V Polsku objevili Ameriku - elektronické knihy...

5. 5. 2009 / Štěpán Kotrba

Úsměvné je v českém kontextu slyšet o elektronických zázracích s kapacitou Polské národní knihovny za situace, kdy externí i interní disky 500 GB nebo 750 GB stojí v Česku pár tisíc a na trhu je disk s kapacitou 1,5 TB... Třetí generace solid state disků s miniaturní spotřebou dosahují komerčních kapacit až 240 GB. Otázkou už není úložná kapacita, ale láce. Až bude stát čtečka knih i s vyhledávacím software totéž, co dnes stojí několik knih (a to nebude dlouho trvat), přestane se vyplácet knihy tisknout. O konkurenci strach nemám.

Tytam jsou velké souboje (Beta/VHS, BlueRay/HDDVD). Prosadí se totiž vždy takový hardware, který bude umět číst všechny dostupné formáty - stejně jako je tomu dnes ve standardních počítačích. Standardizace a otevřené formáty vládnou. Maximálně jsme schopni tolerovat importní a exportní filtry proprietárních formátů. Ten, kdo tento úkol nezvládne, nezíská ani peníze na investice, takže nestihne ani zkrachovat...

Největší problém není vyrobit dostatečně komfortní čtečku o dostatečné kapacitě, ale donutit autory přistoupit na jiný model zpoplatnění autorských práv a donutit vědeckou komunitu ke zrovnoprávnění elektronické publikace s papírovou. Donutit veškeré školy zveřejnit veškeré učebnice. To bude úkolem pro velké hráče na globálním informačním trhu - velké univerzity, knihovny a velká vydavatelství - za podpory OSN a institucí jako je EU. Projekt Gutenberg či Google Books jsou prvními vlaštovkami tohoto prostředí globálního sdílení znalostí. Informace se musí nejdříve stát veřejným statkem a až pak mohou sloužit všem. Prozatím slouží pouze tomu, kdo zaplatí. Neudržitelnost tohoto business modelu je vidět na distribuci hudby a videoobsahu. Přes drakonické snahy lokálních monopolů probíhá globální sdílení bez ohledu na platné zákony. Kdekdo vypaluje a nikdo se neptá vydavatelství. Veškeré technologické snahy tomu zamezit byly vždy obratem překonány. DRM (Digital right management) se neujal. Je načase vymyslet model, který by autorům umožňoval žít z publikací, aniž by bylo nutno likvidovat svobodný, neautorizovaný pohyb na síti (nutnost autorizace ke koupenému obsahu, zákaz kupovat anonymně, zákaz půjčovat či jinak sdíelt koupené), zpoplatňovat přečtení každé e-stránky či nákup e-knih na jedno přečtení.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.5. 2009