Za sněmovnu legitimní

18. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva ProAlt

Iniciativa ProAlt považuje současné složení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky za nelegitimní. Sněmovna nemůže poskytovat vládě důvěru, kterou sama nemá; není způsobilá ke schvalování zákonů, které by měly dostatečnou demokratickou autoritu. To, že poslanci neuznali za vhodné po sérii korupčních skandálů a zneužívání bezpečnostních složek státu rozpustit stávající sněmovnu, pokládáme za poslední kapku do poháru trpělivosti občanů. Domáháme se možnosti rozhodnutí občanů, rozhodnutí lidu jakožto jediného zdroje moci, o složení klíčového zastupitelského sboru ve státě. Požadujeme okamžité rozpuštění sněmovny a předčasné volby.

"Ve sněmovně se vyskytují subjekty, v míře doposud nebývalé, které neprošly ohněm voleb. Nejde jen o přeběhlickou stranu LIDEM, ale i o stranu NS-LEV21, hnutí Pro sport a zdraví, Jihočeši 2012. Všechny tyto subjekty v současné sněmovně prosazují svou agendu. Nehodnotím, o jakou agendu jde, ale pouze prostý fakt, že nemají žádný mandát k jejímu prosazování. Nepovažuji za normální, že nějaký subjekt formuluje program až po volbách a jako jeho nositele využije paraziticky poslance zvolené v jiných dresech," říká mluvčí ProAltu Pavel Novák.

"Situaci, kdy padla vláda trojkoaličních korupčníků kvůli kupčení s mandáty poslanců a především kvůli v podstatě nasazení armády proti civilistům, považujeme za hluboce znepokojující. Je sice dobře, že se společnost zbavila neoliberální a protilidové vlády diletantů, avšak je třeba začít řešit dlouhodobé problémy společnosti. Neochota rozhodující části poslanců, prezidenta republiky i většiny médií jasně se postavit za jediné politicky správné řešení -- rozpuštění sněmovny a předčasné volby -- je alarmující. Rusnokova vláda je důsledkem neochoty politické elity řešit situaci ihned a radikálně; demokratický právní řád a parlamentní republika není ohrožena touto vládou, ale právě liknavostí a touhou neopustit pozice," tvrdí mluvčí iniciativy Ondřej Lánský.

"Hysterie Petra Nečase: jeho řeči o "ištvángate", nesmysly o státních zástupcích, kteří zavírají nevinné, čisté poslance (o vazbě ve skutečnosti rozhodují soudci), desinterpretování rozhodnutí Nejvyššího soudu, které je samo o sobě šokující, to vše patří k staronové politické kultuře. Takové, která je založena na řecké lži, pozitivní a negativní motivaci, kmotrovském lotrovství a dalších obyčejích, které nám přinesly vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase, celou dobu své existence v čele s přeběhlíkem Miroslavem Kalouskem. Sněmovna, v které vládne podobná politická kultura, nemůže vytvořit legitimní vládu, nemůže přijímat legitimní zákony, musí okamžitě skončit," dodává Pavel Novák.

Více informací o proběhnuvších a rovněž o připravovaných akcích a o celé kampani "Za novou sněmovnu", stejně tak jako tiskopisy petice a další materiály naleznete na webových stránkách ProAltu.

Kontakty:

Ondřej Lánský, mluvčí ProAltu

Pavel Novák, mluvčí ProAltu

0
Vytisknout
9305

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2013