Putin: Internet je "zvláštní projekt CIA"

25. 4. 2014

čas čtení 1 minuta



Ruský prezident Vladimír Putin ve čtvrtek jasně naznačil, že má v úmyslu rozbít globální internet, když jej označil za "projekt CIA". Putin řekl na mediální konferenci v Petrohradě, že internet vytvořila americká špionáž a že ho dále rozvíjí. Putin už delší dobu naznačuje, že si přeje, aby existovala alternativa k internetu, kterou by provozovali Rusové. Myšlenku, že by se měl internet rozbít, podporují lidé v Německu, v Brazílii i jinde na světě poté, co whistleblower Edward Snowden odhalil, do jak obrovské míry americké výzvědné služby infiltrovaly Facebook, Skype a další sociální média.

Snowdenovi kritici poukazují na to, že nezamýšlenými důsledky jeho odhalení bylo ochromení globální podstaty internetu. Zároveň tím dal Snowden argumenty do rukou diktátorů. Snowdenovi stoupenci naopak argumentují, že důvěru v internet poškodily americké špionážní služby, nikoliv Snowden.

Čistě ruský internetový systém by ulehčil ruským výzvědným službám špehování internetového provozu v Rusku. Kromě toho, internet poskytuje vlivný prostor opozičním organizacím v Rusku, který nemají v ruském rozhlase a televizi. Putin se také zmínil na téže konferenci o nejpopulárnějším ruském vyhledávacím systému - Yandex - což vedlo k drastickému poklesu hodnoty jeho akcií.

Putinovy výroky mohou znamenat nejvážnější hrozbu světovému internetu. Putin tvrdil, že "tento projekt CIA" se dále rozvíjí a je zapotřebí, aby před ním bylo Rusko chráněno. Národ má povinnost bránit se před tímto vlivem a bojovat online za své zájmy, dodal.

Tento týden schválil ruský parlament zákon, který vyžaduje, aby zahraniční sociální sítě umístily své servery v Rusku. Zákon také požaduje, aby shromažďovaly informace o svých uživatelích nejméně půl roku.

Podnikatelé blízcí Putinovi nyní ovládají ruskou verzi Facebooku, VKontaktě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12196

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2014