Soudní rozhodnutí o smrti Rachel Corrie je "hluboce znepokojující"

28. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Rodina americké aktivistky Rachel Corrieové, kterou v březnu 2003 rozdrtil v Izraeli buldozer, charakterizovala jako "hluboce znepokojující" rozhodnutí izraelského soudce, že šlo o nehodu, za niž izraelský stát nemůže. Soudce Oded Gershon u obvodního soudu v Haifě odmítl občanský soudní spor, který vedla rodina Rachel Corrieové. Podle soudcova rozhodnutí se mladá Američanka "sama přivedla do nebezpečné situace" a její smrt nezpůsobilo zanedbání od izraelského státu ani armády.

Corrieová se pokoušela zabránit zbourání palestinského příbytku v městě Rafah na hranici Gazy a Egypta.

Dvaašedesátistránkový rozsudek neshledal žádných chyb v interním vyšetřování izraelské armády. To shledalo řidiče buldozeru nevinným. Soudce uvedl, že řidič buldozeru Corrieovou ze své kabiny nemohl vidět.

Corrieová se mohla sama zachránit, kdyby odešla z nebezpečné zóny. "To by udělal každý rozumný člověk," řekl soudce. Oblast byla bojovou zónou a americká vláda varovala své občany, aby tam nechodili. Mezinárodní aktivisté chtěli zabránit práci izraelské armády a vytvořili ze sebe lidské štíty "na obranu teroristů".

"Jsem přesvědčena, že tohle byl špatný den nejen pro naši rodinu, ale pro lidská práva, lidskost, zákonnost a také pro Izrael," řekla matka usmrcené aktivistky Cindy Corrieová. Izraelský stát má podle ní "velmi lukrativní systém na obranu svých vojáků, jimž poskytuje imunitu."

Americká vláda je přesvědčena, že vojenské vyšetřování této smrti obsahovalo chyby, uvedla sestra Rachel Corriové Sarah. Hussein Abu Hussein, právník americké rodiny, zdůraznil: "Tento rozsudek je dalším příkladem, kdy beztrestnost převládla nad povinností se zodpovídat a nad spravedlností. Rachel Corrieová byla usmrcena, když nenásilně protestovala proti demolicím příbytků a nespravedlnosti v Gaze a dnes tento soud schválil chybnou a ilegální praxi, která nedokázala ochránit civilní život."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7414

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2012