Zastavte další zvěrstva v Sýrii!

23. 2. 2018 / Hassan Charfo

čas čtení 7 minut
Otevřený dopis prezidentu Zemanovi, ministru zahraničí Stropnickému, premiéru Babišovi, předsedovi poslanecké sněmovny Vondráčkovi, europoslancům a příslušným výborům sněmovny a senátu PČR.

V těchto dnech na území Sýrie opět dochází k páchání mimořádně barbarských válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Zejména východní Ghúta nedaleko Damašku a provincie Idlíb jsou terčem intenzivních a brutálních náletů syrského a ruského letectva, které nejenom neberou žádný ohled na civilní obyvatelstvo, ale jejichž cílem je zjevně toto obyvatelstvo co nejvíce zdecimovat, zlomit, ne-li vyhladit. Útoky jsou cíleny na celé bloky civilních domů, na nemocnice, je používána zakázaná munice, včetně chemických zbraní. Jenom z východní Ghúty bylo za první čtyři dny náletů hlášeno 234 mrtvých, z toho 66 dětí, 42 žen, a nejméně 700 zraněných. Fotografie z místa ukazují desítky zakrvácených a zohavených mrtvolek dětí a další nepředstavitelné utrpení civilního obyvatelstva. Tyto mimořádně odporné zločiny se přitom dějí na územích tzv. „deeskalačních zón“ zřízených podle dohod, jež uzavřeli samozvaní „garanti“ příměří, Rusko, Sýrie, Turecko a Írán v květnu minulého roku v kazašské Astaně.

Tyto zločiny jsou přitom jen posledním hrůzným článkem v celém řetězci zločinů syrského režimu a jeho podporovatelů: Ruska, Íránu a teroristické organizace Hizballáh, které si v ničem nezadají se zrůdností zločinů nacistického Německa za druhé světové války. Za sedm let brutální války je tento režim zodpovědný za smrt více než půl milionu nevinných lidí, včetně více než 60 000 žen a dětí, 16 000 umučených, dalších 100 000 lidí je pohřešováno, více než dva milionů lidí bylo zraněno, více než 260 000 politických vězňů, z nichž mnozí byli a jsou nepředstavitelně krutými a nelidskými způsoby mučeni. Tento režim způsobil vysídlení více než osmi milionů lidí uvnitř země a exodus sedmi milionů do zahraničí. Vyhlazovací válku proti vlastnímu obyvatelstvu vede s využitím všech druhů zbraní, včetně zakázaných, jako jsou barelové, vakuové, tříštivé bomby, či dokonce chemické zbraně. Trvalé flagrantní pošlapávání všech mezinárodních úmluv a konvencí o lidských právech, i základních norem válečného práva, včetně Ženevských úmluv, je výsměchem a plivnutím do tváře celému civilizovanému světu.

Někteří naši političtí představitelé se stále dokola zaklínají tím, že je třeba pomáhat lidem stiženým válečným utrpením v „místech konfliktů“, aby se nevydávali na útěk do Evropy. Tato slova jsou však pouhou pokryteckou proklamací, jestliže současně po léta nečinně přihlížejí masivnímu páchání zločinů proti civilnímu obyvatelstvu v Sýrii (i jinde). Obáváme se, že někteří představitelé ČR, zejména česká ambasáda v Sýrii, bývalé vedení ministerstva zahraničí a prezident svými postoji dokonce pomáhají legitimizovat zločiny syrského režimu a jeho spojenců. ČR navíc dodává iráckým milicím al-Hashd al-Shaabi zbraně, které se místo boje s tzv. Islámským státem často používají k vraždění syrského civilního obyvatelstva po boku syrského režimu. S hlubokým smutkem a studem musíme konstatovat, že i reprezentace ČR tak nese za nesmírné utrpení civilistů v Sýrii svůj díl odpovědnosti.

Žádáme Vás proto, abyste se ze všech svých sil pokusil napomoci účinnému řešení této neúnosné situace v souladu s rezolucí RB OSN č. 2254, která potvrzuje bezpodmínečně nutnost odstranění utrpení Syřanů v důsledku bombardování, obléhání a vyhladovění. Především Vás žádáme, abyste v rámci svých možností pomohl vyvinout usilovný a soustředěný tlak na představitele syrského režimu, na členy Rady bezpečnosti OSN, zejména Rusko a Čínu, a na příslušné mezinárodní instituce, zejména představitele Evropské unie, OSN a popř. i NATO, s cílem prosadit následující požadavky:

Okamžité zastavení bojů, zejména bombardování tzv. deeskalačních zón syrským a ruským letectvem. 

Zřízení bezletových zón nad tzv. deeskalačními zónami, které jsou bombardovány letectvem syrské a ruské armády.

Okamžité zřízení bezpečných koridorů, jimiž bude dopravena nezbytná humanitární pomoc strádajícímu civilnímu obyvatelstvu v obklíčených oblastech.

Zahájení jednání o vyslání mezinárodních jednotek, jež by dohlížely na dodržování příměří.

Okamžité propuštění politických vězňů a vězněných odpůrců syrského režimu.

Respektování rezoluce RB OSN č. 2118 ohledně politického řešení a vytvoření přechodného vládního orgánu s plnými výkonnými pravomocemi.

 Ustavení zvláštního mezinárodního tribunálu pro vyšetření válečných zločinů, včetně zločinů páchaných syrskou a ruskou armádou, syrskými tajnými službami a paramilitantními jednotkami.

Okamžité zastavení podpory zločinných vojenských akcí syrského režimu ze strany Ruska, Íránu a libanonského Hizballáhu. V případě, že k tomu nebudou ochotny, zavedení přísnějších sankcí, které by adresně a citelně postihly proponenty vládnoucích režimů těchto zemí. Prosíme, zkuste vyvinout tlak zejména na představitele Ruské federace, aby okamžitě ukončili bombardování civilního obyvatelstva v Sýrii.

Zastavení dodávek zbraní iráckým milicím al-Hashd al-Shaabi z ČR. 

Změna kursu české zahraniční politiky vůči Sýrii, která dlouhodobě legitimizuje současný režim v Sýrii a jeho zločiny, výměna velvyslance v Damašku, případně uzavření zdejší české ambasády.

Bohužel se potvrzuje dávno známá pravda, že politika „appeasementu“ a ústupků vůči zločinným režimům se nevyplácí a vposled vede jen k další eskalaci konfliktů. Dramatický vývoj posledních dní dosvědčuje, že krvavý syrský režim životně závislý na podpoře ruské armády, íránských milic a Hizballáhu představuje do budoucna vážnou bezpečnostní hrozbu pro okolní země a je potenciálním zdrojem dalších konfliktů. Vražednou mašinerii může zadržet a skutečný mír a stabilitu může zajistit pouze rozhodná síla mezinárodního společenství, které si vynutí dodržování mezinárodní práva a základních norem civilizovaného světa vůbec a požene pachatele zločinů k odpovědnosti. Prosíme Vás proto naléhavě, abyste k vyvinutí této síly dle svých možností přispěl.

Stejně naléhavě se na Vás obracíme s žádostí, abyste nám umožnil vejít s Vámi ve vzájemný věcný dialog. Nechceme Vás pouze vyzývat, abyste konal, ale jakožto zástupci občanské společnosti, kteří se situací v Sýrii dlouhodobě zabývají a se znepokojením ji sledují, Vám také chceme nabídnout pomocnou ruku. Přejeme si, abyste Vy osobně a celé naše politické zastoupení mohli vnímat nejen naše znepokojení, ale také prakticky těžit z naší podpory, uznání a vzájemného porozumění.

S pozdravem,


Hassan Charfo


Zdroj na sociální síti Facebook: ZDE

0
Vytisknout
7425

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2018