Muslimové proti terorismu

9. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Shromáždění, které se bude konat 10. srpna v 18:00 na náměstí Jiřího z Poděbrad před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně, má za cíl reagovat na nedávné teroristické útoky, které otřásly Evropou. Muslimové se rozhodli tyto činy veřejně a důrazně odsoudit, uctít oběti útoků a vyjádřit sdílené obavy z násilí v Evropě ze strany teroristů s obyvateli České republiky.

Svolavatelem akce je Romana Červenková za centrum Al Firdaus, která již organizovala shromáždění minulý rok se členy iniciativy Stop nenávisti (Apolena Rychlíková, Filip Bořivoj Schneider, Ondřej Mazura), evangelickým farářem Mikulášem Vymětalem a mnoha dalšími.

Účastníci shromáždění chtějí vyjádřit solidaritu s obětmi a zároveň striktně odmítnout současné teroristické útoky konané zločineckou organizaci ISIS.

Organizace:

Muslimové se od 18:00 účastní bohoslužby konané v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně, stejně jako již učinili jejich souvěrci ve Francii a Itálii. Samotné projevy začnou v 18:45. Součástí programu bude i informační stánek, kde se muslimové budou věnovat lidem s dotazy ohledně islámu.

Úvodního slova se ujme jedna z organizátorů akce, Romana Červenková, která bude následována jednotlivými řečníky. První z nich bude česká muslimka Kateřina Prokičová, která přečte společné prohlášení organizací sdružujícími muslimy v České republice, kterými jsou Al Firdaus, Muslimská obec a Všeobecný Svaz Muslimských Studentů a Mládeže. Následujícími řečníky budou: místopředseda Ústředí muslimských obcí pan Vladimír Sáňka, dále Bader Mea Eknaifith za centrum Al Firdaus Praha, farní vikář Petr Beneš, který bude toho večera sloužit mši svatou, které se muslimové od 18:00 zúčastní, MUDr. Marcela Rozehnalová, výkonná ředitelka Federace žen za světový mír a jeden z členů Všeobecného Svazu Muslimských Studentů a Mládeže Ondřej Adamík.

Událost bude následována uctěním obětí položením květin a svíček u zdí kostela. Muslimové poté vytvoří lidský řetěz kolem kostela jakožto gesto jeho ochrany a sounáležitosti s křesťany po celém světě.

Romana Červenková, jedna z organizátorů, se k důvodu svolání této demonstrace vyjádřila takto: „Situace ve světě i samotné Evropě se již vyhrotila natolik, že je nutné, aby se muslimové přestali vyjadřovat pouze slovně a namísto toho se odhodlali k důraznému distancování se od takovýchto skupin. Proto je důležité uspořádat veřejné shromáždění a dát tento postoj najevo.“

Akci podpořily následující iniciativy a osobnosti:


Federace žen za světový mír (WFWP)
East European Information Centre (EEIC)
Proti projevům nenávisti
Mladí zelení
Strana zelených
Stop rasové a náboženské nenávisti
Iniciativa Ne Rasismu
Společně žít v Míru
Feministická společnost
Nesehnutí


Ivan Štampach
Mikuláš Vymětal

Kontakt pro média: Romana Červenková romanacervenkova@seznam.cz

0
Vytisknout
7287

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2016