Nevyvolávejte paniku

16. 1. 2013

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva Zeleného kruhu

"Dokument vám tentokrát nemůžeme poskytnout, protože by mohla vzniknout panika," vyjádřil se telefonicky Ing. Lubomír Poul, vedoucí Úřadu vlády, ohledně "návrhu úsporných opatření" na rok 2014. Vláda má škrty projednávat již tuto středu. Asociace nevládních organizací Zelený kruh přitom považuje již stávající redukci MŽP za destruktivní -- mezi lety 2009 a 2013 ministr Chalupa seškrtal rozpočet ministerstva o celou třetinu.

Kabinet má ve středu 16. ledna na programu "Návrh úsporných opatření v oblasti zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě pro rok 2014". Dle aktuálních informací Zeleného kruhu má tento materiál obsahovat další razantní snížení financí pro skutečnou - a nikoliv duplicitní - ochranu životního prostředí. Priorita ochrany životního prostředí pod řízením ministra ODS Tomáše Chalupy přitom vytrvale klesá.

Ministr Chalupa podporuje snížení prostředků na zajištění podmínek pro zdravý život lidí o třetinu mezi lety 2009 a 2013. Nemůže se přitom zaštiťovat potřebností úspor, ministrem Kalouskem ani vysokým státním dluhem ČR. Finance totiž používá nehospodárně: na místa stovek propuštěných odborníků přijal jiné pracovníky, výdaje na platy zaměstnanců tak v loňském roce paradoxně vzrostly, do vedoucích pozic nastoupili nezkušení a v dané oblasti nevzdělaní lidé -- obvykle s členskou legitimací ODS, ministerstvo posílilo výdaje na marketing a desítky milionů utratilo za externí právní služby.

Otevřenou kritiku si tak ministr Chalupa vysloužil nejen od opozičních stran, ale i od koaliční TOP09 a Věcí veřejných.

Výrazná redukce veřejných služeb poskytovaných ministerstvem, která jej již nyní dostala na hranu jeho smysluplnosti, se promítla i do hodnocení vlády Zeleným kruhem.

Zelený kruh se domnívá, že další omezení rozpočtu MŽP přímo ohrožuje jeho roli: zajistit občanům čistý vzduch, dobrou vodu, zdravé prostředí pro procházky a nezničenou krajinu. Ministr razantně omezuje počet měřících stanic, které mohly občany informovat o překročení limitů a o desítky procent omezuje služby pro turisty v národních parcích. Škrtá dokonce i na České inspekci životního prostředí, která pak nemůže efektivně kontrolovat znečišťovatele a zamezit ilegálnímu dovozu odpadu, ačkoliv dle aktualizované SPŽP má tímto směrem rozšířit svou činnost.

Pokud ministr Chalupa nezačne svěřené prostředky používat k prospěchu životního prostředí, a ne na podporu průmyslu, ztrácí jeho funkce smysl. Ministerstvo životního prostředí je ohrožené dalším výrazným poklesem svého rozpočtu pro rok 2014.

Mgr. Daniel Vondrouš uvádí:

"Ministerstvu má příští rok chybět už polovina peněz. Připočtěme neodborné vedení a chaotické škrty měření smogu, protipovodňových předpovědí, kontroly znečištění či služeb pro turisty a dostaneme tragický výsledek působení Tomáše Chalupy."

Mgr. Júlia Sokolovičová uvádí:

"Ministerstvo životního prostředí bude mít v příštích letech důležitou funkci: musí zamezit masivní výstavbě nepotřebných spaloven, hájit divokou přírodu a monitorovat pokusy o těžbu břidlicových plynů. Oslabené ministrem Chalupou to jen tak nezvládne. Potřebuje silného ministra či ministryni a dostatek financí na provoz."

0
Vytisknout
9377

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2013