Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak byl odsouzen na doživotí

2. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Soud v Egyptě poslal Mubaraka do vězení na doživotí za to, že se podílel na spiknutí zabíjet demonstranty účastnící se loňského povstání, které ho svrhlo. Mubarakův ministr vnitra Habíb el-Adlí byl také odsouzen do vězení na doživotí, ale Mubarakovi synové Gamal a Aláa byli shledáni nevinnými z korupce.

Veřejnost u soudu v Káhiře reagovala hněvivě na osvobození Mubarakových synů a celé řady činitelů ministerstva vnitra a policie.

Dav skandoval: "Falešné rozsudky. Lid chce očistit soudnictví." Došlo k potyčkám a před soudní budovou demonstranti házeli kamením na pořádkovou policii.

Mubarak je prvním vedoucím politikem v arabském světě, který byl odsouzen vlastní zemí, avšak má právo se odvolat.

Před soudní budovou mnozí oslavovali. Skandovali "Bůh je velký." Mubaraka dopravil k soudu vrtulník. Byl přivezen na nemocničních nosítkách, měl černé brýle a vypadal nemocný. Demonstranti před budovou skandovali: "Konec řečí, chceme popravu!"

K rozsudku dochází v kritickou dobu, kdy probíhají sporné prezidentské volby, v nichž o úřad prezidenta bojuje kandidát z Muslimského bratrstva, organizace za Mubaraka zakázané, a Mubarakův poslední premiér Ahmed Šafik. V pátek demonstranti znovu naplnili náměstí Tahrir v Káhiře na protest proti Šafikově kandidatuře.

Mubarak popřel, že by prosazoval brutální policejní taktiku na potlačení loňských protestů, které vedly k jeho svržení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6493

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2012