Při nepokojích po íránských volbách zřejmě zahynuly stovky lidí

17. 7. 2009

Íránský režim zřejmě utajil, že usmrtil v nedávných povolebních nepokojích stovky lidí. Svědci poukazují na to, že je skryl v tajných márnicích.

Aktivisté za lidská práva zdůrazňují, že počet demonstrantů, usmrcených při potyčkách s vládními bezpečnostními orgány minulý měsíc byl daleko vyšší než vládou přiznaných "20 mrtvých". Podle mnohých šlo o skutečný masakr.

Podezření vyvolala skutečnost, že jedna žena svědčila, že když hledala chybějícího příbuzného, uviděla v mrazicím skladiští hromady mrtvol. Jiné ženě, která hledala svého syna, ukázali fotografie 50 - 60 mrtvých.

Tvrzení přichází v situaci, kdy se Teherán připravuje na další napjatý den. V pátek má vystoupit vlivný bývalý prezidnt Hašemi Rafsanjžání při modlitbách na Teheránské univerzitě. Stoupenci prezidenta Mahmuda Ahmadinežáda hrozí, že akci znemožní. Rafsánžání má pronést projev na podporu Mira Husajna Musávího, poraženého reformistického kandidáta, který se akce má zúčastnit.

Mezinárodní kampaň za lidská práva v Íránu obvinila vláda, že utajuje počety mrtvých tím, že zastrašuje rodiny zemřelých osob, aby mlčely. Vojenští velitelé také zakazují lékařům, aby podepisovali úmrtní certifikáty. Mrtvoly pak odváží armáda neznámo kam.

Po demonstracích v Íránu bylo zatčeno více než 2000 osob. Některé byly propuštěny, ale většina je nezvěstná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.7. 2009