Spojené státy požádaly Čínu, aby zrušila svou novou zónu vzdušné obrany

3. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Před návštěvou amerického viceprezidenta Joea Bidena v Číně požadují Spojené státy, aby Čína zrušila svou nově vyhlášenou zónu vzdušné obrany nad ostrovy, o něž se sváří s Japonskem. USA varovaly, že Čína riskuje potenciálně nebezpečnou konfrontaci s Japonskem a jeho sousedy. Biden se má v Číně pokusit během své návštěvy vyřešit tuto kontroverzi.

Vysocí diplomaté v USA soukromě přiznávají, že konflikt ohledně vzdušného prostoru nad ostrovy, známými jako Senkaki v Japonsku a Diaoyu v Číně, bude téměř úplně dominovat Bidenově návštěvě v Číně, jejímž cílem původně bylo soustředit se na americké hospodářské zájmy v regionu. Kontroverze vznikla před devíti dny, kdy Peking jednostranně vyhlásil rozšíření své obranné vzdušné zóny, před jejímž přeletem se letadla musejí identifikovat.

Čínské ministerstvo obrany nařídilo všem letadlům, prolétajícím nad ostrovy, aby předem o zamýšleném přeletu informovaly čínské úřady. Spojené státy varují, že tento požadavek může vést ke zmatkům a k nepředvídaným situacím.

Japonské letecké společnosti, jejichž letadla prolétají spornou zónou, v současnosti o tom Peking neinformují. Avšak americké a jihokorejské letecké společnosti o svých přeletech v zájmu bezpečnosti čínské úřady předem začaly informovat. To však prý neznamená, že USA přijaly vyhlášení čínské vojenské zóny nad spornými ostrovy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6499

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2013