POZNÁMKA NA OKRAJ:

K Silvestru o chybném přísloví a chybném východisku, neboli O rozšiřujícím se zneužívání alkoholu

30. 12. 2009 / Uwe Ladwig

V posledním roce museli být mladiství v 25 700 případech kvůli otravě alkoholem hospitalizováni v nemocnicích. To je třikrát tolik než v roce 2000. O tom, že nepije jen inteligence, a o pouhé viditelné špičce závislosti na alkoholu něco v této poznámce...

Bude silvestrovský večer, který korunuje asi nejznámější každoroční den opíjení. A ačkoliv rok skončí, problémy zůstanou, a to nejen ty finanční a ekonomické, ale také ty s alkoholem. Kdo zná německé přísloví 'chudáci žerou a inteligenti chlastají', mohl by si omylem myslet, že alespoň vzdělání mladistvých se v posledním roce zlepšilo, ale rostoucí počet otrav alkoholem bohužel neukazuje na růst inteligence. Kdysi možná chudáci neměli na alkohol, ale v naší době lidé mají alespoň na to peněz dost -- a ovšem že nejen starší a inteligentní, ale také mladí a chudí.

Ví se, že řada z těch, kdo dnes mají velké problémy s alkoholem, si kdysi myslela, že takový lok z lahve nebo také z drahého poháru může zlepšit náladu a stát se alespoň krátkodobým východiskem z bolestné skutečnosti; ale 25 700 mladistvých, kteří museli v roce 2008 být ošetřováni kvůli otravě, o tom bylo asi málo informováno. Na to bychom neměli zapomínat ani při nadcházejícím silvestrovském večeru. Nebo myslíte, že ne snad bez alkoholu, ale bez velkého množství alkoholu, bychom do nového roku nevkročili?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.12. 2009