Pákistánští muslimové vystoupili na ochranu dívky s Downovým syndromem, obviněné z rouhačství

28. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Čelní představitelé islámu v Pákistánu v pondělí vystoupili na podporu jedenáctileté dívky s Downovým syndromem a sníženou inteligencí, která byla uvržena do vězení za údajné znesvěcení koránu. Vysocí islámští duchovní bezprecedentně odsoutili zákon o rouhačství, který podporují extremističtí mullahové.

Celopákistánská rada Ulema, střechová organizace muslimských duchovních a učenců, jejíž členy jsou i příslušníci fundamentalistických organizací se spojila s Pákistánskou ligou pro dialog mezi církvemi, jejímiž členy jsou křesťané, sikhové a příslušníci dalších náboženství, a požaduje spravedlnost pro jedenáctiletou Rimšu, která je obviňována z rouhačství. Požadují také, aby ti, kdo vznesli toto falešné obvinění, byli potrestáni.

Tahir Ašrafi, předseda Ulemy, varoval, že v Pákistánu začíná převládat "zákon džungle" a policii hlučící chátra v ulicích nutí zahajovat trestní stíhání za rouhání, jak se to stalo v případě invalidní dívky Rimšy, který se dostal do palcových titulků po celém světě.

Rimša, jedenáctiletá křesťanka, byla tento měsíc obžalována, že znesvětila korán. Obvinění školovalo křesťanské obyvatelstvo Pákistánu. Celou Rimšinu komunitu vyhnal zuříci dav ze čtvrti, v níž žila.

Je to poprvé v historii, kdy islámští předáci vystoupili na obranu někoho, kdo pochází z komunity vyznávající jinou víru.

Normálně je v Pákistánu nebezpečné o rouhání i jen mluvit. Trestá se trestem smrti. Zákon o rouhání je často zneužíván lidmi, kteří si chtějí vyřídit s protivníkem osobní účty. Policie a soudy se většinou obávají tyto případy řádně vyšetřovat a obviněné osoby bývají odsouzeny na základě nepodložených obvinění.

Loni v lednu zastřelil čelného politika z pákistánské Lidové strany Salmana Taseera jeho osobní strážce poté, co Taseer charakterizoval zákon o rouhání jako "černý zákon" a požadoval propuštění křesťanky Asii Bibi, která byla podle tohoto zákona uvězněna. Nad Taseerovou vraždou mnozí jásali. Soudce, který posléze odsoudil vraha, který se přiznal, musel uprchnout z Pákistánu. Asia Bibi je nadále vězněna, i když proti ní neexistují důkazy.

Pákistánský ministr pro menšiny Šahbaz Bhatti byl loni také zavražděn, když zpochybnil zákon o rouhání. V roce 2009 napadl zuřivý dav křesťany v městě Gorja za údajné znesvěcení koránu a upálil zaživa nejméně osm z nich.

ZDE

0
Vytisknout
6898

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2012