Šestibodový "prorůstový" plán Merkelové: Napodobujte Německo!

26. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Po vítězství Francoise Hollandeho ve francouzských prezidentských volbách se německá kancléřka na evropské scéně dostala do defenzívy. Čelit tomu má šestibodový plán, který podle představ Berlína dokáže sladit požadavky na fiskální střídmost s ekonomickým růstem. Jednoduše shrnout jej lze do věty: Chovejte se jako Německo!

Podle interního dokumentu kolujícího ve spolkovém kancléřství, který získal list Spiegel, experti předložili šestibodový plán připomínající Agendu 2010 Gerharda Schrödera. Dokument definuje vyjednávací pozici, se kterou půjde Merkelová do EU.

Němci se soustřeďují primárně na opatření, která byla v minulosti úspěšná v jejich zemi. Merkelová požaduje celoevropský program podpory malého a středního podnikání podobný programu nabízenému rozvojovou bankou KfW. V takovýchto německých programech vládní agentury schvalují investice během fixní časové periody, a pokud se v té době nevyjádří, projekt je automaticky považován za schválený.

Merkelová si rovněž přeje deregulaci trhu práce po německém vzoru, tj. oslabení ochrany proti propuštění a prosazení většího podílu pracovních smluv na dobu určitou, tzv. "mini-jobs", zatížených nižší daní a odvody. A stejně jako v Německu by země v potížích měly rozvinout duální vzdělávací systém kombinující standardní praktické vzdělání s učňovským školstvím vázaným na budoucího zaměstnavatele.

Poradci Merkelové rovněž naplánovali privatizaci zbylých státních podniků v jihoevropských zemích, přičemž zahraniční investoři by měli být přilákáni daňovými výhodami a méně přísnou regulací.

Poradci také doporučují vznik zvláštních ekonomických zón podobných těm, jaké kdysi vznikaly v Číně. A nakonec si Německo přeje, aby Jih více investoval do obnovitelné energetiky, snižoval daňové bariéry a podporoval mobilitu pracovní síly. To vše má podpořit konkurenceschopnost Evropy na světovém trhu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12298

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2012