Budeme knihovnu nosit v peněžence?

5. 5. 2009

KD│Jaká je budoucnost knihy? Který z formátů elektronické knihy zvítězí? A bude rok 2009 v tomto směru přelomový?, ptá se u příležitosti veletrhu International Book Fair a Světového dne čtení v Gazetě Wyborczej Agnieszka Mitraszewska.

Podle ní je možné, že díky novým technologiím budeme sebou již brzy nosit zařízení ekvivalentní polské národní knihovně. Knihy prý navíc budou interaktivnější - čtenář si bude moci okamžitě přečíst poznámky a komentáře svých kolegů k právě studovanému textu. Čtení tak prý přestane být činností provozovanou o samotě a bude více připomínat surfování v síti. Interpretace literárních útvarů tak získá úplně novou podobu.

Díky tomu se ovšem zcela změní strategie prodeje knih, jež se přeorientuje na umisťování titulů ve vyhledávačích.

Vypadá to, že se opravdu dočkáme zlomu, domnívá se Mitraszewska. Amazon prodá do konce roku přes milion zařízení Kindle 2, dvakrát více než vloni. Konkurenci představuje čtečka Sony PRS-700. Proslýchá se rovněž, že další čtečku nazvanou i-Tablet. Služba Book Search firmy Google již nabízí téměř deset miliónů naskenovaných knih.

Ale nejprve se musí rozhodnout o standardním elektronickém formátu - bude to souboj připomínající někdejší válku videí VHS kontra Betamax.

Celý článek v polštině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.5. 2009