Podněstří doufá v ruskou anexi

25. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Podněstří je jediným místem v Evropě, kde se dosud používá na vlajce srp a kladivo. Nyní, když Rusko anektovalo Krym a pošilhává po východní Ukrajině, mnozí v republice odtržené od Moldávie doufají, že jsou v agendě Moskvy další v pořadí.

V některých místech je Podněstří široké pouze několik kilometrů. Na mapě Evropy vypadá jako červík mezi mnohem většími živočichy, namačkaný mezi Moldávii a Ukrajinu.

Podněstří nacházející se na východním břehu řeky Dněstru má rozlohu sotva větší, než americký stát Rhode Island nebo německé Sársko a žije v něm půl milionu lidí, kteří se považují za Rusy, Ukrajince, nebo Moldavany. Avšak více než co jiného zde působí identita občana Sovětského svazu. Odtržený region má vlastní armádu, ústavu, hymnu a symfonický orchestr známý v zahraničí.

Oficiální měna, podněsterský rubl, je navázána na dolar, ale na světových trzích se o ní sotva ví. Hlavním exportním artiklem je koňak. Dále země prodává ložní prádlo, zbraně, lana a zaměstnance, přičemž muži míří na východ a ženy na západ. Hlavním předmětem hovorů jsou Putin a Obama.

V únoru předseda parlamentu napsal ruské Státní dumě do Moskvy dopis. Přátelsky připomínal, že také Podněstří si přeje být připojeno k Ruské federaci, i kdyby jen jako vnější území po vzoru Kaliningradské oblasti.

Rusko po léta dodávalo Podněstří zemní plyn bez poplatků a také dotovalo penzijní fond, ale nikdy Podněstří neuznalo jako stát. Možná, že je pro Rusko výhodnější udržovat nejasný status quo. Ale přestože tvrdí opak, Moskva nikdy nestáhla 2 000 vojáků umístěných na tomto území. Situace se po dvě desetiletí prakticky neměnila.

Nina Štanská, ministryně zahraničí, napsala doktorskou disertaci v Moskvě na téma možných řešení konfliktu v regionu - a dospěla k názoru, že žádná neexistují.

Avšak i když je Podněstří malým vnitrozemským státem, Štanská zřejmě má spoustu věcí na práci, kromě toho, že čeká na rozhodnutí Moskvy. Její sekretariát ji omlouvá, že je v zahraničí nebo "unavená", žádá od novinářů otázky předem a obnovení akreditace.

Nejlépe fungujícími institucemi v zemi jsou služba KGB, kterou se ani nenamáhali přejmenovat, a síť čerpacích stanic, továren na kaviár a pekáren, která nese název Sheriff.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11150

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2014