Freeganismus: Život z popelnic

19. 7. 2009

Supermarkety vyhazují miliony tun použitelných potravin ročně. "Freeganové", aktivisté jako Tristram Stuart, poukazují na tento skandál globálního plýtvání, že žijí jen z toho, co supermarkety vyhodí, píše týdeník Observer.

Tristram Stuart (32) je odborník na odpadky ve všech jejich formách. Ví, v kolik hodin vynášejí supermarkety v centrálním Londýně své pytle s odpadky na ulici, ví, kolik těch odpadků jde na skládky, kolik je jich recyklováno či spáleno. Žije většinou z potravin, které jiní vyhodí.

Bushovi muži čelí vyšetřování v Kongresu

19. 7. 2009

Bývalý Bushův viceprezident Dick Cheney bude možná donucen svědčit v Kongresu v souvislosti s obviněními, že nařídil ustavení vražedného komanda. Demokraté v Kongresu totiž požadují vyšetřování, jak se vedla "válka proti terorismu". Bushovy klíčové muže bude zřejmě vyslýchat mimořádný prokurátor a není vyloučeno, že proti nim bude zahájeno trestní stíhání.

Rafsanžání zaútočil na íránský režim

17. 7. 2009

Jeden z nejmocnějších íránských duchovních, Hašemi Rafsanžání zaútočil v pátek na íránskou vládu za to, jak naložila s protestujícími občany po zpochybňovaných prezidentských volbách. Jeho kázání vyvolalo nové protesty, po nichž následovalo jejich potlačení.

Aktualizace nejnovějších událostí v angličtině je k dispozici ZDE

Létat jak motýl, bodat jak včela

17. 7. 2009

Problémem je to, že uspět ve hře na mentální a morální rovině znamená dosáhnout vysoké fyzické bezpečnosti, aby snadno viditelní poskytovatelé pomoci a reformátoři rozptýlení mezi traumatizované, xenofobní a klanově organizované obyvatelstvo nebyli jeden po druhém zlikvidováni Talibánem, válečnými podnikateli, kriminálními gangy a dalšími subjekty, které pociťují jejich přítomnost jako ohrožení.

KD│7. července přinesly britské Timesy zásadní reportáž popisující zkoušky a utrpení Welšských gardistů zapojených do ofenzívy proti Talibánu v afghánské provincii Hílmand. Detailně zachytily, jak akumulovaný mentální a fyzický stres drtí těla i mysli vysoce motivovaných, skvěle vycvičených a kompetentně vedených vojáků. Mým cílem je analyzovat reportáž Timesů z jiné perspektivy. Doufám, že to umožní lépe pochopit hru, kterou Talibán hraje, napsal bývalý analytik Pentagonu Frank Spinney na serveru Counterpunch.

S výjimkou poslední věty předposledního odstavce (mimo jiné "Talibán bojuje ne proto, aby zvítězil, ale aby vydržel"), která je hloupá, Timesy poskytly přesný popis tlaků, jimž jednotliví britští vojáci čelí, a je to excelentní vhled do účinků vojenského umění Talibánu. Informace svědčí o tom, že strategickým cílem Talibánu je utahat své protivníky tím, že je udržuje v nepřetržitém napětí a pracuje na jejich psychologii - jak by řekl zesnulý americký vojenský stratég John Boyd, snaží se pohybovat uvnitř protivníkovy smyčky zahrnující pozorování-orientaci-rozhodnutí-akci (Boydova smyčka, OODA loop), tento cyklus zpomalit a dezorientovat. A co více, operační umění Talibánu se zřejmě obzvlášť zaměřuje na mentální a morální rovinu konfliktu. Přežití zahrnující útěk, pokud dojde k setkání se silou, jež má převahu, a pokračování v boji další den, je centrální částí vítězné strategie zaměřené na tento cíl.

Proč je na českou politiku tak nehezký pohled?

17. 7. 2009 / Ivo Šebestík

Úvodem budiž řečeno, že nepříliš pěkný pohled se naskýtá na politiku a její představitele v mnoha zemích světa, přičemž důvody k lehké či větší nevolnosti vyvolané u pozorovatele bývají v lecčems podobné. V tomto ohledu není česká politická scéna výjimečná. Přesto mi dovolte věnovat zvláštní pozornost právě jí.

K tomu, aby si člověk dobře vychutnal pohled na současný stav české politické kultury, je zapotřebí, aby byl občanem této země a byl tak říkajíc vtahován do hry. Za jiných okolností nevyvolává české politické divadlo ten správný umělecký dojem. Cizinec si může klidně koupit vstupenku do první řady, posadit se s velikou krabicí popcornu a ještě větším kelímkem coca-coly a dobře se bavit Armagedonem, který se ho netýká.

"Brzeziński a Carter jsou extrémisté koketující s protiamerickými trendy"

18. 7. 2009 / Karel Dolejší

ČTK v pátek informovala o reakci předsedy ODS Mirka Topolánka na kritiku Lubomíra Zaorálka týkající se "zvacího dopisu", který podepsali bývalí členové kabinetu Vondra a Schwarzenberg, ale rovněž exprezident Havel, který nyní podporuje ODS. Podle Zaorálka dopis posouvá ČR na okraj EU. Již dříve ODS za sklouzávání k extrémní části politického spektra kritizoval šéf ČSSD Paroubek, který žádal, aby se Topolánek distancoval od "xenofobních, antisemitských a pronacistických názorů členů Evropské konzervativní a reformní frakce (ERC) a inicioval jejich vyloučení". Předseda ODS na to odpověděl vyjádřením: "Já se distancuji veřejně od Zaorálka. Považuji ho totiž za skutečného extremistu. Žene nás ne na okraj, ale mimo EU: Baas, Hamas, koketování s proruskými a protiamerickými trendy".

ČSSD stejně jako ODS podléhá převládající tendenci české politiky a mnohem víc než se svými členy a voliči navzájem srůstá s byznysem. Proto ji nepovažuji za zdroj možné nápravy poměrů a nejsem jejím voličem. To však neznamená, že není třeba vnímat rozdíly mezi ní a ODS. Paroubkova loňská návštěva v Sýrii má být podle Topolánka důkazem extrémismu; v tom případě je však třeba za extrémistu považovat i amerického bezpečnostního experta Zbigniewa Brzezińského, který v Damašku pobýval ve stejný čas jako předseda ČSSD. Jestli setkání některých členů sociálně demokratické delegace v Palestině se členy hnutí Hamás dokazují extrémistické tendence, pak je třeba za extrémistu označit i amerického exprezidenta Cartera, který udělal totéž. A jestli je odpor k protiraketové základně ve střední Evropě důkazem proruských a protiamerických trendů, pak tyto trendy ovládají zřejmě i britský parlament, který nedávno vyjádřil ostře kritické stanovisko k tomuto projektu...

Anglická verze tohoto článku je ZDE

Are Brzeziński and Carter "anti-American extremists"?

18. 7. 2009 / Karel Dolejší

Mirek Topolánek, the head of the Czech Civic Democratic Party (ODS) has reacted to the Social Democratic politician Lubomír Zaorálek's criticism of the "letter to Obama", signed by the former Czech President Havel, who now supports ODS, and former Czech government ministers Schwarzenberg and Vondra. Zaorálek warned that in his view, the "letter to Obama" moves the Czech Republic to the margins of the European Union. Prior to that, Jiří Paroubek the head of the Czech Social Democratic Party, criticised the ODS for moving towards the extreme right and asked Topolánek to dissociate himself from "xenophobic, antisemitic and pro-Nazi views held by members of the European Conservative and Reformist faction (ECR) and initiate their expulsion."

A Czech version of this article is HERE

Augusti a klauni...

17. 7. 2009 / Ladislav Žák

Jen nerad se vracím v tomto týdnu už potřetí k žalostné úrovni našich nevolených vyvolených ve vztahu skoro ke všemu, ale k mezinárodním otázkám zvlášť. Ovšem lidové tance, které předvádějí poté, co jsou dotázáni na to, co vlastně věděli nebo nevěděli o zavedení kanadských víz, mne nutí k tomu to udělat. Myslím, že by mělo být varující to, že do naší země přijede představitel cizí země, oficiálně prohlásí: "...my vám zavedeme víza, rozhodnutí je to konečné, ale vy to vašim lidem neřeknete a čtyři významní členové naši vlády v čele s premiérem a vicepremiérem nám to skutečně neřeknou..."

Havel, Schwarzenberg a Saša Vondra:

Kňučení: Proč už nás nikdo neposlouchá?

16. 7. 2009

Pro naše vedoucí představitele a činitele je ve Washingtonu často obtížné vůbec získat něčí pozornost anebo dosáhnout toho, aby náš hlas byl slyšen.

Níže přinášíme kompletní překlad otevřeného dopisu Obamově vládě, kterou podepsalo několik středo- a východoevropských bývalých politiků a diplomatů, z Čechů Václav Havel, Karel Schwarzenberg a Saša Vondra.

Dopis je vyjádřením obrovských obav signatářů, že "přátele Spojených států" ve středovýchodní Evropě už nikdo neposlouchá. Požaduje "obrození" vztahů mezi USA a středo a východoevropskými zeměmi.Výchozí premisou jeho pisatelů je přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou zárukou stability, prosperity a demokracie ve středovýchodní Evropě. Mocnosti však činí to, co považují za prospěšné pro sebe. Spojené státy ani NATO nikdy vojensky nezasáhnou ve prospěch České republiky, pokud to nebude zároveň prospěšné i pro ně. Morální apely na supervelmoc ("My jsme vás vždycky milovali! A jsme vděčnější než Rusko!") asi nebudou příliš účinné. Spojené státy se rozhodnou samy, jaká bude jejich zahraniční politika, asi bez ohledu na takovéto apely, i když není vyloučeno, že tento dopis mohl být napsán na objednávku některých zhrzených Republikánů (i když, na druhé straně, kolik amerických Republikánů vůbec ví, kde leží střední Evropa?)

Autoři dopisu mají pravdu, že vstupujeme zřejmě do složitější a chaotičtější doby, než byla ta dosud. Je jistě nutno hledat rozumná a dlouhodobá řešení pro budoucnost. Není jisto, že je jimi stoprocentní spolehnutí na jednu světovou supervelmoc, která bude vždy prosazovat vlastní zájmy. To je aspoň názor redakce Britských listů.

PS: Eufemismus "proatlantický" znamená v žargonu tohoto dopisu "proamerický", "atlanticista"="nekritický podporovatel zájmů Spojených států". │JČ

Napsali jsme tento dopis, protože, jako středoevropští a východoevropští intelektuálové a bývalí tvůrci politiky nám silně záleží na budoucnosti transatlantického vztahu stejně jako na budoucí kvalitě vztahů mezi Spojenými státy a zeměmi našeho regionu. Píšeme za své osoby jako jednotlivci, kteří jsou přáteli a spojenci Spojených států a také Evropané, jimž záleží na Evropě.

Naše národy vděčí Spojeným státům za neuvěřitelně mnoho. Mnozí z nás víme z první ruky, jak důležitá byla vaše podpora pro naši svobodu a nezávislost v temných letech studené války. Americké angažmá a americká podpora byly životně důležité pro úspěch přechodu našich zemí k demokracii, když před dvaceti lety padla železná opona. Bez vize Washingtonu a bez jeho vedení je sporné, zda bychom dnes byli v NATO či dokonce v Evropské unii.

Havel, Schwarzenberg and other East European politicians: Why did they write to Obama?

17. 7. 2009 / Karel Dolejší

The sycophantic letter which a group of Central and East European politicians and intellectuals have just sent to Washington is an extremely interesting document. Straight at the beginning, the signatories say that they are greatly indebted to the United States and they want the US government to fulfill certain tasks, especially about European security. The signatories must however be very well aware in what precarious state the American economy finds itself at the moment and that the United States are seriously overstretched in many parts of the world. The signatories also know that the US Defence Department has just requested a temporary increase of the number of servicemen by at least 30 000 men. It is also expected that there will be complications in the relations between the US and Japan.

A Czech version of this article is HERE

Když hanba už nefackuje aneb Zvací dopis pro Radara

16. 7. 2009 / Karel Dolejší

Zvací dopis středoevropských a východoevropských politiků a intelektuálů, který byl právě odeslán do Washingtonu, je velmi zajímavým dokumentem. Hned druhý odstavec konstatuje, že pisatelé jsou velkými dlužníky Spojených států; při svém vzdělání si ovšem musejí být dobře vědomi toho, v jakém stavu je právě teď americká ekonomika, do jaké míry jsou USA vytíženy v jiných oblastech světa; vědí také, že ministerstvo obrany požaduje dočasné zvětšení početních stavů armády alespoň o 30 000 vojáků a že se patrně schyluje k významnému zkomplikování vztahů s Japonskem; a poněvadž jsou mezi autory dopisu politikové, měli by konečně také vědět, do jakého stavu v posledních 20 letech přivedli ozbrojené síly, které řídili. Skuteční přátelé Spojených států by tedy museli Obamovi diplomatickým jazykem napsat: Víme, že ti zrovna pěkně teče do bot, o nás tedy neměj starosti, my zajištění vlastní bezpečnosti nějak zvládneme. Jenže takhle ten zvací dopis právě napsán není. Ačkoliv se autoři označují za dlužníky, adresují americké administrativě dlouhý seznam toho, co od ní naléhavě požadují. Kromě bědování nad poklesem popularity a vlivu USA v regionu a strašení Ruskem se soustřeďují zejména na následující body:

Anglická verze tohoto článku je ZDE

Úpěnlivá výzva k mizející síle

17. 7. 2009 / Štěpán Steiger

Nebýt několika (dosud) známých jmen, nevzbudil by apel kromě šumu v médiích žádnou větší pozornost. Ale jména Václava Havla a Lecha Wałęsy ještě stále dokáží přitáhnout zvědavce. Tentokrát mezi podpisy otevřeného dopisu "Obamově administrativě".

Dvaadvacet osob podepsalo výzvu při příležitosti shromáždění, organizovaného bývalým náměstkem amerického ministerstva zahraničí pro evropské záležitosti Rondem Asmusem ve Washingtonu. Text otevřeného dopisu uveřejnila včera Gazeta Wyborcza ve zprávě svého washingtonského dopisovatele. Hned úvodem třeba ovšem říci, že až na tři ředitele think-tanků -- v Budapešti, Sofii a Tallinnu -- jsou všichni ostatní muži "bývalí".

Likvidace celého vědního oboru

Vražedný útok proti Ústavu pro českou literaturu AV ČR - prosba o pomoc

17. 7. 2009 / Jan Matonoha

Omlouvám se, že Vás ruším v této době "hájení" letních prázdnin, ale rád bych se na Vás obrátil s jednou prosbou. Jak jste možná zaregistrovali, v posledních týdnech naplno vypukl -- nenápadně dlouhodobě připravovaný --, značně perfidní boční atak na základní výzkum v ČR, v této fázi reprezentovaný Akademií věd ČR.

Příznačně zástupnými nástroji (absurdní, ve své čistě kvantitativní technokratické koncepci patrně světově ojedinělá metodika hodnocení vědy a výzkumu, proti níž je kupř. britské RAE ještě vysoce kultivovaným a osvíceným podnikem) se skrze drastické rozpočtové škrty de facto likviduje AV a v jejím rámci samozřejmě také Ústav pro českou literaturu AV ČR.

Dovoluju si obrátit se na Vás nikoli primárně proto, že bych doufal v extrémně vřelé vztahy specificky k této instituci, nýbrž proto, že v tomto případě jde, domnívám se, o poněkud širší problém neoliberálního postupu v likvidaci vzdělanosti, potenciálu základního výzkumu a nezávislé akademické a kulturní sféry jako takové (vedle toho, že jde domnívám se zřejmě i o střet zájmů, kdy je tento útok proti Akademii věd zřejmě motivován i osobní agendou některých rozhodujících osob). V příloze zasílám dopis ředitele Ústavu pro českou literaturu AV CR, který se týká současné kritické situace Akademie věd. Další informace k situaci AV lze nalézt ZDE a ZDE.

Informace k situaci Ústavu pro českou literaturu lze nalézt ZDE.

Odkazy jsou take součástí připojeného dopisu. Předem Vám velmi děkuju za přečtení této zprávy a za případnou ochotu podpořit svým v dopise vyjádřeným postojem Akademii věd ČR v této neveselé chvíli.

Srdečně zdraví a klidné a příjemné letní dny přeje


Jan Matonoha, Ph.D.
Ústav pro českou literaturu AV ČR, v.v.i.
Na Florenci 3
Praha 1, 110 00

Zvací dopis pro Obamu

18. 7. 2009 / Štěpán Kotrba

Před čtyřiceti lety kolektiv „99 pragováků“ a několika politiků stalinistického křídla tehdejší KSČ poslal dopis do Moskvy, na základě kterého uskutečnil Brežněv intervenci vojsk Varšavské smlouvy. Ta ukončila Dubčekovo emancipační Pražské jaro komunismu s lidskou tváří. V dopise tehdy stálo:

„ V této těžké situaci se obracíme na vás, sovětské komunisty, vedoucí představitele KSSS a SSSR, s prosbou o poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici. Jedině s vaší pomocí lze dostat ČSSR z hrozícího nebezpečí kontrarevoluce. “

Česká bída?

17. 7. 2009

Poznámka Karla Dolejšího "Když hanba už nefackuje aneb Zvací dopis pro Radara" velmi přesně a trefně ukazuje českou bídu, píše Milan Fojt. Političtí důchodci a zkrachovanci se jménem národa, jímž nejsou legitimováni, obrací ve svém vlastním zájmu, v zájmu svých ambicí a nenaplněných cílů k vládě jiného státu s poníženou suplikou o anexi.

Nevím, zda autoři dopisu byli ve stavu střízlivém, když se dopis rodil, ale možná právě načasování dopisu s úsměvným výročím podobné frašky v níž hlavní roli sehrál bývalý komunistický šéf Jakeš, je dějinnou paralelou nemohoucnosti tehdejšího komunistického i současného systému.

Hlavní protagonisté tehdejší frašky Jakeš a spol. jsou dnes většině lidí stejně k smích a k pohrdání jako dnešní Havel a spol. Je s podivem i druhá paralela. Když po se druhé světové válce komunistická strana vehementně drala k moci, věřila jí velká část lidí. Netrvalo dlouho a tato strana se zdiskreditovala před celým národem. Podobně Havel a spol., který byl vynesen z podivných kruhů až na místo nejvyšší, se dokázal svým jednáním za dobu ještě kratší stát osobou stejně nedůvěryhodnou.

Snad proto se na zvací dopis budou v USA dívat jen jako na klauniádu, snad jako na projev podivného českého humoru, jako na legraci důchodců, kteří si mezi krmením ptáčků v parku odskočili k psacímu stolu.

Diletantismus

17. 7. 2009 / Jan Čulík

Na "zvacím dopise" bývalých činitelů středo a východoevropských zemí, je nejvíc deprimující, jak tito politikové vůbec netuší, jak funguje mezinárodní politika. U Václava Havla či Saši Vondry to nepřekvapuje, avšak velmi mě zarazilo, že se na tomto zcela diletantském projektu podílí i Karel Schwarzenberg, o němž jsem doufal, že projevuje aspoň určité profesionální charateristiky zahraničněpolitického odborníka. (Asi jsem se mýlil, protože diletantismus Schwarzenberg přece projevoval i při naprosto neúspěšném vyjednávání na Blízkém východě jménem EU, kdy jednal jen s jednou stranou konfliktu :) ).

Myslím, že i každý amatér ví, že mezinárodní politika je koňský handl: vy nabídnete druhé mocnosti určité výhody a za ně dostanete pro svůj národ výhody od druhých. Morální apely nefungují!

Je zjevné, že tito bývalí činitelé se stali obětí strašlivého omylu. Domnívají se, že jejich úzké styky se Spojenými státy v minulosti fungovaly proto, že středoevropští činitelé "jsou jedničky" a "navzájem se s USA milujeme". Jenže tak tomu nikdy nebylo, Spojené státy tyto lidi ve střední a východní Evropě krátkodobě podporovaly, protože to pro ně bylo výhodné. Teď se priority americké zahraniční politiky mění a morální apely s tím nemohou nic učinit. Nejvýznamnější z celého projevu je vystřízlivění, to přiznání, že "nikdo s námi ve Washingtonu už nemluví". Středo a východoevropští politikové křičí: "Mluvte s námi jako dříve a řešte za nás naše problémy, které jsme si nevyřešili sami!" Jenže za to nenabízejí nic, jen svou "hlubokou lásku". Obama s takovýmto apelem, který není z dnešní doby, ani nic udělat nemůže.

Obama samozřejmě se bude snažit co nejvíce, aby nedestabilizoval středovýchodní Evropu, avšak je skutečně pravděpodobné, že se vzdá bližších styků s Ruskem a spolupráce s Čínou a jinými asijskými zeměmi, ve prospěch styků s několika východoevropskými zemičkami, protože jejich stárnoucí politikové "Ameriku vždycky milovali"?

Havel, Schwarzenberg a Vondra ať mluví za sebe, nikoli mým jménem

17. 7. 2009 / Štěpán Kotrba

Drzost bývalého prezidenta Václava Havla a jeho oblíbenců nezná hranic. Hraničí s vlastizradou. Prosebnou supliku administrativě nového amerického prezidenta Baracka Obamy podepsali "zástupci Česka, Polska, Maďarska, Estonska, Bulharska a dalších nových členských států EU" - "sedm exprezidentů - Valdas Adamkus, Emil Constantinescu, Václav Havel, Michal Kováč, Aleksander Kwasniewski, Lech Walesa a Vaira Vikeová-Freibergová a několik bývalých premiérů či ministrů." Také bývalý ministr Alexandr Vondra, o kterém se nevědělo, zda je více politikem americkým nebo českým, či Karel Schwarzenberg, o kterém se neví víc věcí. Prý "oddaní Evropané, přátelé USA". Bývalí politici. Všichni. To co mají signatáři společné, je vazba na vlivovou washingtonskou organizaci German Marshall Fund, jehož cílem je budovat silnější "atlantickou" vazbu Spojených států a Evropy. Doba "former" politiků ale po dvaceti letech skončila. Podle zahraničně politické koncepce Obamy a jejich prosebného hlasu "za louži" vědí, že fakticky definitivně. Podle tiskové zprávy, snaživými redaktorkami Lidových novin, ale i redaktory např. Gazety Wyborczej přepsané do podoby redakčního článku, "úplné zřeknutí se programu "protiraketového deštníku" nebo zapojení Ruska do něj bez konzultací s Polskem a Českou republikou by mohlo podkopat věrohodnost Spojených států v celém regionu," sdělují Obamovi politici oddaní USA.

Ne. Je to naopak.

Víza, štědrost sociálních podpor a jiné bludy o Kanadě

17. 7. 2009 / Jiří Jírovec

V souvislosti s vlnou emigrace českých občanů do Kanady se v českých novinách i blozích objevují naprosté nesmysly o štědrosti kanadského sociálního systému.

Podle článku deníku The Toronto Star' žilo v březnu 2009 ze sociální podpory 396,647 obyvatel Ontaria. ZDE.

Z tohoto údaje vyplývá, že námitky Kanady ohledně nákladů na přijetí několika set uprchlíků z ČR jsou slabomyslné, ne-li přímo lživé. 1000 přijatých asylantů představuje zhruba 0.25% celkového počtu lidí na sociální podpoře.

Manuel Zelaya

Může být referendum pučem?

17. 7. 2009 / Eva Malířová

Co je horší, vojenský převrat (čti upřímný puč) nebo referendum (čti plíživý puč), ptá se redakce Respektu v článku "Puč v Hondurasu" ze 6. července. Nezávisle na výsledku změny je zde zásadní rozdíl v nástroji: referendum je na rozdíl od vojenského převratu jedním z nástrojů demokracie.

Referendum pučem není, někdy však může puč legitimizovat

17. 7. 2009 / Karel Dolejší

reakce na text Evy Malířové "Může být referendum pučem?

Jen všeobecné volební právo, jak se zdá, žilo ještě nějakou chvíli, aby před celým světem vlastnoručně napsalo svou závěť a prohlásilo jménem samého lidu: "Všechno, co existuje, je hodno zániku." Nestačí prohlásit, jako to dělají Francouzi, že jejich národ byl zaskočen. Národu a ženě se nepromíjí nestřežený okamžik, v němž je první namanuvší se dobrodruh může znásilnit.

Karl Marx: 18. brumaire Ludvíka Bonaparta. In: K. Marx - B. Engels: Spisy 8. SNPL, Praha 1960. S. 146.

Nechci se vydávat za odborníka na současnou situaci v Hondurasu, jímž nejsem, nicméně vyjádřím se k obecné otázce vznesené Evou Malířovou: Může být referendum pučem?

Lidová svrchovanost ke zničení "demokracie"

17. 7. 2009 / Štěpán Kotrba

polemika s Dolejšího reakcí v článku "Referendum může puč legitimizovat" na text Evy Malířové "Může být referendum pučem?

Dolejšího argument s Bonapartem je ukázkou, kterak se dá jakákoliv moc, byť stvrzená lidem, delegitimizovat, když se chce. Stačí vhodně uchopit vhodný klacek. Téma lidové svrchovanosti, dělajícího užitečného idiota při zničení "demokracie", je přesně tím argumentem, který nadřazuje náboženství "volební participace" nad realitu "lidem projevené moci". Je legitimní, když menšina vládne většině bez možnosti tuto vládu legálně odvolat? Je legitimní, jestliže si vůle většiny lidu vybere v referendu systém řízení země, který znemožní menšině vykořisťování práce i přírodních zdrojů? Je takovýto majetkový zvrat (převrat) většiny, která od toho okamžiku hodlá vládnout menšině, provedený bez cizího vměšování samotnými občany země, legitimní, i když je jím od moci odstavena dle západního nazírání "demokratická" vláda? Dejte mi moc ovládat měnu vaší země a bude mi jedno, jakou politiku budete dělat. Tak tuto větu kdysi řekl zakladatel tajné mocenské skupiny Bilderberg, bankéř David Rockefeller.

Demokracie skoro pro všechny

17. 7. 2009

Když jsem si tak pročítal ohlasy o dvaceti letech od zveřejnění výzvy Charty 77 Několik vět, napadlo mne, zda jsou skutečně už všechny její požadavky splněny, když jí od června do podzimu 1989 podepsalo až čtyřiceti tisíc odvážných.

Výzva obsahovala sedm požadavků na podporu lidských práv jako propuštění politických vězňů, uznání svobody tisku a vyznání, zahájení demokratické diskuse atd. Je proto jistě vhodné si porovnat tehdejší názory na demokratickou budoucnost s dnešní realitou, píše Miroslav Patrik.

Červenec 2009: Hnijíce čekáme na povolební pat

17. 7. 2009 / Boris Cvek

Nástup letní vlády "úředníků", založené na opozičně-smluvní domluvě politických stran (a zejména těch nejsilnějších) jsem od počátku vnímal jako zbytečnou politickou frašku (navíc ani ne veselou, nýbrž trapně prkennou). Kdysi jsem byl příznivcem Tošovského vlády, ale když jsem se pak na ni podíval zpětně, připadala mi jen jako mdlá předehra konečnému zrušení smyslu politické soutěže za dob Zemanova-Klausova paktu, nazývaného "opoziční smlouva". Tošovského vláda ovšem měla aspoň tu výhodu, že její premiér byl dříve šéfem ČNB a její politickou orientaci zaštiťoval Václav Havel. U Jana Fischera, navzdory tvrzení anglické Wikipedie, je těžko najít něco, co by mu dávalo politický rozměr (kromě toho, že se náhodou stal premiérem České republiky).

Sedím u řeky

17. 7. 2009 / Václav Ryčl

Sedím u řeky
a házím kamínky do proudu.
Slunce koketuje s mraky
a svými paprsky mi lechtá propadlou hruď.
Jsem nahý na břehu řeky, která má vodu morově žlutou.
Nikdo sem nechodí,
nikdo mě nemůže vidět a vyfotit mě.
Netrápí mě samota,
ale kamínků je na břehu stále míň;
něco mi našeptává,
abych se oblékl a šel pryč.

Z knihy Pavilon číslo 13, Petrov, Brno 2003 vybrala Hanka Tomšů

Budapešť

ANALÝZA AKTUÁLNÍ SITUACE

Maďarsko: jak voliči přicházejí o iluze

17. 7. 2009 / Karel Klimša

Tento týden zveřejnila agentura Szonda Ipsos výsledky svého průzkumu, který provedla koncem června. Podle něj by volby v Maďarsku s převahou vyhrál opoziční pravicový Fidesz expremiéra Viktora Orbána. Volit ho má v úmyslu 44 % voličů, zatímco extrémně nacionalistický Jobbik 7 %, vládní socialisty (MSZP) pouze 12 %, a mimo parlament by zůstalo konzervativně pravicové Maďarské demokratické fórum (MDF), kterému deklarovaly podporu 2 % občanů, a liberální Svobodní demokraté s podporou 1 procenta. Po přepočtu hlasů by Fidesz získal pohodlnou většinu v parlamentu a kdo ví, zda ne dokonce většinu ústavní.

Mediální výzkum

16. 7. 2009 / Bohumil Kartous

Jste-li novinářka či novinář, rád bych vás požádal o účast na malém mediálním výzkumu, který je součástí disertační práce na Fakultě sociálních studií UK v Praze. Jedná se ověření názorů samotných novinářů na převažující vlivy, které v současnosti určují kurz vývoje médií. Výsledky budou vyhodnoceny hromadně statistickými prostředky, konstrukce dotazníku neumožňuje identifikaci respondentů. Čtyři otázky zaberou skutečně jen minimum času.

Dotazník najdete ZDE

S poděkováním

Bohumil Kartous

Rubíny potu Ivana Preisslera

17. 7. 2009 / Jan Paul

Pavel Káňa vydal mimo ediční řadu z pozůstalosti po Ivanu Preisslerovi (28.4.1953 -- 1.4.2002) publikaci Rubíny potu, která je sborníkem Preisslerových myšlenek, ale především poezie, v níž autor převážně formou volného verše citlivě reaguje na svět. Autorova lyrika je nekonvenční stejně tak, jako jeho výtvarné dílo, noří se a vystupuje před námi z důvěrných i vzdálených prostor představivosti, míří k člověku, k Bohu a především k Zemi.

Středoevropští politici: Chceme americkou raketovou obranu

16. 7. 2009 / Jan Kudrna

Dnešní Gazeta Wyborcza ve své internetové verzi krátce po půlnoci informovala, že dnes má být ve Washingtonu na mezinárodní konferenci pořádané známým americkým politologem Ronem Asmusem, spolutvůrcem strategie rozšíření NATO na východ, za účasti M. Albrightové představen otevřený dopis bývalých hlav a šéfů diplomacie států zemí střední a východní Evropy adresovaný Baracku Obamovi. Obsahem dopisu je apel, aby administrativa USA nepouštěla ze zřetele tuto část světa, píše z Polska Jan Kudrna.

Izraelské válečné lodi provádějí cvičení v Rudém moři jak zaútočit na Írán

17. 7. 2009

Izraelské válečné lodi provádějí v Rudém moři manévry, které pozorovatelé označují za cvičení pro možný útok proti Íránu.

Izraelští a egyptští činitelé konstatovali, že suezským kanálem propluly do Rudého moře dvě izraelské válečné lodě.

Sdělovací prostředky v Izraeli informovaly, že dvě válečné lodi typu Saar byly vyslány do Rudého moře jako "signál" teheránské vládě, která vyhrožuje Izraeli a rozvíjí jadernou technologii, o níž se Západ domnívá, že ji použije na výboru jaderných zbraní. Írán to popírá a tvrdí, že využívá uranu pouze pro civilní účely, na výrobu elektřiny.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Když se z konzervativců zdánlivě stanou anarchisté, neboli O omylu některých daňových poplatníků

17. 7. 2009 / Uwe Ladwig

Asi každý rok se hlásí prezident německého Svazu daňových poplatníků s informací, do kterého dne lidé vlastně pracovali "jen pro stát" a někteří novináři to ovšem ještě rozšíří, a to bez podrobných informací, co by se stalo, kdyby stát ty peníze nedostal a nemohl uhradit své služby a podporovat ty lidi, kteří by bez pomoci měli ještě větší sociální problémy, než jaké mají. Lidé ale právě neplatí za stát, ale za jeho služby, o tom krátce něco v této poznámce...

Future Force Warrior System - pokračování Hvězdných válek v Bostonu

17. 7. 2009 / Antonín Seďa

Projekt Future Force Warrior (FFW) je vlajkovou lodí amerického armádního technologického vývoje, pilíř Future Force Strategy, součást Future Combat System (FCS) a dalších Future Force programů. Systém kombinuje rychlý přenos informací do vylepšených systémů helmy, která umožňuje vše slyšet, vidět a informace předávat. Tento systém je kompatibilní s displejem simulujícím virtuální realitu očima vojáka, projektorem hologramů před očima, satelitní komunikací a videem, které jsou k dispozici pro velení posádek.

Česká armáda již delší dobu hovoří o nákupu výstroje vojáka pro 21. století. Řada firem nabízí různé produkty, od vojenského oblečení přes pasivní a aktivní ochranu až po různé zbraňové a komunikační systémy. A to vše pro větší bezpečí i operativnost v bojových operacích.

Při nepokojích po íránských volbách zřejmě zahynuly stovky lidí

17. 7. 2009

Íránský režim zřejmě utajil, že usmrtil v nedávných povolebních nepokojích stovky lidí. Svědci poukazují na to, že je skryl v tajných márnicích.

Aktivisté za lidská práva zdůrazňují, že počet demonstrantů, usmrcených při potyčkách s vládními bezpečnostními orgány minulý měsíc byl daleko vyšší než vládou přiznaných "20 mrtvých". Podle mnohých šlo o skutečný masakr.

IuRe dosáhlo uznání náhrady škody pro trvale zdravotně poškozeného účastníka CzechTeku

17. 7. 2009

tisková zpráva Iuridicum Remedium

Tomáš Pavlacký zastupovaný právníkem IuRe, jeden z účastníků akce Czechtek 2005, si dne 8.7..2009 u Obvodního soudu pro Prahu 7, vyslechl mezitímní rozsudek o důvodnosti jeho žaloby, kterou se po České republice resp. ministerstvu vnitra dožaduje zaplacení náhrady škody na zdraví, která mu vznikla v souvislosti s tvrdým zákrokem ze strany Policie ČR.

Pomluvy v médiích má trestat civilní, nikoliv trestní právo

16. 7. 2009 / Jan Čulík

Mnohokrát jsem zde poukazoval na to (a jednou to bude jistě konečně přijato i v České republice), že je zavedenou praxí v zralejších demokratických zemích, že za pomluvu se trestá prostřednictvím civilních soudních sporů, nikoliv prostřednictvím trestního práva. Trestní paragrafy o "myšlenkových zločinech" totiž mohou být zneužívány k porušování svobody projevu, a také zneužívány jsou.

Argumenty pro regulaci nájemného

17. 7. 2009 / Pavel Urban

Čtenář Ivan Kolenčiak shrnuje ve svém příspěvku argumenty proti a pro regulaci nájemného. To první přitom značně zkrátil. Staré nájemní domy byly stavěny na sto let dopředu. Dnes je to méně, ale i tak je to investice nákladná a dlouhodobá, a tudíž riziková. Pokud postavíte dům (rodinný či bytový) a pak (dům nebo byty) prodáváte za milionové částky, není na tom nic přemrštěného. Ani bolševik nerozdával vlastní bydlení za pár šupů, byť družstevní a někdy i individuální výstavbu podporoval. V takovéhle byznysu ovšem platí, že postavíte, prodáte a tím to pro vás končí. Do budoucna vám hrozí tak maximálně reklamace.

Stěhování kvůli squatterům?

17. 7. 2009 / Pavel Urban

"Jestli chtěli majitelé domu v Truhlářské ulici v Praze donutit k vystěhování zbylé nájemníky bytů tím, že do domu nastěhují squattery, velmi se zmýlili. Připoutali tím k domu takovou pozornost veřejnosti a médií, že jim jen tak něco neprojde, tedy ani to co jim dosud ,procházelo' a co je v Čechách v celku obvyklou praxí některých pánů domácích," píše Stanislav Křeček.

O tohle ale majitelům domu jistě nejde. Na druhou stranu, ani oni, ani pan Křeček, ani veřejnost nemohou bránit nájemníkům v uplatnění práva zrušit nájemní smlouvu z vlastní vůle.

Poznámky ke zpropadené demokracii

17. 7. 2009 / Pavel Urban

Václav Drbohlav se ptá Jana Čulíka, jaká je definice demokracie v britském kontextu. Za Británii mluvit nemohu. Za Jana Čulíka už vůbec ne. Nicméně ani moje definice demokracie se neshoduje s definicí emeritního profesora z Grenoblu ("Demokracie je vláda většiny a respektu k menšině v právním státě").

Kapitalismus coby Beránek boží

17. 7. 2009 / Pavel Urban

Sandra Wain popsala ve svém článku problémy, jaké mají lidé v jejich ulici s opilci a feťáky zásobovanými podle všeho s vědomím místní policie. Aby tomu dodala vyšší smysl, udělala z toho součást a důsledek kapitalistického systému

Je-li to pravda, pak je kapitalismus mnohem starší, než jsme si mysleli. Problémy s agresivně opilými sousedy měli lidé už ve středověku, o době antické ani nemluvě. Tehdy ovšem nebyly k dispozici rostlinné a syntetické drogy nebo jen v množství mizivém. Pokud by mělo jít především o tohle, byl by kapitalismus naopak mladší, než se domníváme. To by vysvětlovalo, proč se věrozvěstové marxismu mýlili ohledně odhadu nástupu beztřídní společnosti. Domnívali se, že žijí ve vyspělém kapitalismu, a on by zatím ve stadiu teprve embryonálním.

Skutečně anonymní opencard mohla Magistrátu hl.m. Prahy ušetřit stovky milionů

16. 7. 2009

tisková zpráva Iuridicum Remedium, o.s.

Pražská radnice, která zavedení elektronické tramvajenky opencard podpořila téměř třičtvrtě miliardou z veřejných peněz, mohla stovky milionů ušetřit. Občanské sdružení Iuridicum Remedium (IuRe), které propaguje ochranou soukromí a dlouhodobě projekt kritizuje, se domnívá, že projekt se prodražil mimo jiné kvůli špatnému konceptu při zpracování osobních údajů.

Hospodářský růst Číny se zrychluje

16. 7. 2009

Hospodářský růst Číny se v druhém čtvrtletí 2009 zrychlil v důsledku obrovského stimulačního balíčku. Vládnou naděje, že by Čína mohla vyvolat hospodářské oživení i v ostatních částech světa.

Hrubý domácí produkt Činy se zvýšil z 6,1 procent v prvním čtvrtletí 2009 na 7,9 procent v druhém čtvrtletí. Čína zřejmě během roku 2009 dosáhne růstu 8 procent. Zatímco však činitelé přivítali tyto dobré zprávy, varovali, že základna hospodářského oživení není stabilní. Některé regiony si nevedou tak dobře jako jiné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Informační opona

16. 7. 2009 / František Řezáč

Na cestě do Waldsassenu, kde se konal 9. července další z koncertů festivalu Uprostřed Evropy (Mitte Europa - www.festival-mitte-europa.com), jsem dal vozidlu zastavit, abych se převlékl do přijatelného společenského oděvu. Do Chebu jsem totiž z Plzně přijel na kole a asi bych svůj sportovní dres v krásném koncertním prostředí refektáře cisterciáckého kláštera stěží obhájil.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2009

12. 7. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2009 přispělo celkem 209 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 48 370.86 Kč, příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6 2009 částku 63 103.34 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a