znepokojeni a zklamáni z projevu našeho prezidenta, v němž prezident osobně vyjádřil podporu snahám o diskriminaci českých muslimů. Jeho slova, že "není přívržencem budování muslimských chrámů v Česku", v nás vyvolávají obavu z podpory islamofobie z nejvyšších míst naší politické reprezentace. Jako občané věrní ústavě České republiky máme obavu, aby veřejná podpora prezidenta Václava Klause snahám o zabránění výstavby kulturních center českých muslimů nevedla k jejich pozdější diskriminaci i v dalších oblastech života.

Immanuel Wallerstein: Demokracie -- všude? Nebo nikde?

16. 9. 2010 / Immanuel Wallerstein

Slovo demokracie je v naší době velmi populární. Na světě prakticky neexistuje země, jejíž vláda by o sobě netvrdila, že je demokratická. Současně ale prakticky neexistuje země, jejíž vládu by jiní lidé -- doma i v zahraničí -- neodsuzovali jako nedemokratickou.

Zdá se, že existuje velmi málo shody v tom, co máme na mysli, když říkáme, že nějaká země je demokratická. Problém je zřetelný už v samé etymologii tohoto slova. Demokracie vychází ze dvou řeckých kořenů -- demos neboli lid a kratia neboli vládnutí, oprávnění rozhodovat. Co ale myslíme slovem vládnutí? A co slovem lid?

Diagnóza radikálního liberalismu

16. 9. 2010

Manifest radikálního liberalismu (MRL) je hezkou ukázkou toho, jak špatná diagnóza, plynoucí z nepochopení vzájemných souvislostí, vede skrze nelogické a nepravdivé argumenty ke zcela neadekvátním závěrům a následně k návrhu opatření, která opět, snad již jednou pro vždy, před námi otevřou zářné zítřky, píše čtenář Jiří Vyhlídal.

Komisař EU pro lidská práva:

Nestigmatizujte Romy

15. 9. 2010

tisková zpráva

Štrasburk 15. září 2010 - Repatriace romských občanů Evropské unie je nyní v několika evropských zemích běžnou věcí, konstatoval Komisař Rady Evropy pro lidská práva Thomas Hammarberg.

Razie proti kriminalitě, prováděné ve Francii, se specificky zaměřují proti Romům z Rumunska a z Bulharska. A Francie není sama. Itálie například zatkla a deportovala běhm posledních několika let podstatný počet rumunských Romů. Romové jsou také v poslední době navraceni do země svého původu z Dánska a ze Švédska.

Sobotka: "ČSSD musí ve své kampani odolat populismu"

14. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

ČSSD musí ve své kampani odolat populismu, i když chápu, že je to velmi těžké. Vidíme ho kolem sebe na každém kroku, ať už jde o VV, nebo třeba ODS. Ale dlouhodobě rozhodují hodnoty, realistický program a zásadové chování. Zjednodušující komunální kampaně na Praze 5 (s bezdomovci) a v Mostě (národnostní majorita) je proto nutno odmítnout.

Tak tento status zastupujícího předsedy sociální demokracie Sobotky se objevil dnes ráno na facebooku. Sobotka vydal i tiskovou zprávu. Mosteckou kampaň by měla místní ČSSD změnit, říká.

An English version of this article is in CLICK HERE

UKÁZKA Z KNIHY

Kritika rasismu a vykořisťování

15. 9. 2010 / Marek Hrubec

„Proč je v Americe čtyřicet milionů chudých lidí? Když si začnete klást tuto otázku, pokládáte otázky o ekonomickém systému, o širší distribuci bohatství. Když si kladete tuto otázku, začínáte zpochybňovat kapitalistickou ekonomiku.“

Martin Luther King

Martin Luther King svoji kritiku rasové diskriminace a segregace propojoval s bojem proti chudobě, neboť si uvědomoval, že diskriminaci Afroameričanů nelze vyřešit, pokud se nedosáhne také ekonomické a sociální spravedlnosti. Navíc se domníval, že problém chudoby je palčivý sám o sobě. Zdůrazňoval, že nestačí zaměřovat pozornost pouze na chudobu plynoucí z rasové diskriminace, nýbrž na chudobu obecně, ať už se dotýká černých, nebo bílých. Uvedl, že v naší době nemá chudoba žádné ospravedlnění a že je stejně krutá, jako byl kanibalismus na počátku naší civilizace: proto přišel čas, abychom se civilizovali okamžitým odstraněním chudoby.

Článek je zkrácenou verzí textu, který vyšel právě nyní v knize: Marek Hrubec a kol., „Martin Luther King proti nespravedlnosti“. Praha, nakladatelství Filosofia, 2010.

Víkendy se šéfy trávit nemusíme

15. 9. 2010 / Tomáš Stýblo

Chci reagovat na článek Vojtěcha Merunky, ve kterém je rozebíráno chováni pražské rádoby buržoazie. Vzhledem k tomu, že k této sociální skupině sám patřím a deset let jsem pracoval na podobném místě, jake pan Meruňka zmiňuje, chci protestovat proti některým zobecněním v tomto článku. Pan Merunka to s námi otroky asi "myslí dobře", ale jeho přístup k problému může situaci jen zhoršit.

Zaprvé - víkendy se šéfy, různé "team-buildingy", ožíračky v hospodách, "fotbálek"a házení si nafukovacím míčem se šéfem, účast na striptýzech a další podobné způsoby, jak ničit nezávislost a sebeúctu "lidských zdrojů", skutečně patří k tomu, s čím se elitní pražský zaměstnanec ve svém životě setká.

Ale lze se bránit. Například já osobně jsem se za celých deset let svého zaměstnaneckého poměru nezúčastnil ani jednoho firemního večírku, neabsolvoval ani jedno mimopracovní setkání se šéfem, a nebyl nucen k účasti na žádném team-buildingu.

Mopslík a ženská noha

15. 9. 2010 / Pavel Pečínka

Hitem předvolební kampaně na Brněnsku je teď mopslík primátora Onderky na Youtube. Brzy jistě přibudou další nápady zaplacených kreativců z PR agentur atd., na nichž se budou nejrůznější politici, figurky, zvířátka a děti pitvořit a objímat, pronášet moudra i "vtipné" hlášky... Všimněme si ale radši pohybu, který se odehrává za počítačově vyhlazenými plakátovými úsměvy.

Lidé budou udávat jako zběsilí

14. 9. 2010 / Ladislav Žák

K navrhovaným opatřením MV ČR v boji proti korupci si dovolím tři poznámky:

1) Nejde o pokus o nápravu jistě neblahého stavu, ale o kampaň managementu strachu, strachu z toho, že kdokoliv, kdykoliv a kýmkoliv může být anonymně pod ochranou státu označen za korupčníka. K udávání svých bližních jsme vyzýváni s razancí, která si nezadá v kontextu doby s tím, jak byli naši předchůdci vyzýváni k podpoře jiných skvělých státních a stranických kampaní. Od politických procesů přes mandelinku bramborovou až k raketám středního doletu. Ostatně, když je součástí veřejné prezentace ministra vnitra a místopředsedy vlády ČR požadavek na odvolání nejvyšší státní zástupkyně s tím, že si to lid, nazvaný postmoderně "veřejné mínění", žádá, tak by to jen hloupého netrklo, že je třeba balit kufry nebo ohnout hřbet. Ale hlavně zavřít hubu.

Státní regulace podporuje globální kapitál

14. 9. 2010

Reakce na text Jiřího Pehe a Jana Šterna "Manifest radikálního liberalismu"

Neoliberalismus obchází Evropou.

Neoliberalismus je falešné vědomí společnosti.

Neoliberalismus je nástrojem globálního kapitálu.

Neoliberalismus je nebezpečný pro střední vrstvu.

Neoliberalismus vede k atomizaci společnosti.

Na cestě z Českých Budějovic do Linzu se něco podobného píše o Temelínu, píše Ondřej Palkovský.

Až mi stát přestane nařizovat, co je kultura a co není, stanu se nekulturním člověkem.

Soudci, platy, demokracie

14. 9. 2010 / Stanislav Křeček

Mnohokráte jsem vyslovil svoje pochybnosti nad rozhodováním českého Ústavního soudu i své přesvědčení o reálném nebezpečí soudcokracie pro demokratický stát. Ale po dvou nedávných masivních politicko-mediálních kampaních, týkajících se rozhodování Ústavního soudu -- totiž projevu prezidenta v Poslanecké sněmovně, ve kterém rozhodování Ústavního soudu kritizoval, a následně mediální povyk kolem rozhodnutí téhož soudu o platech soudců - existují, podle mého názoru, přinejmenším tři otázky.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.