Proč zavřeli jen Bernieho Madoffa?

4. 5. 2009 / Michael Moore

Elie Wiesel ho nazýval Pánbůh. Jeho investoři ho považovali za "génia". Ale jak se praví v té známé country and western písni, nikdy nevíte, co se děje za zavřenými dveřmi.

Bernie Madoff posledních dvacet let provozoval Ponziho schéma u tisíců zákazníků, mimo jiné i mezi lidmi, které vy a já považujeme za nejlepší a nejinteligentnější. Mezi nejvýznamnějšími podnikateli, celebritami, charitativními organizacemi, dokonce i mezi vlastními příbuznými - i jeho obhájce byl podveden (je to asi v historii úplně poprvé, co právníka podvedl jeho zákazník a ne obráceně).

Zjevně jsme se octli v jednom z těch historických roků, kdy se pravidla hry mění: nahoře znamená dole, rudé je modré a černoch je prezident. Kromě samotného Obamy neposkytuje nikdo jiný více charakteristickou tvář tohoto roku, v němž "kapitalismus, jak jsme ho znali, skončil", než Bernard Madoff.

To je špatné. Ano, ukradl 65 miliard dolarů od docela bohatých lidí. Vím, že jim to vadí, protože se neočekává, že bohatí lidé jako Bernie kradou od ostatních bohatých. Zločinnost, krádeže, plenění - to se přece děje jen v chudinských čtvrtích. To, že ve finančnickém sektoru se dějí věci, jako že vám banky účtují za dluh na úvěrových kartách úroky ve výši 29 procent, že podvodným způsobem přimějí lidi, aby si vzali druhou hypotéku, kterou si nemohou dovolit, a že vytvořili systém půjček na studium, v jehož rámci jsou absolventi otroky finančních institucí po dobu dvaceti let, to je normální! To je jen chytré podnikání! A je to legální.

Kdyby býval Madoff jednal jako ostatní bohatí podnikatelů, mohl si zmnohonásobit své jmění zcela legálně. Dělá se to takto. Zaprvé pohrozíte svým zaměstnancům, že jestliže nebudou souhlasit se snížením platů a sociálních dávek, přesunete jejich pracovní příležitosti do zahraničí. Pak je přesunete do zahraničí. Pak ty zisky umístíte také v zahraničí, na Caymanské ostrovy, a neplatíte žádné daně. Neinvestujte peníze zpět do své firmy. Vložte si je do kapsy a do kapes vašich akcionářů. Tak! Hotovo! Zcela legální!

Bylo by ale nesprávné obviňovat ze všeho jen Bernieho. Pokud jsou Ponziho schemata tak špatná věc, proč jsme dovolili našich nejvýznamnějším bankám, aby si navzájem prodávaly úvěrové bankroty a další podvodné projekty? Proč jsme těm bankám dovolili, aby vytvořily podvody se subprimárními hypotékami? A namísto abychom lidi, odpovědné za tohle všechno, uvěznili, proč jsme jim poskytli obrovské peníze z našich vlastních kapes, aby se dostali z potíží, které si sami zavinili? Bernard Madoff je jen strupem na ráně. Také je to jen odvádění pozornosti. Kde jsou fotografie bývalých šéfů společností AIG, Merrill Lynch a Citigroup? Kde je fotka Phila Gramma, senátora, který vypracoval návrh zákona, který odstranil regulaci finančních trhů, kde je fotka prezidenta, který ten zákon podepsal? A co fotografie těch, kdo vytvářeli falešné údaje v ratingových agenturách, kde jsou fotografie lobbistů, kteří učinili podvodné účetnictví legální praxi?

A co samotní Madoffovi zákazníci? Jak to, že si mysleli, že jim Madoff dokáže zaručit každoročně obrovské zisky z jejich investic, když nikdo jiný nic takového na této planetě nezískává? Někteří přiznali, že se jim to zdálo trochu divné, ale nikdo se nechtěl zeptat, jak to Madoff dokáže, že mu peníze rostou na stromech. Báli se, že zjistí něco, co nemá nic společného se zahradnictvím. Mnoho Madoffových obětí sdělilo vyšetřovatelům, že během let vydělali daleko víc, než byla původní investice, kterou dali Berniemu. Jestliže si koupím kradené auto, policie mi ho odebere, bez ohledu na to, zda jsem věděl, že bylo kradené. Pokud jsem věděl, že bylo ukradené, odsoudí mě do vězení za to, že jsem přijal ukradený majetek.

Mohla by nám, prosím Bank of America, sdělit, co udělala s 45 miliardy dolarů, které dostala v rámci nouzové dotace od americké vlády?

(Vysvětlení: Podle nové analýzy, která vyšla minulý čtvrtek, dostalo 317 amerických finančních firem od americké vlády od října 2008 194,2 miliard dolarů nouzové finanční pomoci. Jen dvě z těchto institucí jsou právně povinovány vysvětlit, co s těmito penězi udělaly. Zdroj: ZDE)

Možná jsem zašel příliš daleko. Obviňujte jen Madoffa, ostatní zapomeňte.

Článek vychází v aktuálním čísle Time Magazine

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 4.5. 2009