6. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 1. 2004

Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"

Spojené státy začaly fotografovat obličeje a snímat otisky prstů všem osobám, cestujícím do USA na americké vízum (např. občané Velké Británie, kteří cestují do USA bez víza, stejně jako občané jiných západoevropských zemí, jsou z tohoto opatření zatím vyňati). Američané plánují vytvořit databázi 24 milionů fotografií a otisků prstů cizinců, kteří každoročně navštěvují USA.

Nový program nahradil dosavadní "program zvláštní registrace", který prý diskriminoval muslimy a občany států na Blízkém východě.

Některé státy světa jsou novým americkým opatřením rozhořčeny. Mezi ně patří např. Brazílie, která začala recipročně fotografovat obličeje a snímat otisky prstů Američanům, přijíždějícím na její území. Nelibost nad novým americkým opatřením vyjádřila i Česká republika.

Přinášíme několik citací z globálního moderovaného fóra internetových stránek BBC, abychom vás seznámili s tím, jak na toto nové opatření reagují lidé v různých zemích světa:

Můj manžel je Brit a moje děti mají obojí občanství. Musím očekávat překážky, když se nyní budu vracet do vlastní země, kdykoliv pojedeme za jeho rodiči do anglického Wolwerhamptonu? Američané, kteří souhlasí s tímto opatřením, zejména ti na tomto fóru, jsou ovce. Probuďte se. Uvědomte si, že přicházíme o svou svobodu. Toto je diskriminace nejhoršího druhu. To není, co měli naši Otcové zakladatelé [amerického státu] na mysli.

Michelle, USA

Nějak nechápu, jak mají polštářky s inkoustem a kamery zabránit terorismu. Býval bych si myslel, že detektory kovu a výbušnin by byly užitečnější.

Alex, emigrant z Británie, Sydney, Austrálie

Naprosto souhlasím s tímto novým opatřením. Jsem si jist, že někteří lidé budou rozhořčení omezováním občanských svobody, jenže tihle lidi nikdy nemají žádnou realistickou alternativu. Je to pořád stejné, lidi očekávají, aby nás vláda chránila, ale nedůvěřují jí natolik, aby jí dali nástroje, které k tomu potřebuje. Nemůžete mít obojí.

Mike Yankovich, Spotsylvania, Virginie

Jsem Ir, který pracuje v New Yorku na vízum. Když jsem se vrátil po Vánocích do Ameriky, zjistil jsem, že systém pracuje velmi efektivně, nezpůsobuje žádné zdržení a, abych to řekl upřímně, neudělal jsem nic špatného, proč bych se tedy měl bát, aby si mě někdo jménem bezpečnostních opatření vyfotografoval a sňal mé otisky prstů? Reakce Brazílie je idiotská a je malicherné tak reagovat.

Derek, New York, USA

Jako emigrant, který pracuje v Americe a cestuje často, nemám absolutně žádné námitky proti tomu, aby mi sejmuli otisky prstů a vyfotografovali mě, pokud to bude znamenat bezpečnější cestování i americký národ. Dlouhodobé důsledky 11. září se stále ještě nedají kvantifikovat. Amerika začíná být každým dnem pořád víc jako Izrael, ochraňuje své lidi a svou svobodu.

John, Houstoun

Jsem Brit, který žije v Americe. Určitě nebude dlouho trvat, až tohle začnou v Americe oslavovat jako "obrovský úspěch" a Británie to začne jako obvykle napodobovat, poslechne, udělá, co se jí nařídí. Tony už zařídí, aby nám všem v Británii vzali taky otisky prstů a vyfotografovali si nás. Jakým způsobem má tohle bojovat proti terorismu, nechápu. Ale je to velmi chytrý způsob, jak udělat všem lidem, kteří jedou do Ameriky, záznam v trestním rejstříku. Nemám, co bych skrýval, ale nechci dávat otisky prstů jen proto, že chci jet do nějaké země. Je to absurdní.

Chris Longhurst, Salt Lake City, USA

Jako držitelka dvojího občanství (kanadského a amerického) nemám absolutně žádný problém s tím, že si USA začaly vynucovat přísnější opatření na ochranu svých občanů. Jestliže je účelem delších a tvrdších výslechů ochránit mě a mou rodinu, ráda to přetrpím. V roce 1989-90 jsem žila v Brazílii a musela jsem se tam podrobit snímání otisků prstů a nechutnému chování policie jen proto, abych tam dostala dočasné povolení k pobytu. Takže si nemyslím, že mají důvod si stěžovat.

Catherine, Toronto, Kanada

Copak se to stalo s Amerikou? Bývala "zemí svobodných" a "domovem odvážných"...

Chris, Sao Paolo, Brazílie

Cestoval jsem do USA mnohokrát na návštěvu příbuzných (i když nikoliv za posledních pět let) a imigrační procedury mohou být velmi nepříjemné. I když absolutně nemám touhu cestovat do USA pro zábavu, dříve nebo později tam budu muset jet na pohřeb. Děsím se té chvíle.

NW, Malaga, Španělsko

Bushova vláda natolik vystrašila většinu [amerického] obyvatelstva, že se zdá, že si teď může dělat jménem bezpečnostních opatření v podstatě, co chce. Jakmile začnou američtí občané protestovat, že vláda omezuje jejich občanské svobody, vláda začne tvrdit, že se zvýšilo nebezpečí teroristických útoků. Často jezdím do USA, protože tam má moje rodina letní byt, a také Amerikou často prolétávám, protože často používám americké letecké společnosti. I když to teď bude dražší, raději budu létat jinudy. Přes Ameriku to už teď bude příliš složité. I s britským pasem. Bravo, Brazílie!

Jamie McLachlan, Londýn, Velká Británie.

Tyto procedury, které nyní zavádí USA, nejsou vůbec nic přehnaného. Zažíval jsem něco velmi podobného, když jsem před třiceti lety studoval ve Švýcarsku. Agresivní postoj amerických celníků však není ani nutný, ani konstruktivní. Dávám to do kontrastu se švýcarskými úředníky, kteří byli vždycky nesmírně zdvořilí, zatímco mě prohledávali a probírali se mými zavazadly s lupou. Nejde o to, co američtí úředníci dělají, ale jak to dělají. To právě irituje návštěvníky.

DF, Ottawa, Kanada

Jsem americká občanka, narodila jsem se tu a vyrostla jsem tu. Můj manžel je Brazilec a žije se mnou na Floridě, máme dvouletou dceru. Loni jsme navštívili Brazílii a když jsme se vraceli, několik hodin nás - celou rodinu - zadržovali na celnici. Zacházeli s námi jako se zločinci, jako by naším úmyslem nebylo nic jiného než se vrátit domů. Všichni tito lidé, kteří si myslí, že o nic nejde, když vás na hranici několik hodin zadržují, berou vám otisky prstů a fotografují vás, to říkají, protože se jim to nikdy nemůže stát. Jsem hrdá na to, že země mého manžela se postavila Spojeným státům i proti jejich zaostalé politice.

Theresa de Souza, Pompano Beach, FL, US

Přečetl jsem si všechny předchozí názory a nikdo se dosud nezmínil o tom, co mě nejvíce znepokojuje ohledně těchto "bezpečnostních" procedur. Co má moje vláda v plánu, že udělá s informacemi, které nasbírá o návštěvnících v USA? Kde budou tyto informace uloženy? Jak dlouho budou skladovány? Kdo bude k nim mít přístup? Je mi smutno, že se musím ptát na tyto věci své vlastní vlády.

Lori, Atlanta, GA, USA

Čtu všechny tyto reakce a vzpomínám na strašlivé zážitky, které měla moje brazilská manželka, když cestovala do Británie. Velká Británie je notoricky známá svými tvrdými imigračními úředníky, kteří velmi často rozhodují, že osobu, která chce cestovat do Británie, vrátí zpět, aniž by jí uhradili cestovné či zaplacené výdaje za hotel. Moje manželka se stala terčem ponižujících osobních prohlídek v zadních místnostech, kdy se musela svlékat do naha, dlouhých nepřátelských pohovorů ohledně účelu své cesty do Británie, a pohrdavých grimas od imigračních úředníků. Avšak Británie je suverénní země a může mít jaké chce imigrační i jiné zákony. Připomínám manželce, že cestovala do Británie z vlastní vůle a dobrovolně. Je načase, aby lidi přestali reagovat emocionálním vitriolem na suverénní právo každé země aplikovat své zákony, jak ona chce, jak ona považuje, že je to v nejlepším zájmu jejich vlastních občanů, které má vláda povinnost chránit.

John, USA

George W. Bush slibovalm že "změní tón", až se stane prezidentem. Tak to tedy učiil. Tato agresivní politika, kdy je člověk vinen, dokud se neprokáže jeho nevina, a proměna Ameriky v policejní stát však není opravdu tím tónem, v který jsme doufali. Brazílie rozhodla správně: ať si Bush a jeho vláda uvědomí, že s lidmi nezacházejí správně.

Andrew Greenhow, Toronto, Ontario, Kanada

Když jsem cestovala 13. prosince na Bahamské ostrovy, společnost British Airways změnila trasu mého letu a poslala mě přes Miami, aniž by mě na to předem upozornila. Než jsem vystoupila do tranzitu v Miami, kde jsem měla přestoupit na let od American Airlines do Nassau na Bahamských ostrovech, vyplnila jsem nesprávný růžový formulář. Můj pohovor s imigračními úředníky byl čistě terorizováním. Necestovala jsem do USA, byla jsem v tranzitu a nikdo se mě neptal, jestli chci jet přes Spojené státy. Bylo to čistě jen ponížení. Američtí úředníci mi dali najevo, že mám jedinou možnost: nastoupit zpět do letadla společnosti British Airways a letět zpět do Londýna. Doufám, že mnoho dalších zemí se zachová jako Brazílie a zavede odvetná opatření.

Catherine V, Lausanne, Švýcarsko

Celá diskuse je v angličtině ZDE
                 
Obsah vydání       6. 1. 2004
6. 1. 2004 Tržním nástrojem je i stávka, situace je kritická Radek  Mokrý
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"
6. 1. 2004 Guardian tiskne "redakční komentář" Usámy bin Ladina
6. 1. 2004 Američané chtějí ponechat Kurdům na severu Iráku speciální statut Josef  Brož
6. 1. 2004 USD, ČR, EU, USA, poučení a mateřská školka Vladimír  Rott
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
6. 1. 2004 Prezident jahody nesbíral Petr  Jánský
3. 1. 2004 Havárie serveru Britských listů
6. 1. 2004 Čína tlačí na Európsku úniu Adrian Peter Pressburg
6. 1. 2004 Smer sociálna demokracia? Juraj  Marušiak
6. 1. 2004 Politováníhodná kombinace Vojtěch  Polák
5. 1. 2004 Proč nevzniká v ČR hospodářský přebytek?
5. 1. 2004 Aké otázky položiť kandidátom na funkciu prezidenta SR? Daniel  Krajcer
5. 1. 2004 Co o Iráku Británii zamlčel Tony Blair
4. 1. 2004 Reportér Andrew Gilligan má dostat čtvrt milionu liber za svou knihu o Kellygate
5. 1. 2004 Nebezpečně hořká Mecca-Cola Simone  Radačičová
2. 1. 2004 2003 - Rok Bushe Immanuel  Wallerstein
2. 1. 2004 Jaká je budoucnost médií v České republice? Štefan  Švec
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
31. 12. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2003
18. 12. 2003 Valná hromada Občanského sdružení Britské listy
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Američané chtějí ponechat Kurdům na severu Iráku speciální statut Josef  Brož
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
5. 1. 2004 Usáma bin Laden údajně vydal novou audionahrávku   
31. 12. 2003 Spojené státy vnucují zahraničním leteckým společnostem ozbrojené strážce   
30. 12. 2003 Saddám "prozradil, kam ukryl své miliardy"   
29. 12. 2003 Válka v Iráku ukázala limity americké moci   
28. 12. 2003 Datle nad Saddámovým příklopem skutečně visí i v prosinci   
28. 12. 2003 Paul Bremer "odmítl" Blairovo tvrzení o iráckých ZHN   
24. 12. 2003 Britská vláda: "Saddámovi lživě tvrdili podřízení, že má ZHN"   
23. 12. 2003 Zatracený datle   
22. 12. 2003 Ad datle: Proč nekontaktujete odborníky?   
22. 12. 2003 Ad datle: Byl Saddám zajat v červenci? Jan  Čulík
21. 12. 2003 Saddám měl být zadržen kurdskými jednotkami, zdrogován a poté vydán Američanům Josef  Brož
21. 12. 2003 Sunday Express: Saddáma zajali Kurdové, nikoliv Američané   
18. 12. 2003 Bush: "Irák mohl zasáhnout území USA z českých letadel"   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
5. 1. 2004 Nebezpečně hořká Mecca-Cola Simone  Radačičová
15. 12. 2003 Jak neopít Evropana rohlíkem Michal  Jurza
8. 12. 2003 Může si demokracie dovolit náboženskou válku? Mojmír  Babáček
25. 11. 2003 Zavraždily Čecha Roberta Maxwella západní špionážní služby?   
20. 11. 2003 Proč princ Charles nejezdí do Ameriky   
18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky   
7. 11. 2003 Oplotit nebo vyhubit: Ještě jednou k izraelskému plotu Tomáš  Linhart
6. 11. 2003 Hlúpe otázky, hlúpe odpovede Radovan  Geist
5. 11. 2003 Ještě k tomu izraelskému plotu Pavel  Mareš
4. 11. 2003 Zeď, která se staví, má být tím nejlepším řešením? Jana  Malá
31. 10. 2003 Proamerický kašpárek ODS poslance Jana Vidíma Josef  Brož
29. 10. 2003 Vražda za bílého dne Morten A. Strøksnes
29. 10. 2003 Zeď, která se staví v Izraeli, je tím nejlepším řešením Milan  Krčmář
20. 10. 2003 Zavřete huby a buďte šťastni! Pavel  Houdek

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
29. 12. 2003 Existuje americké impérium? Michael  Walzer
18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky   
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
17. 9. 2003 Jsou Spojené státy v úpadku?   
9. 9. 2003 Nový pohled na americkou zahraniční politiku Veronika  Valachová
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
26. 8. 2003 Je možné ztratit lásku k Americe?   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
3. 1. 2004 British Airways ruší některé lety z Londýna z bezpečnostních důvodů   
31. 12. 2003 Spojené státy vnucují zahraničním leteckým společnostem ozbrojené strážce   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
29. 11. 2003 Británie: generální prokurátor "bude vyšetřovat ministra vnitra"   
21. 11. 2003 Masakry v Istanbulu   
13. 11. 2003 "Špinavá válka" proti terorismu: Movimiento Peronista Montenero Monika  Fedošová
22. 10. 2003 Sloboda prejavu v období boja proti terorizmu Adrian Peter Pressburg
15. 10. 2003 Poker ajatolláhov a Saddámovi teroristi   
29. 9. 2003 Jerusalem Post: "Musíme zabít teroristy i Arafata"   
24. 9. 2003 George W. Bush vojnu s teroristami prehral Zolo  Mikeš
12. 9. 2003 Blaira varovala rozvědka, že útok na Irák zhorší hrozbu terorismu   
17. 6. 2003 Amerika jako "teroristický národ"   
16. 6. 2003 Sebevrazi na mostě a terorismus světa Jaroslav  Pour
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb