Civilizovaná země nevyužívá drobných opomenutí občanů k jejich vydírání a existenční likvidaci

16. 11. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Někteří čtenáři právem poukazují na to, že 1. pan Jandus si měl pravidelně kontrolovat poštu na Městském úřadě a 2. měl bedlivě kontrolovat i, zda se automaticky splácejí splátky jeho dluhu.

To je samozřejmě pravda, jenže civilizovaná země nevyužívá systematicky drobných opomenutí svých občanů k tomu, aby je začala finančně vydírat a umožnila zločincům je existenčně zničit a připravit o střechu na hlavou.

Svou poštu kontroluji až hystericky pečlivě jedině v České republice, protože vím, jak obrovský dluh může rychle být uměle vytvořen z nezaplacené dvacetikoruny. V Británii to dělat nemusím.

Příklad: kamarádka dostudovala ve skotském Edinburku a odstěhovala se z pronajímaného bytu. Už ji nedostihl poslední účet za elektřinu. O tři roky později dostala upozornění od britské exekutorské firmy, jíž byl dluh předán.

Původní účet byl 47,35 liber (568,20 Kč).

Exekutor za tři roky poslal dopis, v němž vymáhal částku.

Víte jakou?

47,35 liber. Žádné další poplatky.

Částku kolegyně zaplatila téhož večera na internetu a bylo vše vyřešeno.

Proč to tak nefunguje v Česku?

Je zapotřebí právnického týmu, který by

1. přesně popsal exekutorskou praxi v ČR a na základě kterých právních zákonů se provádí.

2. přesně popsal exekutorskou praxi v západních zemích

3. vypracoval posudek, které normy evropského práva české exekutorské zákonodárství porušuje.

Slyšel jsem předběžnou právní úvahu anglického právníka, že české exekutorské zákony zřejmě porušují evropská ustanovení o lidských právech a tak mohou být soudně napadnutelná. Je však zapotřebí, aby tuto analýzu provedli právní odborníci. Možná, že bychom měli uspořádat veřejnou sbírku a vytvořit fond, který by k této věci financoval právníky. Uvítáme názory čtenářů. Když politikové nehnou prstem, musí to udělat lidé sami.

0
Vytisknout
9554

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2012