Je Jaroslav Hutka už pasé?

5. 5. 2009 / Jaroslav Hutka

Z reklamního mailu Jaroslava Hutky

Není zač bojovat
komu být věren
zní teskná písnička
Böhmen und Mähren

Ten kdo má charakter
závistným sousedem
udán a odstrčen
v evropském zmatku

Před kým být hrdinou
před jakým národem
před tlupou zbabělců
chamtivců, spratků

Písničkář nedělá písničky, aby se zalíbil a byl slavný a vydobyl si tak čestné stabilní místo v bulváru, ale aby se hrabal v kolektivním vědomí a mačkal v něm bolestivá místa. Vážně i nevážně, to je jedno, ale svobodně a nezávisle. Lidé dnes zavlečení skrytou rukou vychytralého trhu do konzumentství přestali samostatně myslet a přitom chtějí mít jasno. Jediné takové jasno jsou úspěch a peníze.

Takže ve výsledku mají lidé zatemněno, neboť nevidí a neslyší a jen konzumují, co se jim trh v blýskavém rámu nabídne. Berou a nemyslí, taky nemají čas, protože kapitalismus jim dává zabrat, a tak si v kultuře odpočinkově užívají muzikálového kýče nebo rádiového kolovrátku a svobodná volba se vypařila. Svobodná volba se nedá koupit za peníze ani prosadit reklamou nebo vyhledat v návodu. Je samostatná a nezávislá, takže do světa konzumu nepatří, a tak pozvolna přestává patřit i do našeho současného, českého světa.

Nejdůležitější hudební událostí letošního roku je moje nové CD KONCERT V BARVÁCH SVĚTLÉ, o kterém jsem se už zmínil v dubnovém dopise do větru. Začíná písní Na nahém těle.

Tahle píseň patří ke skupině, které říkám AKVARELY, protože jsou krajinomalebné, ale zde se mi krajina kolem říčky La Sorgue v jižní Francii propojuje s ženským tělem. Tím se otevírá prostor pro dvě následující písně, kterým říkám existencionálně erotické. Píseň Krajina samot mě samotného zaskočila a Setkání v neznámém těle nechám bez komentáře...

Celá deska se zavírá akvarelem Letní den.

Důležitou písní na tomto samopalnickém CD jsou Sudety. Je to sice také krajinomalebný akvarel, ale tentokrát se propojuje s historickou bolestí českého kolektivního vědomí, kterým Sudety jsou.

Nejduležitější písní této desky je Böhmen und Mähren. Veškeré melodie na této desce jsou od Vladimíra Veita.

Minule jsem sice už o tomto svém novém CD, natočeném 29. ledna 2009 na koncertu ve Světlé nad Sázavou napsal, ale nevyfutroval jsem to žádnou reklamní kampaní na billboardech u dálnice na Brno, tak si toto CD za 200 Kč s ručně tištěným obalem objednali jen tři lidé. Jelikož moje písničky v rádiu nehrají a lidé poučeni kapitalismem nechtějí kupovat zajíce v pytli a ještě ke všemu jsem urazil Jarka, tak se teď vlastně neví, jak mě brát, a jelikož jsem předtím patnáct let nenapsal písničku, je to, jako bych pro veřejnost zdechnul.

Tohle moje nové CD je důležité nejen proto, že je to jedenáct nejzávažnějších písní posledních tří let, kdy už zase píšu písně, ale vrátil jsem se zpět k tomu nejpodstatnějšímu - být písničkářem.

Jelikož dlouhé dopisy na internetu otravují, uzavřu to v půli a pozvu vás už jen na koncerty a příště napíšu, kolik dalších lidí si koupilo toto CD, které vstoupí do českých dějin, pokud se tedy něco takového v obecné otupělosti podaří ještě zachránit.

A třeba do příště píseň BÖHMEN UND MÄHREN vzbudí diskuzi, dosud to bylo jen užaslé mlčení... však si ji přijďte poslechnout naživo.

KONCERTY KVĚTEN 2009


5. úterý, Hutka, PRAHA 1, Galerie písničkářů Nová síň, Voršilská ulice, 19:00
8. pátek, Hutka, STRAKONICE, Habeš club, Vodárenská 262, 20:00
9. sobota, Hutka, TÁBOR, Žižkovo nám. 17:00
10. neděle, Hutka, POTVOROV U PLZNĚ, kostel sv. Mikuláše, 14:00
10. neděle, Hutka, PLASY, konventní barokní budova cisterciáckého kláštera, 17:00
16. sobota, Hutka, LOUČIM U DOMAŽLIC, Kostel Nar. Panny Marie, 19:00
21. - 23. Hutka, SLOVINSKO-VELENJE, festival poezie
28. čtvrtek, Hutka&Hladik, BENICE, vernisáž, 17:00
30. sobota, Hutka, BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ, zámek, 15:00

Srdečně zdravím - Jaroslav Hutka www.hutka.cz

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.5. 2009