Poprava v Číně:

Britská argumentace je jiná

30. 12. 2009 / Jan Čulík

Ano, nacionalistické argumenty Číňanů, že jsou "hrdi na to, že jejich země popravila cizáka z imperialistické Británie" se vyskytly v hojném počtu. Podrobnosti případu jsou však jiné. Británie argumentovala, že k smrti odsouzený "pašerák drog" byl člověk duševně chorý, těžce dezorientovaný, a že mu kilogramy heroinu byly bez jeho vědomí podstrčeny do zavazadla. Žádala pouze, aby před popravou byl řádně vyšetřen jeho psychický stav. To čínské úřady neučinily; jejich argument zněl, že si každý duševně postižený jedinec musí sám zajistit své vyšetření. Taková argumentace je za vlasy přitažená a zjevně nelidská. Přesvědčivě působí poukaz nejmenovaného britského odborníka, kterého cituje Guardian, že velké množství občanů, popravovaných v Číně, jsou právě lidé duševně choří a že jde o špičku ledovce, kterou si Čína nepřeje vyšetřovat. Opakuji, že v tomto případě je šokující to, že se o nelidské čínské praxi hovoří až tehdy, kdy je postižen západní občan. Nemluvě o tom, že trest smrti je barbarská instituce, které se civilizované národy zřekly.

Česká argumentace "nacionalistickýho" ŠOK: Pomíjím, že jsem se nacionalistických argumentů nedopustil, ale nešť... Prominou mi, rebe, takže to, co se mi tu snažej tvrdit, se dá z češtiny do češtiny přeložit i tak, že je ouplně košer, že v Británii "dezorientovaní, duševně těžce nemocní jedinci" běžně u sebe nosej stovky liber či platební karty, projdou jako by se nechumelilo ostrahou na mezinárodním letišti, koupěj si letenku do Číny, projdou vodbavenim a nikdo nic nepozná, nastoupěj "těžce dezorientovaní" do toho správnýho letadla, žertujou s letuškou a vona nic taky nepozná, vystoupěj "těžce dezorientovaní" v Pekingnu, couraj půlden městem a pak jim někdo strčí jen tak mírnyx dírnyx do kufru čtyři kila héra a voni si toho nevšimnou, nicméně všimnou si, kdy jim to letí nazpátek, najdou tu správnou kartičku zvanou letenka a palubní lístek, odkráčej do toho správnýho terminálu na letišti s rozměry celý Prahy 1, pokusej se nastoupit do správnýho letadla, a pokoušej se vodletět zpátky na Haethrow? A tohle jim mám v době celosvětovýho nesmiřitelnýho boje s mezinárodním terorismem sežrat, jo? To by byl pěknej bordel, rebe, a ne British Airways. Takováhle společnost by vodbavila jen jedno letadlo a šla by "zu grunt", jak říkávala moje babička. To mi můj analytickej mozek nějak nebere... To u nás v Praze se tomu, milej rebe, říká "účelová argumentace obhajoby" a soudci v tu chvíli odsuzovanýmu dávaj minimálně půl roku navrch. Vod vobhájce je to křesťanská "milosrdná lež", vodpustek dostane, ale uvěřit se tomu nedá... Jde dát za blbost obhájce vodsouzenýmu k smrti ještě půl roku navrch?

Pozn. JČ: Absolutně nevidím důvodu, proč by v dnešním světovém chaosu nemohl těžce dezorientovaný psychotik udělat právě tohle. Před časem jsem tlumočil u britského soudu českému psychotikovi, bezdomovci, který v Praze prostě nasedl bez jízdenky do vlaku a dojel až do Glasgow, kde se posadil před nádraží a žebral. Teprve až tam ho sebrala policie a soud ho pak soudním příkazem předal do péče jakési charitativní organizace. Pokud se nepletu, před několika dny byl mezinárodně těžce sledovaný nigerijský terorista vpuštěn s výbušninami na palubu amerického letadla... Součástí férového jednání je, že zohledním připomínky obhájců i vnějších pozorovatelů. Vědět všechno předem nejlíp není nejlepší vizitka.

Pozn. ŠOK: Rádio Impuls: "Barack Obama dnes dostane zprávu k nezdařenému atentátu na americký letoun. Najde v ní výčet chyb, kterých se dopustily zpravodajské služby. Podle listu The Washington Post se v ní zdůrazňuje, že výzvědné služby nedokázaly analyzovat vysoce relevantní informace. Nikdo prý dostatečně nezhodnotil to, co co se vědělo o 23letém nigerijské atentátníkovi. Žádná služba prý například neprověřila, jestli má platné vízum pro vstup do Spojených států." Já vím, ona britská argumentace je jiná...

The Washington Post: Obama to get report on failures ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.12. 2009