Údajný dokument o íránském vývoji jaderné zbraně odhalen jako podvrh

29. 12. 2009

KD│ Renomovaný bývalý důstojník americké CIA Philip Giraldi komentoval dokument, o němž 14. prosince informoval list Times of London. Tento dokument obsahoval údajný íránský plán na experimenty s "neutronovým iniciátorem" pro jadernou bombu. Podle Giraldiho, který měl na posouzení dokumentu údajně celý rok, se jedná o podvrh, jehož nejpravděpodobnějším původcem je Izrael, i když není zcela vyloučena ani britská účast, napsal pro Inter Press Service Gareth Porter.

Článek listu Times of London byl zveřejněn 14. prosince a neidentifikoval zdroj přetištěného dokumentu v jazyce farsí. Odvolal se pouze na "asijský zpravodajský zdroj" - což je výraz, který některá média používají pro izraelské zpravodajce. Podle dokumentu měl Írán na jaderné zbrani pracovat již od roku 2007. Publikace podvrhu vyvolala novou vlnu prohlášení na podporu Izraele ze strany USA i zemí EU, včetně podpory pro tvrdší sankce a připomenutí možnosti izraelského útoku, pokud diplomatická jednání selžou.

Jedním z důvodů, proč si experti myslí, že jde o podvrh, je i mediální zdroj zprávy - impérium Ruperta Murdocha, které bylo v minulosti rozsáhle využíváno k publikaci falešných izraelských zpravodajských informací, a občas i obdobných informací britského původu. Times of London jsou součástí Murdochova řetězce. Všechna Murdochova média, včetně Sunday Times, Fox News a New York Post, informují o Íránu velmi zaujatě a proizraelsky.

Dokument sám je zřejmě padělán nekvalitně, protože jeho autenticitu zpochybňuje hned několik podezřelých okolností. Nenesl například žádné stopy zařazení mezi státem utajované dokumenty, což by vzhledem k jeho charakteru mělo být naprostou samozřejmostí. Chybí i datace. Chybí věrohodné uvedení zdroje i adresáta, ale na druhé straně s tím kontrastuje konkrétnost úkolů (najmout osm pracovníků na čtyři roky atd.).

Pokus datovat dokument zpětně do roku 2007 podniknutý Murdochem podle Portera směřuje k diskreditaci zprávy National Intelligence Estimate (NIE) z listopadu 2007, která dospěla k závěru, že Írán práci na vývoji jaderné zbraně přerušil. Pokus o diskreditaci NIE není první a s Izraelem na tomto úsilí v minulosti spolupracovaly britské a francouzské úřady.

Ale nejdůležitějším zdrojem pochybností o pravosti dokumentu je fakt, že sugeruje existenci minulých íránských pokusů s neutronovým iniciátorem. Ví se, že Írán v minulosti prováděl experimenty, které by s vývojem iniciátoru mohly souviset - totiž s poloniem 210 na konci 80. let. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (International Atomic Energy Agency, IAEA) ve svých zprávách z let 2004 a 2007 hovořila o možnosti, že by staré íránské pokusy mohly mít význam pro vývoj některých modelů jaderných zbraní.

V únoru 2005 organizace National Council of Resistance of Iran (NCRI), která je politickým křídlem teroristické organizace Mujahedeen-e Khalq, vydala prohlášení o tom, že íránský výzkum polonia 210 pokračuje a že je země nyní blízko k výrobě neutronového iniciátoru pro jadernou zbraň.

IAEA však později konstatovala, že se zmýlila, a starší íránské výzkumy polonia s vývojem jaderných zbraní nesouvisely, ale patřily zřejmě do programu vývoje radioizotopových baterií, tak jak Írán od počátku uváděl. Jiné zdroje toto upřesnění IAEA neberou v úvahu a naopak starší verzi dále rozvíjejí.

Nebylo by to poprvé, co Giraldi odhalil zpravodajský podvrh. Naopak - podařilo se mu odhalit dva nejdůležitější padělky v historii amerických zpravodajských služeb. V roce 2005 identifikoval Michaela Ledeena, bývalého ultrapravicového kozultanta National Security Council a Pentagonu, coby autora fabrikovaného dopisu údajně dokazujícího irácký zájem o koupi uranu v Nigeru. Tento dopis byl použit administrativou G. W. Bushe na podporu tvrzení, že Husajnův režim má aktivní jaderný program.

Giraldi také identifikoval úředníky Office of Special Plans podřízené náměstkovi ministra obrany pro politiku Douglasu Feithovi, kteří zfalšovali dopis údajně napsaný šéfem Husajnových bezpečnostních služeb Tahírem Džalálem Habbášem al-Tikrítím Husajnovi osobně. V dopisu se hovořilo o bezpečnostní operaci k zajištění neidentifikované zásilky z Nigeru.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.12. 2009