POZNÁMKA NA OKRAJ:

Když se z konzervativců zdánlivě stanou anarchisté, neboli O omylu některých daňových poplatníků

17. 7. 2009 / Uwe Ladwig

Asi každý rok se hlásí prezident německého Svazu daňových poplatníků s informací, do kterého dne lidé vlastně pracovali "jen pro stát" a někteří novináři to ovšem ještě rozšíří, a to bez podrobných informací, co by se stalo, kdyby stát ty peníze nedostal a nemohl uhradit své služby a podporovat ty lidi, kteří by bez pomoci měli ještě větší sociální problémy, než jaké mají. Lidé ale právě neplatí za stát, ale za jeho služby, o tom krátce něco v této poznámce...

V letošním roce lidé teoreticky odevzdali německému státu formou daní a odvodů asi opravdu všechno, co vydělali od začátku roku až do 13. července. S tím má Däke vlastně pravdu, ale neměl by z ideologických důvodů hovořit o tom, že to lidé platili za stát, protože daně se platí ovšem jen za státní služby. To, že si stát ty peníze, které mu občané dávají, jen tak nenechává, taky je neničí ani nevyhazuje oknem, ale že jimi hradí, co se podle rozhodnutí vlády -- v demokratickém státě s nepřímým souhlasem voličů -- má uhradit, na to se při této Däkeho zkrácené argumentaci zapomíná. V tomhle případě je to ale pochopitelné, protože pro zástupce Svazu daňových poplatníků jsou nižší daně asi automaticky taky "lepší daně".

Stát má různé funkce a zástupce státu ovšem nejednají vždy rozumně. To se týká ovšem i státních výdajů. V každém případě mají takové výdaje za následek určitou poptávku a někdy i možnost nabídky veřejného zboží, jehož by se většina daňových poplatníků ani nechtěla zříci. Podle mého zní to nesmírně zevšeobecněné zavrhování státu z úst konzervativců nějak divně, protože je těžko uvěřit, že se z nich najednou stávají anarchisté. Nebo si myslíte, že taková změna je možná?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.7. 2009