Budoucí premiér s nimbem mučedníka

11. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Jen několik týdnů zbývá do říjnových voleb, když policie "vylepšená" Chovancovou reformou požádala parlament o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka trestnímu stíhání ZDE. S nejvyšší pravděpodobností tak zajistila totální mobilizaci Babišových příznivců.


V kauze Čapí hnízdo, které se obvinění týkají, téměř jistě není všechno v pořádku. 50 milionů korun z dotací pro malé a střední podniky nemělo nikdy skončit v soukromé rezidenci oligarchy. Jenomže o problému se ví minimálně od ledna 2016, přičemž Babiš zůstal ministrem o hezkých pár měsíců déle.  Teprve těsně před volbami se orgány činné v trestním řízení najednou rozpomenuly, že Babiš možná něco spáchal. Nepatřím k příznivcům konspiračních teorií, ale přece jen zrovna v tomto případě načasování nepovažuji za náhodu.

Babiše ale ohrožuje ještě minimálně jedna záležitost. Je totiž podezřelý ze zneužití evropských dotací a tedy vyšetřován i evropskými úřady ZDE. Nikdo soudný nemůže předpokládat, že bruselskou byrokratickou mašinérii uvedl do chodu účelově ministr vnitra České republiky, který se v unii proslavil zejména tím, že se staví na zadní kvůli uprchlickým kvótám a je téměř dokonale politicky izolován. Až evropské vyšetřování v závěru roku zamíří do finále, čekejme od Andreje nutkání jukat na evropskou spravedlnost zpoza ruských břízek.

Andrej Babiš je v kauze Čapí hnízdo obviněn hned dvojnásobně, různými na sobě nezávislými instancemi. Kdyby se držel kodexu hnutí ANO, vydal by se ke stíhání dobrovolně a nesnažil se využít poslanecké imunity. S pravděpodobností hraničící s jistotou však můžete očekávat, že bude hrát ublíženého, mlžit a zdržovat, až po říjnových volbách, v nichž ANO zvítězí, nový parlament vydání zamítne.

Myslíte, že by zmíněný postup vyvolal u veřejnosti masový nesouhlas a pozdvižení? Bohužel nevěřím. Přinejmenším od roku 2013 je zřejmé, že Češi už vesměs nekladou na chování politiků ani ty nejminimálnější nároky. Odpustí cokoliv, pakliže se "lídr" usilovně snaží "lidu" zavděčit a vlísat.

"Lid", jehož tajnou metou je návrat smrádku a teploučka normalizačního bezčasí, si sen nedá vzít ani Chovancem, ani Bruselem. Příští premiér tedy leští svatozář mučedníka a blahořečí pitomosti politických protivníků, kteří mu uprostřed okurkové sezóny krásně nahráli na smeč.

Už se nemůže dočkat, až začne stát dokonale zbavený studu řídit jako prasečák v Letech.

0
Vytisknout
11901

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2017