Rusko znovu vyjádřilo obavu z americké protiraketové obrany

30. 12. 2009

Spojené státy odmítly nově vyjádřené znepokojení Moskvy z plánovaného amerického systému protiraketové obrany. Toto odmítnutí přišlo z amerického ministerstva zahraničních věcí poté, co ruský premiér Vladimir Putin varoval, že americké plány na protiraketovou obranu jsou překážkou nové dohodě o jaderném odzbrojení.

V americkém prohlášení se praví, že jde o dvě zcela samostatné věci a jednání o nich budou pokračovat samostatně.

Rusko a Spojené státy usilují o to dohodnout se o následnické smlouvě k dohodě Start I z doby studené války, která 5. prosince 2009 vypršela.

Moskva si přeje, aby nová dohoda obsahovala klauzuli, která by omezila rozsah amerického protiraketového štítu. Spojené státy zrušily plány na budování základen protiraketové obrany ve střední Evropě, ale zamýšlení použít námořní systém.

Podle BBC je z Putinových výroků jasné, že Rusko považuje americkou protiraketovou obranu za hrozbu a hodlá se jí postavit.

Podle předběžné dohody z 1. července 2009 by se měly snížit jaderné arzenály na ruské i americké straně do sedmi let po podepsání nové smlouvy na méně než 1 700 hlavic na každé straně. Přesto by si obě mocnosti ponechaly dostatečné množství zbraní, jimiž by mohly svět několikrát zničit.

Pro Rusko by však byly tyto škrty obrovským zmenšením arzenálu. BBC připomíná, že ruský jaderný arzenál je jedinou součástí výzbroje ruské armády, která je prvotřídní kvality a Moskva se obává, že by snížení ruského jaderného arzenálu mohlo ohrozit jeho obranyschopnost.

Putin chce, aby Washington přislíbil vyvíjet jen malý raketový štít zaměřený proti Íránu a Severní Koreji, nikoliv však proti ruským jaderným zbraním.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.12. 2009