Studie: Krátkodobé zlepšení ekonomiky snižuje u seniorů naději na dožití

8. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

V dobrých časech žijeme déle, tvrdí se. Jenže podle nové studie to není tak jednoduché. V rozvinutých zemích mají senioři vyšší úmrtnost právě v dobách, kdy se ekonomika zlepšuje. Autoři studie jsou poněkud konsternováni.

Toto zjištění bylo "vysoce neočekávané", říká Herbert Rolden z Leydenské akademie vitality a stárnutí. V dlouhodobém výhledu ekonomická prosperita snižuje úmrtnost ve všech věkových skupinách - z větší části kvůli poklesu úmrtnosti ve stáří.

Avšak pokud jde o krátkodobé fluktuace spojené s ekonomickým cyklem, je tomu - alespoň podle studie publikované v časopise Journal of Epidemiology and Community Health - opačně. Při každém nárůstu HDP o procentní bod mortalita mužů ve věkové skupině 70-74 let vzroste o 0,36% a pro ženy ve stejném věku o 0,18%. Ve věkové skupině 40-45 let to bylo 0,38 a 0,16%.

Studie analyzuje úmrtnost a ekonomický růst mezi lety 1950-2008 v 19 rozvinutých zemích - v Austrálii, Japonsku, na Novém Zélandu, v USA a několika evropských státech.

Kupodivu bylo zjištěno, že recese vedla ke snížení úmrtnosti mezi seniory, ale také mezi mladšími lidmi.

U mladších to snad lze vysvětlovat pracovním stresem a dopravními nehodami během ekonomického boomu. Ale u seniorů jistě nikoliv.

Jedním z možných vysvětlení je, že mladší lidé mají v dobách boomu méně času na starší příbuzné. Druhá hypotéza ukazuje na zvýšené znečištění vzduchu v dobách ekonomické expanze, které může poškodit křehké zdraví některých osob.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7648

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2013