Guvernér Anglické banky odborům:

Musíte přijmout rozpočtové škrty, jinak "odkážete katastrofu svým dětem"

16. 9. 2010

Mervyn King, guvernér ústřední Anglické banky, naléhal na britské odbory, aby přijaly reformu státního sektoru a likvidaci pracovních příležitostí. Pokud totiž nebude odstraněn obrovský britský státní deficit, "bude to katastrofa pro příští generaci".

Mervyn King ve svém projevu na výročním kongresu britských odborových svazů charakterizoval současný britský rozpočtový deficit jako "neudržitelný". Na obranu politiky nynější britské vlády uvedl, že její rozhodnutí ho snížit během následujících pěti let je pozvolnější než v některých jiných zemích."

"Reakce trhů na rostoucí státní zadluženost se může rychle změnit z pozitivní na zcela negativní a není rozumné rizkovat škodlivý vzrůst dlouhodobých úrokových měr, což by zdražilo investice a hypotéky," řekl King.

Zdůraznil, že snižování rozpočtového deficitu, který v Británii dosáhne letos 149 miliard liber (4470 miliard Kč), je nutnou reformou, k níž bude zapotřebí spolupráce odborů.

Asi 60 procent státních zaměstnanců je členy odborových svazů a britské odbory oznámily, že zorganizují koordinované akce proti plánovanému zmrazení mezd, reformě důchodů a rozpočtovým škrtům, které by mohly znamenat likvidaci 600 000 pracovních příležitostí během nadcházejících pěti let.

"Pokud nezreformujeme ekonomiku, nevytvoříme novou rovnováhu poptávky, nerestrukturalizujeme banky a nevytvoříme udržitelnost veřejných financí, nejenže ohrozíme hospodářské oživení, ale vytvoříme katastrofu pro příští generaci," řekl Mervyn King.

King ostře kritizoval banky:

"Na finanční krizi nebylo nic férového. Nevznikla v důsledku problémů v ekonomice: vznikla ve finančním sektoru. Ale poškozena byla reálná ekonomika, zatímco vláda finančně zachránila banky. Odboráři, i podniky, které je zaměstnávají, mají plné právo být rozhněváni," zdůraznil.

Někteří odboráři během Kingova projevu odešli ze sálu. "Měl být schopen finanční krizi předpovědět a zabránit jí," řekl generální tajemník odborového svazu GMB Paul Kenny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.9. 2010