Egypt provedl letecké údery proti islámským extremistům na Sinaji

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Útočné vrtulníky egyptské armády odpálily rakety proti osobám, podezřívaným z islámského extremismu na poloostrově Sinaji poté, co došlo k jejich útokům na tamější bezpečnostní stanoviště. Armádní zdroj uvedl, že bylo pří útoku usmrceno dvacet "teroristů".

Bezpečnostní činitelé uvádějí, že je to poprvé, od války s Izraelem r. 1973, co armáda použila na Sinai raket.

Egyptské jednotky provedly raketový útok několik hodin poté, co na tři bezpečnostní stanoviště zaútočily v hlavním sinajském městě el-Arish, asi 50 km od hranice Gazy s Izraelem, osoby, podezřívané z islámského extremismu. Podle činitelů bylo na stanovištích zraněno šest lidí, včetně vojenského důstojníka, dvou vojáků, dvou policistů a civilisty, jehož stav byl označen za kritický.

Izrael vojenskou akci Izraele přivítal.

V neděli extremisté usmrtili 16 egyptských pohraničních stráží a pronikli až na 2 kilometry do Izraele. Poté, co jejich vozidlo vyhodila do povětří izraelská raketa, bylo zjištěno, že extremisté měli na sobě sebevražedné pásy s výbušninami.

Útok odsoudila i organizace Hamas, která se podobně jako Egypt snaží zlikvidovat tunely, vedoucím pod hranicí mezi Egyptem a Gazou. Hammas má těsné styky s Muslimským bratrstvem, jehož kandidát Mohammed Morsi byl v červnu zvolen egyptským prezidentem. Morsi uvedl, že chce podniknout kroky na pomoc lidem v Gaze a odstranit jejich izolaci.

ZDE

0
Vytisknout
6111

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2012