Evropskou ekonomiku letos čeká pokles o 4 procenta

5. 5. 2009

Ekonomiky zemí Evropské unie se letos zmenší o 4 procenta, předpovídá Evropská komise. Je to dvakrát tolik, než co předpovídala začátkem roku.

Zhoršování globální finanční krize, pokles objemu světového obchodu a pokračující pokles cen domů a bytů znamenaly, že bylo nutno předpověď přepracovat.

Podle EK se evropské ekonomiky začnou zotavovat až v druhé polovině příštího roku.

Evropská komise také předpovídá, že nezaměstnanost dosáhne v členských zemích EU v roce 2010 10,9 procent. V eurozóně dosáhne nezaměstnanost průměru 11,5 procent.

"Evropská ekonomika je uprostřed své nejhlubší a nejrozsáhlejší recese za celé poválečné období," konstatoval komisař EU pro hospodářské a finanční záležitosti Joaquin Almunia.

"Avšak ambiciózní opatření, která přijaly vlády a ústřední banky za těchto mimořádných okolností, by měly propad hospodářské činnosti letos zastavit a umožnit v příštím roce oživení."

Německá ekonomika se podle očekávání propadne o 5,4 procent, britská a italská o 4 - 4,5 procenta. Irská ekonomika se zmenší o 9 procent a lotyšská o 13,1 procent.

Polsko odmítlo předpověď Evropské komise, že se polská ekonomika zmenší o 1,4 procenta. Zdůraznilo, že je tato předpověď chybná a že Polsko očekává růst.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.5. 2009