Nová britská vojenská základna v Bahrainu je "odměnou, že Británie neprotestovala proti tamějšímu porušování lidských práv"

6. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Britské námořnictvo si vybuduje novou trvalou vojenskou základnu v Bahrainu. Aktivisté za lidská práva argumentují, že svolejí bahrainské vlády základnu postavit je "odměnou" za to, že britská vláda mlčí a toleruje mučení, útoky na pokojné demonstranty a jejich věznění bez soudu v tomto království. Aktivisté za lidská práva ostře kritizují pokračující podporu britské vlády pro "represivní režim" v Manamě.

Během Arabského jara v roce 2011 Británie a USA podporovaly sunnitskou vládu v Bahrainu, když brutálně potlačila protesty majoritního šiitského obyvatelstva. Vojenské jednotky ze sousední Saúdské Arábie zlikvidovaly demonstrace, které požadovaly ukončení vlády dynastie al-Khalifa, která ovládá Bahrain už déle než 200 let. Podle Amnesty International stále vládne znepokojení nad svévolným vězněním osob, potlačováním protestů, nad mučením a nad politickými vězni v Bahrainu.

Britský ministr obrany Philip Hammond na bezpečnostním summitu v Manamě uvedl, že je "potěšen", že může podepsat dohodu, která "zajistí přítomnost britského námořnictva v Bahrainu dlouho do budoucnosti". Británie uhradí většinu ze 13 milionů nákladů na stavbu této základny.

Avšak místní aktivisté se obávají "policejního násilí" při nadcházejících protestech. V sobotu večer se měla konat demonstrace proti britské roli v Bahrainu v městě Sitra nedaleko plánované námořní základny.

Nabeel Rajab, opoziční politik a předseda Bahrainského centra pro lidská práva uvedl: "Tato základna je odměnou pro britskou vládu za její mlčení nad porušováním lidských práv v Bahrainu a za její pokračující podporu tohoto tyranského a zkorumpovaného režimu. Peníze, které Bahrain poskytne Británii na výstavbu této základny si kupují mlčení britské vlády a její podporu pro tento režim a proti našemu boji za spravedlnost, demokracii a lidská práva."

Aktivisté v Bahrainu také upozorňují, že rozhodnutí o vybudování britské základny přichází pouhý měsíc po zatracující analýze výboru pro zahraniční záležitosti britské Dolní sněmovny, který konstatoval, že Bahrain "nepokročil při realizaci politických reforem a ochraně lidských práv".

Maryam al-Khawaja, bahrainská aktiviska za lidská práva, která žije v exilu v Dánsku, poté, co byli uvěznění dva členové její rodiny za prodemokratický aktivismus, uvedla: "Tato základna je katastrofou pro lidská práva v Bahrainu. Britská role v Bahrainu byla vždycky záporná, lidová povstání byla vždy v Bahrainu potlačena za pomoci Británie, v padesátých i v šedesátých letech."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6415

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2014