31. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 1. 2004

"Dospělé lidské tělo obsahuje asi 4,5 litru krve. Člověk umírá, když přijde o přibližně polovinu tohoto množství krve. Každý, kdo kdy viděl, jak stříkají pod tlakem z proříznuté tepny dva litry krve, ví, že krví je silně potřísněno všechno kolem. Dva hledači, kteří nalezli Kellyho mrtvolu, si ani nepovšimli, že se Kelly řízl na zápěstí. Zdravotnický personál, který se dostavil na scénu později, prý svědčil, že kolem mrtvoly bylo pozoruhodně málo krve."

Připomínky jednoho patologa v důchodu, které vyšly v sobotu v britském tisku:

Sloupek

Motto:

"Ve sporu mezi BBC a britskou vládou měla pochybit naše stanice."

BBC - česká redakce, 29.01.2004 06.00, Dobré ráno s BBC *)

Věnujeme v těchto dnech v Britských listech z velmi dobrých důvodů podstatný prostor obrovské kontroverzi, která vznikla mezi britskou veřejnoprávní BBC a vládou Tonyho Blaira ohledně PR dokumentu, který britská vláda zkreslila a vydala v září 2002 jako argumentaci, proč je nutno vojensky zaútočit na Irák. Kontroverze, v jejímž rámci se Blairova vláda systematicky pokoušela při používání nejrůznějších záminek zastrašit společnost BBC, aby k válce nezaujímala samostatné, kritické a nezávislé stanovisko, je naprosto zásadním tématem současnosti. Má pravdu Aidan White, generální tajemník Mezinárodní organizace novinářů, když konstatuje, že nynější kontroverze kolem BBC je velmi důležitá i pro nové středoevropské demokracie, protože se tam rozhlasové a televizní vysílání bude utvářet podle toho, jak to v Británii dopadne s BBC.

I když se uprostřed minulého týdne, těsně po zveřejnění Huttonovy zprávy, zdálo, že chyby, které BBC udělala, srazí tuto veřejnoprávní instituci na kolena a vláda jich dobře prostřednictvím této skandálně nevyvážené zprávy bude moci zneužívat k zastrašování a nakonec k likvidaci BBC, zdá se, že tyto obavy se nerealizovaly. Ukázalo se, že interně je BBC daleko silnější, než politická moc předpokládala, a je stále zjevnější, že útok Blairovy vlády na BBC bude zřejmě nakonec kontraproduktivní.

Udělalo na mě opravdu velký dojem, jak profesionálně se domácí britská BBC chovala za minulý týden během této dramatické krize. I v období největší úzkosti a největšího hněvu si její reportéři a moderátoři zachovali nestrannost, profesionální úsudek a odstup. To naproti tomu zřejmě vždy neumějí pracovníci české redakce BBC, kteří ve čtvrtek 29. ledna, jak se zdá, referovali o kontroverzi touto subjektivní větou: "Ve sporu mezi BBC a britskou vládou měla pochybit naše stanice." Je základním prohřeškem proti veřejnoprávní novinářské práci identifikovat se s jednou stranou sporu. Je to - znovu - přesně totéž, jako když - a dělají to v ČR skoro všichni - zaměňují novináři, kteří by měli být nezávislí a referovat i o vlastním národním společenství s odstupem, objektivní adjektivum "český" subjektivním "náš" ("naši politikové", "naše ekonomika", dokonce "naši Romové").

Britská BBC od zveřejnění Huttonovy zprávy minulou středu po celou dobu systematicky referovala o kontroverzi zcela neosobně, jako by hovořila o nějaké jiné instituci. Poskytla prostor nejrůznějším názorům a nositelům všech z nich kladla ostré otázky na tělo vždy z opačné strany názorového spektra. To znamená, že zastáncům BBC dávala podvratné otázky, zastávající názory vlády, zastáncům vlády pak otázky, zastávající názory novinářů a opozice. Ještě před svým odstoupením z funkce, před zveřejněním Huttonovy zprávy, požádal Greg Dyke, generální ředitel BBC, svého zástupce Marka Byforda, aby za něho v nadcházejícím týdnu dohlížel na to, zda BBC informuje o událostech kolem Huttonovy zprávy nestranně a objektivně. On sám, argumentoval Dyke, to dělat nemůže, neboť je v Huttonově zprávě jmenován, a nemůže být tedy považován za nestranného, je jednou stranou sporu.

Minulý čtvrtek mě zaujala poznámka Eddieho Maira, moderátora podvečerního rozhlasového publicistického pořadu BBC "PM": "Právem se asi ptáte, kde jsou v této kontroverzi názory BBC. Žádáme od BBC systematicky už osmačtyřicet hodin, aby nám někdo odtamtud poskytl rozhovor, na naše opakované žádosti se nám však stále dostává odpovědi, že nikdo z BBC není pro rozhovor k dispozici." Když pak byl v pátek večer v televizním pořadu Newsnight interviewován nynější dočasný ředitel BBC Mark Byford, moderátor Gavin Hewitt mu dával mj. i tak ostré otázky na tělo, jako by byl soudcem Huttonem.

Když chtěly tisíce zaměstnanců BBC vyjádřit nesouhlas s postupem vlády a s rezignací Grega Dyka, neučinily to tak, jako pracovníci České televize v televizní krizi o Vánocích 2000, kteří si ukradli vysílání ČT k vlastním propagandistickým účelům a zneužili ho ve vlastní věci. Zaměstnanci BBC demonstrovali v ulicích a pak se z vlastní kapsy složili na vytištění celostránkového inzerátu v sobotních novinách. Nezneužili ke své věci vysílání BBC. Rozhlas i televize BBC ovšem o demonstracích i o publikaci inzerátu zpravodajsky referovaly.

Když nyní většina zaměstnanců, včetně mezinárodních reportérských es, nad Huttonovou zprávou a nad jednáním Blairovy vlády zuří, ani mezi nimi se neobjevily tendence ukrást si své pořady pro propagandu ve vlastní věci. Svůj hněv mají v úmyslu vyjádřit jediným možným způsobem: z BBC na protest odejít.

Mám v této krizi vůči novinářům BBC obdiv - názorně a prakticky ukázali, kde je hranice mezi osobním zaujetím a objektivním profesionálním novinářským úsudkem.

Ti v České republice, kdo tvrdí, že objektivita a nezávislý profesionální úsudek neexistuje, by si měli dobře prostudovat to, co odvysílaly domácí rozhlas a televize BBC ve svých zpravodajských a publicistických pořadech za minulý týden.

*) Citováno podle anotace v mediálním archivu Newton IT, který zjevně obsahuje transkript asi první půlminuty této reportáže. Na dotaz v české redakci BBC v Londýně mi bylo sděleno, že "naše stanice" opravdu "zní divně", ale v redakci neměli možnost rychle potvrdit, zda to moderátor skutečně řekl.

(Vysílalo se v autorem zkrácené verzi v pondělí 2.2. 2004 v pořadu Názory a argumenty rozhlasové stanice ČRo 6)

1. 2. 2004

Do konce týdne přijímá norský Nobelův institut návrhy na udělení Nobelovy ceny míru. Byli nominováni i americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair. Navrhl je norský poslanec Jan Simonsen za to, že "měli odvahu uskutečnit nevyhnutelný krok a začít válku proti Iráku bez mandátu OSN".

podrobnosti ZDE

1. 2. 2004

Šéf britské rozvědky "sdělil BBC, že se ZHN nenajdou"

Z BBC uniklo o víkendu několik důvěrných dokumentů, z nichž vyplývá, že BBC začíná tvrdě bojovat proti nevyvážené zprávě lorda Huttona o smrti dr. Kellyho a poukazuje na vážné chyby v této zprávě.

Jeden prozrazený dokument vysvětluje, proč se vedení BBC loni v létě jako jeden muž postavilo za reportáž Andrewa Gilligana. Dokument svědčí o společném obědě Kevina Marshe, šéfredaktora pořadu Today, v němž se Gilliganova reportáž vysílala, s šéfem britské rozvědky MI6 Sirem Richardem Dearlovem. Ve svědeckém dokumentu, který pro Huttonovo vyšetřování vypracovalo právní oddělení BBC, se tvrdí, že Dearlove prý dávno informoval BBC, že se "v Iráku nenajdou žádné konkrétní důkazy o existenci zbraní hromadného ničení".

1. 2. 2004
Nejznámější mediální osobnosti, reportéři, moderátoři a baviči v televizi BBC uvažují o tom, že z televize BBC odejdou na protest proti chování Rady BBC v nynější krizi a zejména jejího dočasného předsedy, konzervativního lorda Rydera, který nahradil rezignovavšího předsedu Gavyna Daviese. Lord Ryder rozzuřil zaměstnace BBC svou omluvou vládě, již pracovníci BBC považují za nepřiměřeně ponižující. Jména čelných novinářů a reportérů BBC včetně například Johna Simpsona se v sobotu objevila v celostránkovém inzerátu na podporu bývalého generálního ředitele Grega Dyka, který si novináři z BBC zaplatili z vlastní kapsy a vyjádřili jím konsternaci nad ztrátou Dyka pro BBC. Veřejně se také zapřísáhli, že budou pokračovat ve svém "nebojácném hledání pravdy".

1. 2. 2004

Šéf organizace musí lidi inspirovat, aby si věřili a pracovali tvůrčím způsobem

" Já jsem strašně rád pracoval v BBC a strašně rád jsem pracoval s těmi lidmi. Snažil jsem se je inspirovat, aby dělali svou práci, jak nejlépe to umějí. To je podle mého základním úkolem šéfa každé organizace. Dovolit lidem, aby se chovali tvůrčím způsobem. Dovolit jim, aby věřili sami v sebe a vydali ze sebe všechno. A když to umíte, oni lidi dělají daleko lepší práci."

"Jak to dokazuje můj dopis premiéru Blairovi, který je dnes v Sunday Times, máme v demokracii odlišné role. Je naprosto v pořádku, aby se vláda snažila na nás vyvíjet nátlak, je také naprosto v pořádku, abychom my řekli vládě, kam si to má strčit.

Kdykoliv jde Británie do války, vzniká obrovský tlak a velmi obtížný vztah mezi BBC a vládou. V tomto případě to bylo ještě komplikovanější, protože do války nešla jednotná Británie. V ulicích Londýna protestoval proti válce milion lidí. A kdosi jednou řekl: Když je Británie nejednotná, odnáší to vždycky BBC. A tak jsme to dostali. "

"Právníci mě informovali, že lord Hutton dospěl k právně chybným závěrům. My jsme konstatovali, že dr. Kelly byl autoritativní zdroj, jeden z nejvýznamnějších světových odborníků na zbraně hromadného ničení, a ten nám sdělil, že má vážné pochybnosti o zprávě, kterou vypracovala vláda, že to je v podstatě jen PR. A ten dokument vypracovala jako důvod, proč jít do války. Jako BBC máme povinnost o tom informovat. Jestliže část těch informací byla nepřesná, pak je to chyba. Ale to vůbec neznamená, že bylo nesprávné odvysílat reportáž obsahující názory dr. Kellyho. Naopak, to bylo naprosto správné. Avšak lord Hutton argumentuje, že zákon nám něco takového nedovoluje. Všichni čelní právníci, s nimiž jsem hovořil, mi zdůrazňují, že se lord Hutton mýlí. To je dost znepokojující, vzhledem k tomu, že to byl Lord Chief Justice v Severním Irsku. Člověk by očekával, že by měl rozumět právu. Jestliže dělal mediální případ, měl si přečíst mediální právo. On se v právních věcech mýlí. A pokud bude dovoleno, aby byla přijata jeho interpretace zákona, má to nesmírně vážné následky pro elektronickou i pro tiskovou novinářskou práci v této zemi. Znemožnilo by to totiž informovat o tom, co médiím sdělí osoby, kteří ve státní správě či ve vládě objeví nějaké chyby nebo skandály."

Greg Dyke si myslel, že hovoří příliš otevřeně na to, aby kdy byl jmenován generálním ředitelem BBC. Když však byl před čtyřmi lety do této funkce jmenován, jeho energický styl, praktický přístup a charisma znamenaly, že si ho zaměstnanci BBC, jak se zdá, velmi oblíbili, pokud to máme posuzovat podle demonstrací na jeho podporu, které ve čtvrtek doprovázely jeho odchod z BBC, konstatoval David Frost v úvodu svého televizního rozhovoru s Gregem Dykem v televizi BBC v neděli dopoledne. Vyjímáme z něho některé pasáže:

1. 2. 2004

"Jen se prosím podívejte na to, jak BBC informuje celý týden o této krizi. Začátkem týdne mě požádal Greg Dyke proto, protože se ho závěry Huttonovy zprávy týkaly, abych já místo něho dohlížel na nestrannost BBC při informování o této aféře. A já jsem skutečně hrdý na to, jak BBC o celé věci po celý týden informovala. Protože tato novinářská práce byla po celý týden - při této neuvěřitelně těžké zkoušce - nestranná, odvážná, a byla také nesmírně vysoké kvality."

Mark Byford byl minulý týden jmenován zastupujícím generálním ředitelem BBC. Konstatoval, že chce do BBC přivést klid, stabilitu a dobré vedení. Televize BBC vysílala v neděli dopoledne rozhovor s Byfordem ve svém pořadu Breakfast with Frost. Přinášíme z něho vybrané úryvky:

1. 2. 2004

neděle 1. 2. 2004, 0.45: Greg Dyke, bývalý generální ředitel BBC, který ve čtvrtek odstoupil ze své funkce poté, co BBC ostře kritizovala Huttonova zpráva o smrti dr. Kellyho, veřejně obvinil Downing Street ze systematické neférové kritiky BBC. Dyke dal k dispozici nedělníku Sunday Times dopis, který napsal britskému premiérovi Blairovi jako reakci na stížnosti z úřadu premiéra na zpravodajství BBC během loňského útoku na Irák. Dyke chce dopisem dokázat, že BBC "byla pod obrovským nátlakem".

Palcový titulek první zprávy dne na titulní stránce nedělního vydání týdeníku Sunday Times z 1. února zní: "Dyke: Vláda BBC 'systematicky zastrašovala'". Týdeník otiskuje Dykův dopis Blairovi z března loňského roku, z doby dávno před odvysíláním reportáže Andrewa Gilligana a dávno před vyšetřováním soudce Huttona, pod titulkem "Milý Tony, kdo si myslíte, že jste, že soudíte jiné?"

Bývalý generální ředitel BBC bude zjevně v této věci dělat co největší možný hluk. Poskytuje četné rozhovory v médiích, další významný se bude vysílat v televizi BBC v neděli v 9 hodin ráno v pořadu Breakfast with Frost, v němž Dyke vystoupí s nynějším zastupujícím ředitelem BBC Markem Byfordem. V dopise z loňského března, zveřejněném nyní v Sunday Times, píše Dyke Tonymu Blairovi: "Je neférové, abyste zpochybňoval celou novinářskou práci BBC jen proto, že se vám nelíbí určité zprávy, které nepodporují váš názor."

Všechny britské nedělníky na mnoha stránkách rozbírají krizi kolem BBC.

neděle 1. 2. 2004, 11.00: Úřad britského premiéra se odmítl vyjádřit k Dykovu dopisu Blairovi, zveřejněnému v Sunday Times. Blairova vláda se dostala do defenzívy a ministryně kultury Tessa Jowellová nyní v médiích opakovaně chválí Grega Dyka i nezávislost a kvalitu novinářské práce BBC a zdůrazňuje, že "jedna chyba, která se stala " není v žádném případě útokem na "integritu a mimořádnou kvalitu" celé BBC. Slibuje, že i do budoucnosti bude v Británii zachována silná a energická BBC, "zcela nezávislá na vládě".

1. 2. 2004
Sám zastávám názor, že Huttonova zpráva je v mnoha ohledech velmi špatná, ale nedovedu si představit, jak by býval mohl Greg Dyke nerezignovat, vzhledem k těm chybám, které vyšly najevo. Ovšem, jak píše Sunday Times, teď už vznikla válka. A my všichni, kteří pracujeme v médiích, když si máme vybrat zákop, musíme se postavit na stranu BBC proti lidem ve vládě. Z celé mé zkušenosti jako šéfredaktora vyplývá, že se Hutton zachoval fantasticky naivně, když neuznal, že lidé ve vládě neustále lžou. Nám novinářům lžou lidé ve vládě celé roky. My si na to nestěžujeme, ale Hutton se [chybně] domnívá, že v Downing Street jsou čestní lidé. Pokud si máme vybrat zákop, musíme se postavit na stranu BBC proti Downing Street. Takže ano, byla vyhlášena válka.

To jsou názory Sira Maxe Hastingse, bývalého šéfredaktora konzervativního deníku Daily Telegraph, který nyní píše pro Daily Mail:

1. 2. 2004

Generální ředitel BBC Greg Dyke byl donucen odejít ze své funkce, protože se na poslední chvíli rozložila dohoda, kterou uzavřel s předsedou Rady BBC Gavynem Daviesem, píše týdeník Independent on Sunday. Radě BBC Dyke předložil ve středu návrh na svou rezignaci s tím, že očekával, že ji Rada odmítne. Rada rezignaci Grega Dyka však přijala, zatímco si Dyke myslel, že připravuje tiskové prohlášení, které ho žádá, aby ve funkci zůstal. V soukromých rozhovorech před publikací Huttonovy zprávy jednali spolu předseda Rady BBC Gavyn Davies a generální ředitel BBC Greg Dyke o tom, kdo z nich by měl rezignovat. Dohodli se, že rezignuje Davies a nikoliv Dyke, protože Dyke by byl daleko větší ztrátou pro každodenní provoz BBC.

31. 1. 2004

Tisíce zaměstnanců BBC sebraly mezi sebou peníze na celostránkový inzerát na podporu Grega Dyka, generálního ředitele BBC, který ve čtvrtek odstoupil v reakci na zprávu lorda Huttona, ostře kritickou vůči BBC. V inzerátu, který vyšel v konzervativním deníku Daily Telegraph, se praví: "Greg Dyke hájil odvážnou, nezávislou a nekompromisní novinářskou práci BBC, která nebojácně hledala pravdu."

31. 1. 2004
1. 2. 2004

Šest dcer ve 100% vlastnictví založila Slovenská televize jako další krok své "rybníčkovské" restrukturalizace. Jde o společnost Koncesia, s.r.o., která by se měla zabývat vymáháním koncesionářských poplatků. 1.2 media, s.r.o. je vytvořena na prodej reklamního prostoru, sponzoringu a kvůli dalším obchodním aktivitám. STV Broadcasting, s.r.o. by se měla věnovat šíření signálu, případnou výstavbou vysílačů a digitalizací. STV Production and Technology, s.r.o. by měla vstupovat do koprodukcí. TV BB, s.r.o., a TV KE, s.r.o. by měly být regionální dcery v Banské Bystrici a Košicích. Outsourcing může sice vést k "optickému" zeštíhlení rozpočtu STV, ale zároveň k možnému odlivu financí z televize a obcházení kontrolních mechanismů státního podniku.

30. 1. 2004

Koncesionářské poplatky

Je však naprosto nesprávné vyvodit z tohoto, byť jen návrhu, že by měl platit každý člen domácnosti, nebo že bychom chtěli zatěžovat občany další administrativní činností. Ze zákona bude plátcem každý nad 18 let věku, ale poplatek se bude platit za domácnost podle místa trvalého bydliště. Toto ustanovení zákona je především zjednodušením pro kontrolní orgány. Prokáže-li se náhodně kontrolovaný subjekt, že má trvalé bydliště shodné s osobou, která už je evidováným plátcem poplatku, samozřejmě po něm nikdo nebude vyžadovat duplicitní platbu.
Kateřina Dostálová v rozhovoru pro Virtually

Ať žije minimalizace administrativy... Je vidět, že jsem iniciativu poslance Plevy chválil předčasně. Kateřina Dostálová nemá odvahu, kterou bych čekal od členky strany, odvolávající se na odkaz Margaret Thatcherové. Nemá odvahu minimalizovat úsilí státu vybrat poplatek za službu veřejnosti a říci: Ano , i konzervativní strana si dovoluje po vás chtít DAŇ. A to daň z hlavy. Daň z vašeho občanství.

29. 1. 2004

Virtuální bohoslužba na první únorovou neděli

Text kázání: Galatským 5,6 Čtení: Skutky 11,19-26

První biblické čtení (Sk 11,19-26) nás zavedlo do Antiochie, starověkého velkoměsta se vší nádherou i zkažeností která k velkoměstskému rázu každého města patřila a patří dodnes. Sem do Antiochie emigrovali mnozí Ježíšovi vyznavači z Judeje ve čtyřicátých letech po ukamenování Štěpána, prvého mučedníka církve. Zde poprvé začali mezi tyto vyznavače chodit i lidé z jiných národů a kulturních okruhů, než byli Židé. A zde také, ve městě tehdy proslulém svým posměváčstvím a pohotovým vymýšlením přezdívek pro cokoliv a kohokoliv, začali posměšně nazývat Ježíšovy vyznavače "Kristovci". Kristovec, Křesťan, byla skutečně zezačátku nadávka.

30. 1. 2004

Skotský deník I.

Každý ví, že Británie nemá žádnou výtvarnou tradici. Puritáni si na vnější efekt nikdy moc nepotrpěli a pokud už se na ostrovech někdo s výtvarným nadáním narodil, tak se většinou podíval, co dovedou Francouzi a Nizozemci vedle, smutně zakroutil ušima a zalezl zpátky psát eseje nebo tak něco.

Autor pobýval na podzim tři měsíce na studijním pobytu na Glasgow University. Toto je první část jeho sedmidílného seriálu o tom, co ve Skotsku viděl a zažil.

30. 1. 2004
Vždycky, když ekonomika prochází poklesem a společenské problémy se propadající prosperitou přiostřují, začíná diskuze o tom, co jsme dělali špatně a co bychom měli dělat jinak, abychom v budoucnosti takové krize lépe zvládali.
30. 1. 2004

Evropská unie se v březnu 2004 bude znovu zabývat schvalováním ústavy. Ta má umožňovat, aby s ní mohla procházet ve vnitřní a zahraniční politice, v hospodářství, v zahraničním obchodě, ve vojenství, v postavení občanů a v dalších oblastech po dlouhá desetiletí . Znamená to tedy, že Ústava EU musí odpovídat cílům a podmínkám, ve kterých bude dlouhodobě působit a nikoliv obrazu dneška. To však většinou v úvahách, které se tomuto tématu věnují, chybí.

30. 1. 2004

Prezidentské volby v USA v roce 2004 budou podle George Sorose referendem o Bushově doktríně preventivních vojenských zásahů. Vyjádřil se tak tento týden v Londýně. Nestačí však zbavit se Bushe, argumentuje Soros. Spojené státy potřebují alternativní vizi. Muž, který vydělal obrovské jmění, když v osmdesátých letech investoval proti britské fiskální politice a donutil ji, aby se zhroutila a aby devalvovala libru, argumentuje, že se Amerika po 11. září "zbláznila" a že je zapotřebí "propíchnout bublinu americké nadřazenosti".

Soros konstatuje, že jeho Open Society, kterou vytvořil na podporu demokracie po celém světě, má kapitál ve výši 450 milionů dolarů. Soros dodal, že je připraven investovat asi 12,5 milionu dolarů na "politické akce" vedoucí k nezvolení George Bushe. V lednu řekl George Bush listu Washington Post, že už věnoval 15,5 milionu dolarů organizacím, jejichž cílem je dostat Bushe z Bílého domu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29. 1. 2004

Americká armáda propustila tři děti, které byly zadržovány v táboře Guantánamo, informoval ve čtvrtek večer rozhlas BBC. Informace o tom se objevily ve čtvrtek odpoledne na internetových stránkách amerického ministerstva obrany. Děti byly vráceny do Afghánistánu.

29. 1. 2004

Snem snad každého britského kantora je studentská iniciativa. Ať si student vymýšlí práci pro sebe a pro ostatní. Dohled je nezbytný, ale především vstřícný. V našich zeměpisných šířkách se však o vlastní tvořivosti nedá hovořit. Někdy se zdá, jakoby se tomuto fenoménu učitelé dokonce bránili.

Hned první pokus o vlastní úsudek se setkal s velkým neporozuměním. To když se jeden student rozhodl studovat na skotské vyskoké škole po sotva dokončených dvou letech gymnázia. Rozmlouvání a nesouhlas tehdejšího koordinátora tohoto projektu provázely studentovo rozhodnutí, kterého on dnes rozhodně nelituje. Druhý pokus o jistou studentskou autonomii při tvorbě programu se odehrál při společné konferenci studentů všech zúčastněných škol. Odpovědí byla naprostá lhostejnost učitelek, které studenty doprovázely (za peníze studentů), jejich neúčast na prezentacích, kritika úplně celé konference při společných setkáních učitelů všech škol a nakonec pořádná česká ostuda. O dvou zapšklých českých učitelkách se mezi učiteli a studenty z této konference povídají vtipy dodnes.

Svědectví o tom, jak se učitelé na jedné české střední škole snaží zlikvidovat studentskou výměnu se školami v zahraničí.

29. 1. 2004

Rezolucí OSN z 29.11.1947 bylo rozhodnuto, že po skončení britského mandátu, budou vytvořeny dva státy, izraelský a palestinský. Vznikl však jen Izrael. Palestinský stát ani po 55 letech nejenže nevznikl, ale stavbou izraelské bezpečnostní zdi je jeho vznik víceméně vyloučen. Protože tato zeď se staví na palestinském území a nikoli na linii příměří, rolníci přišli o svou zemědělskou půdu, vodní zdroje a olivové háje, které jsou kvůli ní káceny. Palestinci budou vzájemně od sebe odděleni v několika enklávách a omezeni ve volném pohybu, odříznuti i od svých příbuzných. To je ovšem bezohledná politika, která ignoruje mezinárodní zákony, pošlapává ta nejzákladnější lidská práva palestinského národa a likviduje všechny podmínky nutné k jejich přežití.

31. 12. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2003 na jejich provoz celkovou částkou 7274 Kč 20 osob. Příspěvky tří čtenářů ze zahraničí prostřednictvím konta www.paypal.com dosáhly kromě toho částky 282.61 amerických dolarů.

Dokončili jsme placení finanční firmě za vypracování účetních zpráv za léta 2001 a 2002, nyní částečně hradíme výrobu knihy Jak Češi bojují.

Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2004 Kam se poděla krev dr. Kellyho?   
28. 1. 2004 Trinidad jako hrozba terorismu Miloš  Kaláb
28. 1. 2004 Koupili jsme nový server - děkujeme Jan  Čulík
27. 1. 2004 Karlovy Vary jásají: Slizký ruskojazyčný zločinec před soudem Radek  Mokrý
27. 1. 2004 I v Německu zuří bouře ohledně vysokého školství   
27. 1. 2004 Stane se Francie muslimskou zemí?   
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení   
26. 1. 2004 Předvídání budoucích válek Štěpán  Kotrba
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
26. 1. 2004 Co nového na Šumavě? Vladimír  Just

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2004 Týden mediálních ohlasů Huttonovy zprávy   
31. 1. 2004 Gilligan: "Velkou část v krizi BBC sehrály nevyvážené úsudky lorda Huttona"   
31. 1. 2004 "Zdrcení" pracovníci BBC podpořili inzerátem odstoupivšího generálního ředitele a jeho principy   
31. 1. 2004 Kam se poděla krev dr. Kellyho?   
30. 1. 2004 Jak rezignoval Greg Dyke   
30. 1. 2004 Nebudeme zkoumat, proč jsme šli z falešných důvodů do války, bylo by to rozptylování pozornosti   
30. 1. 2004 Al Džazíra: I v případě Huttonovy zprávy jde o neexistující zbraně hromadného ničení   
30. 1. 2004 Nepříjemné otázky, jimž se lord Hutton záměrně vyhnul   
30. 1. 2004 Reportér BBC Andrew Gilligan rezignoval   
29. 1. 2004 Channel Four News: Proč nerezignovali žádní politici?   

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Jaká budou "nová" média a jací budou "noví" lidé Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Digitalizace -- řeší se jak začít Zdeněk  Duspiva
27. 1. 2004 Radko Kubičko a Štěpán Kotrba v pořadu Lidé od novin   
19. 1. 2004 Digitální televize: BBC slaví úspěch s Deníky Alana Clarka   
16. 1. 2004 BBC zahajuje ofenzívu na obranu svého digitálního vysílání   
16. 1. 2004 BBC odvysílala "55 dnů televizních pořadů, na něž se nikdo nedíval"   
22. 12. 2003 Digitální politikum - aneb říkají-li dva totéž, bývá to většinou totéž Štěpán  Kotrba
11. 12. 2003 Digitální, intelektuální televizní okruh BBC 4: Je to k něčemu?   
9. 12. 2003 Digitalizace podle zákona Zdeněk  Duspiva

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2004 Týden mediálních ohlasů Huttonovy zprávy   
31. 1. 2004 Gilligan: "Velkou část v krizi BBC sehrály nevyvážené úsudky lorda Huttona"   
31. 1. 2004 "Zdrcení" pracovníci BBC podpořili inzerátem odstoupivšího generálního ředitele a jeho principy   
30. 1. 2004 Omyly společné domácnosti a co je trvalé bydliště Štěpán  Kotrba
30. 1. 2004 Jak rezignoval Greg Dyke   
30. 1. 2004 Nebudeme zkoumat, proč jsme šli z falešných důvodů do války, bylo by to rozptylování pozornosti   
30. 1. 2004 Al Džazíra: I v případě Huttonovy zprávy jde o neexistující zbraně hromadného ničení   
29. 1. 2004 Odstupující šéf Rady BBC zpochybnil Huttonovu zprávu   
29. 1. 2004 Hutton je protinovinářský soudce!   
29. 1. 2004 Jaká budou "nová" média a jací budou "noví" lidé Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2004 Bush přiznal pochybnosti o existenci iráckých ZHN   
30. 1. 2004 Nebudeme zkoumat, proč jsme šli z falešných důvodů do války, bylo by to rozptylování pozornosti   
29. 1. 2004 David Kay: Američtí špioni se mýlili   
29. 1. 2004 Američané propustili děti, zadržované v Guantánamu   
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení   
24. 1. 2004 Proč tvrdil Blair, že existují irácké zbraně hromadného ničení, když pro to neměl důkazy?   
23. 1. 2004 Fukuyama: Spojené státy se musejí naučit, jak zavádět demokracii v jiných zemích   
23. 1. 2004 USA: Hlavní expert na irácké zbraně hromadného ničení rezignoval   
19. 1. 2004 Irák: 100 000 demonstrantů požadovalo volby   
16. 1. 2004 Čelný irácký duchovní kritizoval americký plán jmenovat novou iráckou vládu   

Školství RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron
29. 12. 2003 České školství: problémem nejsou učitelé, na sobě musí pracovat každý sám Josef  Vít

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo, Hana Profousová
26. 11. 2003 Politické miesto pre Boha Karol  Moravčík

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
12. 12. 2003 Koho má Pán Bůh rád Zdeněk  Bárta
7. 12. 2003 Bruselská modlitba Zdeněk  Bárta