Nové důkazy, jak Západ lákal Ukrajinu do své sféry vlivu

11. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Západ démonizuje prezidenta Putina, avšak tuto krizi vyvolalo neodpovědně provokativní rozhodnutí přijmout Ukrajinu do EU.

Jak zvláštní je číst dnes všechny ty články o tom, jak v létě 1914 Evropa náměsíčně vklopýtala do války a o tom, že se toto šílenství nesmí znovu opakovat, v kontextu z nezkreslenějším aktuálním tématem roku 2014 - sílící krizí mezi Ruskem a Západem ohledně Ukrajiny, jak sledujeme vývoj v této velmi ošklivé občanské válce a s 20 000 ruskými vojáky, hromadícími se na hranici, píše v konzervativním deníku Daily Telegraph Christopher Booker.

Už dlouhé měsíce Západ démonizuje prezidenta Putina a osoby jako princ z Walesu či Hilary Clintonová ho srovnávají s Hitlerem, jako by nevěděly, že tuto krizi vyvolalo neodpovědně provokativní rozhodnutí absorbovat Ukrajinu do Evropské unie.

Bylo nemožné, že by toto úsilí vtáhnout kolébku ruské totožnosti do bruselského impéria nevyprovokovalo Moskvu k reakci - už proto, že hrozilo, že jediný teplovodní přístav Ruska, na Krymu, brzo převezme NATO.

A stále se skoro v médiích na Západě nepíše o miliardách dolarů a eur, které Západ víceméně tajně posílal na Ukrajinu, aby tím podpořil svou kauzu: nejenom na podporu zkorumpované ukrajinské vlády a bankovního systému, ale k financování desítek falešných "proevropských" organizací, které tvořily to, čemu EU říká "občanská společnost".

Zatímco Evropská komise sdělila jednomu novináři, že v letech 2004 - 2013 obdržely tyto organizace pouze 31 milionů euro, můj spoluautor Richard North brzo informoval na svém blogu o referendu o členství v Evropské unii, že skutečná částka, kterou lze najít na serveru "finanční transparentnosti" samotné Evropské komise, byla 496 milionů euro. 200 falešných organizací, které obdržely tuto kolosální částku, mají jména jako "Centrum pro evropskou spolupráci", anebo "Doněcká regionální lidová organizace s nadějí na budoucnost" (už na první stránce je uvedeno, kolik těchto organizací sídlí na východní Ukrajině, kde žije převážně ruské obyvatelstvo).

Jeden můj čtenář dostal informaci od jedné Ukrajinky, která pracuje v Británii, že její manžel vydělává měsíčně 200 euro jako elektrikář, avšak z německé banky dostává ještě dalších 200 euro za to, že se účastní demonstrací, jako těch letos v březnu, kdy statisíce lidí - mnoho z nich jistě zcela upřímně - v Kyjevě skandovaly "Evropa, Evropa", když tam přijela baronka Ashtonová, "ministryně zahraničí" Evropské unie.

Ať se tato krize stane jakkoliv nebezpečnou, je to Západ, který ji vyvolal, a naše nynejší hysterické obviňování Ruska příliš nepříjemně připomíná onu osudovou atmosféru v létě r. 1914.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16238

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2014