David Miranda podniká právní kroky proti britské policii ohledně dat, která mu zkonfiskovali

20. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Právníci zastupující Davida Mirandu, partnera novináře Glenna Greenwalda, který odhalil masové špehování občanů americkými výzvědnými službami, varovali dnes písemně britskou ministryni vnitra Theresu Mayovou a šéfa londýnské Metropolitní policie, že podniknou právní kroky proti tomu, co charakterizují jako "nezákonné" zadržení Davida Mirandy britskou policií na londýnském letišti podle zákonů proti terorismu.

Ve svém dopise Mayové a Bernardu Hoganu-Howeovi zdůrazňují, že podnikají také okamžité právní kroky k zajištění návratu Mirandova laptopu a dalšího jeho elektronického zařízení, které mu zkonfiskovala policie, do sedmi dnů.

Mirandovi právníci z londýnské firmy Bindmans požadují oficiální ujištění, že "nedojde k zkoumání, kopírování, zveřejňování, přesunu, distribuci Mirandových elektronických dat, ani k zásahům do nich".

Pokud už policie Mirandův laptop a další elektronické zařízení zkoumala, právníci varují, aby se svými zjištěními policie neseznámila žádnou třetí stranu, domácí ani zahraniční, a Mirandovo elektronické zařízení musí být od nynějška uchováváno v bezpečí, než dojde k právním rozhodnutím v této věci.

Dopis varuje, že rozhodnutí zadržet Mirandu v neděli na londýnském letišti podle Zákona proti terorismu bylo "zpotvořením legislativní politiky a cílů Zákona proti terorismu". Zákon byl podle právníků zneužit "pro nevhodné účely a akce byla proto protizákonná".

Právní firma Bindmands také varuje, že pokud výše zmíněné závazky neposkytne britská vláda do úterý odpoledne, právníci zažádají o naléhavý soudní příkaz u Nejvyššího soudu.

Právníci také budou požadovat "anulovací příkaz", který má potvrdit, že Mirandovo zadržení bylo protizákonné, a soudní příkaz, aby všechna policií zkonfiskovaná data byla Mirandovi navrácena a vyrobené kopie zničeny.

"Rozhodnutí použít pravomoci podle oddílu 7 Zákona proti terorismu v případě našeho klienta bylo podle evropské lidskoprávní legislativy hrubým a zjevně nepřiměřeným zásahem do klientových práv" podle evropské lidskoprávní legislativy.

Gwendolen Morgan, právnička u firmy Bindmans, která se tímto případem zabývá, konstatovala: "Máme vážné znepokojení ohledně rozhodnutí využít těchto drakonických pravomocí k nedělnímu zadržení našeho klienta na devět hodin z velmi sporných motivů, a budeme žádat Nejvyšší soud, aby je zhodnotil. Tento čin ohrožuje práci novinářů všude na světě a naprosto nebyl něčím, co parlament zamýšlel, když schvaloval oddíl 7 Zákona proti terorismu."

Právní firma Bindmans poukazuje na to, že policie zneužila protiteroristických zákonů k tomu, aby se "záměrně vyhnula" normálním statutárním procedurám pro získávání důvěrného novinářského materiálu, jako jsou soudní příkazy v této věci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6412

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2013