Popravit pašeráka či obchodníka s heroinem není zločin, ale výstraha pro přeživší

30. 12. 2009 / Štěpán Kotrba

Divím se, že se Britové diví. Pardon, nedivím se, že se diví. Koloniální velmoc 19. století se těžko smiřuje s porážkou na mezinárodním diplomatickém poli. Ale pokud akceptujeme, že vlády mohou vydávat na svém území zákony a stíhat jejich nedodržování, tak to musíme uznat i v případě Číny, nejen v případě Británie nebo USA. Kdo se s tím nehodlá smířit, neměl by do té které země jezdit. Kdo hodlá pašovat 4 kg heroinu, měl by počítat s následky. Kdekoliv dle místních poměrů. Za některé zločiny je smrt adekvátním, výstražným trestem. Kolik pašeráků drog zařvalo na mexické hranici s USA? Bez rozsudku, "zastřeleni na útěku" v hraničním pásmu? Kolik jich bylo zastřeleno při bojích s kolumbijskými kartely rukou žoldáků DEA? Tak co všichni kvíkají v případě rozsudku smrti nad jedním pašerákem v Číně? Má snad život pašeráka drog větší cenu, než život obětí jedu, který šíří?

Evropský i americký boj s drogami je přitom po více než půlstoletí absolutně neúčinný. Pokud by se drogové kartely rozhodly vyhlásit válku USA či Británii, povedou ji na jejich půdě a bez šance tamních vlád na úspěch. Pokud by své zájmy tyto kartely spojily se zájmy islamistických teroristů, skončí "euroamerická lidskoprávní demokracie" do půl roku.

Přestaňme ostouzet Čínu a přemýšlejme, zda za obchod s drogami, baketriologickými zbraněmi a jaderným materiálem, únos dopravního prostředku či člověka, či za obchod s lidmi a sex s dětmi by neměl být znovu zaveden i v Evropě trest smrti. Stejně jako se přimlouvám a legalizaci či alespoň dekriminalizaci drog měkkých, přimlouvám se za drakonické tresty pro obchodníky s drogami tvrdými.

Jsou tresty, které evropské "humanitární" penologii nevoní stejně, jako západním protičínským vlivovým skupinkám, ale přinášejí profylaxi a zadostiučinění příbuzným obětí. A přinášejí do společnosti tolik potřebný řád a bázeň před právem. Mě osobně ten trest smrti proti pašerákovi nijak nevzrušuje, vítám ho.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.12. 2009