26. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 1. 2004

Blair: Vím, že není jisté, zda tento týden přežiji v premiérské funkci

Rozhodnutí Davida Kaye odstoupit z vedení Iraq Survey Group, americké organizace, jejíchž 1400 inspektorů bylo pověřeno úkolem hledat v Američany dobytém Iráku zbraně hromadného ničení, protože konstatoval, že se podle jeho názoru v Iráku v devadesátých letech zbraně hromadného ničení ve větší míře nevyráběly, od pátku značně otřáslo postavením britského premiéra Tonyho Blaira.

ČTK -- alespoň ve svých internetových Českých novinách - nevysvětlitelně v pátek tuto klíčovou zprávu nepřinesla, ač měla k dispozici zpravodajství tiskové kanceláře Reuter, které např. už v pátek v 15.29 východního amerického času přineslo zásadní rozhovor s Davidem Kayem, a tuto zásadní zprávu publikovala až druhý den, v sobotu 24. ledna v poledne. Možná by mělo být zahájeno v ČTK seriózní vyšetřování, proč České noviny neinformují bezodkladně o důležitých informacích. Jinak možná jednou vypukne třetí světová válka a ČTK o tom mluvit nebude.

V Británii dominovala zpráva o Kayově rezignaci sdělovacím prostředkům nejen od pátečního podvečera, ale po celý víkend. Až mě napadlo, zda se společnost BBC nerozhodla, že Tonymu Blairovi vrátí s úroky to, čemu BBC Blairova labouristická vláda od loňského léta podrobila v souvislosti s aférou kolem smrti britského vládního experta dr. Davida Kellyho. To by samozřejmě bylo zaujaté a neprofesionální.

Jenže BBC není jediné médium ve Velké Británii a skoro ze všech sdělovacích prostředků začínaly po celý víkend zprávy každou celou hodinu takto: "Úřad premiéra Tonyho Blaira v Downing Street dále trvá na tom, že je pravděpodobné, že se jistě v Iráku ještě najdou zbraně hromadného ničení. Naproti tomu David Kay, šéf americké Iraq Survey Group, pověřené hledáním zbraní hromadného ničení v Iráku, v pátek odstoupil s tím, že je přesvědčen, že se v Iráku žádné zbraně hromadného ničení nenaleznou." A pak následovaly ostře kritické reakce britských politiků tak, jak to uvádíme v níže uvedené zprávě, ZDE, vypracované podle rozhlasového zpravodajství rozhlasu BBC ze soboty 24. ledna v poledne. Pozoruhodné je, že tutéž strukturu, téměř v nezměněné formě, měly i hlavní večerní televizní zprávy BBC v sobotu večer a tentýž tlak na vládu Tonyho Blaira pokračoval i v neděli.

Tony Blair si je ovšem dobře vědom, jak konstatují četní britští komentátoři, že není vyloučeno, že nadcházející týden by mohl přinést jeho rezignaci. Přiznal to mj. v rozhovoru pro nedělní týdeník Observer:

Tony Blair v sobotu uznal, že je jeho postavení britského premiéra v nadcházejícím týdnu "ohroženo". V úterý se totiž má hlasovat v Dolní sněmovně o tom, zda povolit univerzitám, aby účtovaly studentů, zvýšené školné až do částky 3000 liber ročně, ve středu pak bude zveřejněna tisícistránková analýza lorda Huttona o okolnostech smrti vládního zbrojního experta dr. Davida Kellyho, který si zřejmě vzal život poté, co se octl uprostřed kontroverze mezi Blairovou vládou a BBC ohledně zřejmě zkreslené oficiální britské zprávy o iráckých zbraních hromadného ničení.

Blair přiznal, že verdikt lorda Huttona ohledně jeho chování v této aféře bude soudem, týkajícím se jeho osobní integrity, a dodal, že ať už čelí jakýmkoliv politickým problémům, je lepší činit zásadní rozhodnutí než usilovat o "lehčí" politický život.

"Myslím si, že jako premiér jste vystaven riziku pořád," sdělil Blair týdeníku Observer.

Činitelé z kruhů blízkých Tonymu Blairovi přiznali, že pokud by Blair prohrál v úterý při hlasování o zvýšení univerzitního školného a pokud by ho zkritizovala zpráva od lorda Huttona, mohlo by to být začátkem konce jeho premiérského úřadu.

Blair v rozhovoru s týdeníkem Observer dále konstatoval, že závěry Huttonovy zprávy budou zkouškou jeho poctivosti ohledně toho, jakým způsobem využil výzvědných informací ve válce proti Iráku i ohledně toho, jakou roli hrál při určování vládní strategie, zda má či nemá být jméno dr. Kellyho prozrazeno novinářům. Po prozrazení tohoto jména spáchal dr. Kelly zřejmě sebevraždu. A některé aspekty vládní strategie v této věci byly skutečně sporné, britské ministerstvo obrany nechalo novináře hádat různá jména, a když sami vyslovili jméno dr. Kellyho, ministerstvo obrany řeklo: Ano, to je on.

Úřad britského premiéra však nyní na nacházející zveřejnění Huttonovy zprávy pohlíží dost optimisticky. Zdá se, že Huttonova zpráva nebude Blaira přímo kritizovat, jinak by totiž dostal od Huttona Tony Blair předběžný dopis, který by ho na tuto blížící se kritiku upozornil. Takové dopisy se při veřejných vyšetřováních předem ze zdvořilosti vždy v Británii posílají osobám, které závěry vyšetřování kritizují. Zdá se tedy, že Blair nebude obviněn, že v otázce, kdo rozhodl prozradit jméno Davida Kellyho, lhal -- avšak není vyloučeno, že se stane terčem ostré kritiky v parlamentě za chování svých ministrů a poradců.

Podrobnosti např ZDE a ZDE

                 
Obsah vydání       26. 1. 2004
26. 1. 2004 Blair: Vím, že není jisté, zda tento týden přežiji v premiérské funkci Jan  Čulík
26. 1. 2004 Jak mailovat Britským listům
24. 1. 2004 Proč tvrdil Blair, že existují irácké zbraně hromadného ničení, když pro to neměl důkazy?
23. 1. 2004 USA: Hlavní expert na irácké zbraně hromadného ničení rezignoval
26. 1. 2004 David Kay: "Některé irácké zbraně jsou v Sýrii"
26. 1. 2004 George Soros: Spojené státy jsou v rukou extremistů
26. 1. 2004 Sarkozy nabývá na váze Josef  Brož
26. 1. 2004 Předvídání budoucích válek Štěpán  Kotrba
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
26. 1. 2004 Co nového na Šumavě? Vladimír  Just
26. 1. 2004 Američtí velvyslanci a Gripeny
26. 1. 2004 Soumrak führerů v Německu? Miroslav Václav Steiner
26. 1. 2004 Potratová pilulka by měla být v USA volně dostupná
26. 1. 2004 Propagace fašismu v České televizi?
26. 1. 2004 Fanfarónstvo a fanfarón v STV Andrej  Školkay
23. 1. 2004 "Zázračná" Atkinsova dieta: Jak to, že můžete jíst, co chcete, a přesto hubnete?
23. 1. 2004 Pentagon chtěl prosadit svůj systém internetových voleb, neuspěl Štěpán  Kotrba
23. 1. 2004 Cuba Libre? - Svobodná Kuba? Fabiano  Golgo
23. 1. 2004 Točení v kruhu Milan  Valach
23. 1. 2004 Fukuyama: Spojené státy se musejí naučit, jak zavádět demokracii v jiných zemích
22. 1. 2004 ČRo 6 a česká sekce BBC: Kvalitní rozhlasové stanice by měly navzájem spolupracovat Jan  Čulík
21. 1. 2004 Finanční dary na nový server Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
31. 12. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2003