Vzít Babišovi jeho voliče

11. 8. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jediná cesta, jak porazit Babiše, je vzít mu jeho voliče, zabývat se tím, proč volí jeho a nevolí ty strany, které volili dlouhá léta před rokem 2013.

Během vládní krize vzrostla kuráž ČSSD s tím, jak se objevily nahrávky, naznačující, že Andrej Babiš má přímý vliv na svá média. Zdálo se, že to Babiše musí srazit k zemi. Ale výsledkem vládní krize byl pád ČSSD. Problém je v tom, že strategie „Babiš je hrozný, vraťte se k politice před Babišem“, nefunguje. Voliči ANO zjevně nedostávají alternativu, kterou by chtěli volit, jen jsou hnání do minulosti. A proto o to více budou držet s Babišem.

Zdá se mi velmi pravděpodobné, že případný soudní proces s Babišem (a Faltýnkem), ba už sama žádost o jejich vydání policii, bude mít stejný efekt. Spustí obrovskou radost mezi těmi, kdo si myslí, že Babišovi voliči prostě musí pod dojmem poznání té hrůzy, jakou ANO představuje, udělat zpátečku a hezky se zpátky rozdělit mezi tradiční strany. A opět se to nejspíše nestane. Dokonce je možné, že Babišovi případné obvinění ze strany policie před volbami pomůže a volby vyhraje ještě drtivěji.

Jediná cesta, jak porazit Babiše, je vzít mu jeho voliče, zabývat se tím, proč volí jeho a nevolí ty strany, které volili dlouhá léta před rokem 2013. Proč mu od roku 2013 tolik voličů – v kontrastu s ČSSD nebo pravicovou opozicí – přibylo. Na druhou stranu je potěšující vidět, že policie se nakonec nebojí – kromě šíleně nepopulární vlády Petra Nečase – ani favorita voleb do Sněmovny a historicky bezprecedentně nejmocnějšího muže ve státě, jehož moc stále roste. Pokud její akceschopnost nakonec Babišovi u voličů pomůže, pak jen díky tomu, že jeho voliči nevidí alternativu a odmítají návrat.

Díky tomu, že obvinění přichází před volbami, bude moci Babiš použít po volbách svůj oblíbený argument: ale vždyť všichni věděli, koho volí. Případný soud se jistě bude táhnout roky a klidně to může být soud s premiérem. V případě potřeby je možné instalovat premiéra za Babišem vlastněnou stranu třeba i z vězení. To ovšem příliš předbíháme a nebereme vůbec v potaz, jaký postoj k policii a justici bude mít tato strana v okamžiku, kdy bude vládním hegemonem, případně kdy bude mít většinovou jednobarevnou vládu. Výměna vedení státního zastupitelství za lidi typu Vesecká a Rampula a Grygárek by pak uzavřela celou epizodu českého politického vývoje od mafiánského kapitalismu ke kapitalismu ještě mafiánštějšímu.

Je jediná cesta z toho ven: vzít Babišovi jeho voliče, dát jim nějakou alternativu, která nebude jen nuceným návratem do minulosti.





0
Vytisknout
10556

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2017