Hurikán Sandy zasáhl východní pobřeží Spojených států

29. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Shrnutí, úterý ráno:

  • New York City a New Jersey byly přes noc postiženy rozsáhlými povodněmi, silným větrem, přerušením dodávky elektrického proudu a požáry. Tunely metra byly zaplaveny, veřejná doprava nefunguje, školy jsou uzavřeny a mnoho částí města je zaplaveno. Jinde došlo také ke škodám.
  • Ve 13 postižených stáech zahynulo více než 10 osob - AP oznámila 16 - a více než 6,5 milionu zákazníkům byla přerušena dodávka elektrické energie
  • Jedna newyorská nemocnice byla nucena evakuovat více než 200 pacientů, když selhala dodávka elektrické energie i nouzový zdroj
  • Jeden člen posádky z kopie historické lodi Bounty údajně zahynul, když posádka musela loď opustit u Severní Karolíny. Ostatních 14 osob bylo zachráněno vytažením z moře za velmi špatných povětrnostních podmínek.
  • Sandy za sebou zanechal spoušť po celé Karibské oblasti. Zahynulo 69 osob a země jako Haiti se budou se škodami velmi těžko vyrovávat.
  • V některých amerických státech se nyní očekává silné sněžení


Živé vysílání amerického Weather Channel / Reportáž Channel Four News z pondělního večera
ZDE můžete sledovat webovou kameru umístěnou na Soše svobody v New Yorku a několik dalších webových kamer z různých míst New Yorku

Jedna z největších bouří, která kdy zasáhla Spojené státy, v pondělí začala řádit na hustě osídleném východním pobřeží. Hurikán Sandy si vynutil přerušení dopravy, evakuaci oblastí ohrožených povodněmi a přerušil i kampaň před prezidentskými volbami. Očekává se prudký vítr, povodně a husté sněžení také ve vnitrozemí. Večer se hurikán přesunul na pobřeží nedaleko Atlantic City v New Jersey.

Burzy byly uzavřeny poprvé od útoků z 11. září 2001 a zůstanou uzavřeny i dnes. Přestala pracovat federální vláda ve Washingtonu a na východním pobřeží bylo zrušeno školní vyučování.

Kolem poledne bylo zhruba 700 000 lidí bez proudu a další miliony byly ohroženy tímtéž. V cestě hurikánu stojí na 60 milionů obyvatel. Deset států Unie vyhlásilo mimořádný stav.

Hurikán Sandy zrychlil a pohybuje se na severozápad. Rychlost větru místy přesahuje 170 kilometrů v hodině.

Podle meteorologů je Sandy vzácná hybridní "superbouře" vzniklá v důsledku arktického proudění, jehož efekt se spojil s tropickou bouří.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7609

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2012