V Evropě zavládla krize legitimity

23. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Při volbách ve Francii v neděli, v královském paláci v Haagu v ponděí a na Václavském náměstí v Praze v sobotu hrozilo, že demokratické protesty proti škrtům, zaváděnými vládami, překročí kritickou míru a svrhnou tři evropské vlády, napsal v pondělí deník Guardian.

Mark Rutte, středopravicový holandský premiér, hodil v pondělí ručník do ringu a po sedmi týdnech neúspěšného dohadování se ohledně drsných vládních škrtů, požadovaných od Evropské unie podle pravidel, které on sám pomáhal zformulovat, rezignoval na svou funkci.

Po nejrozsáhlejších lidových protestech, které se konaly v Praze od sametové revoluce klopýtala pravicová vláda Petra Nečase nad propastí, a to nejen kvůli škrtům, ale také kvůli korupci.

Nejvýznamnější ale je, že zřejmě ve Francii skončila Sarkozyo éra.

"Vznikla nová nejistota," uvedl Paul De Grauwe, čelný belgický ekonom. "Teď budeme muset počkat, co se stane s fiskálním paktem a jak budou reagovat trhy."

Francouzové projevili hlasité "Non" berlínské europolitice. V prvním kole francouzských prezidentských voleb zvítězil socialista François Hollande. Hlavním bodem jeho předvolební kampaně byl příslib, že vyjedná s Angelou Merkelovou nově fiskální pakt eurozóny, dohodu mezi 25 státy Evropské unie, která se v současnosti ratifikuje.

V Holandsku porazil Rutteho vládu Geert Wilders, který chce uspořádat referendum o euru. Rutteho vláda padla, protože Wilders odmítl podpořit státní škrty ve výši 15 miliard euro. Na tvrdé levici má v Holandsku silnou podporu socialistická strana, která je také eurofobní. Znamená to, že eurofobní levice i pravice by mohla v Haagu ovládnout třetinu horní komory parlamentu.

Za poslední dva roky padly v přímém důsledku dluhové a deficitní krize vlády v Irsku, v Portugalsku, ve Španělsku, v Řecku, ve Finsku, na Slovensku a v Itálii.

"Většina voličů hlasuje proti existujícím vládám," uvedl Thomas Klau z Evropské rady pro zahraniční záležitoswti v Paříži. "Ale navzdory obřím rozměrům krize voliči stále ještě důvěřují mainstreamovým stranám. To je pocta stabilitě. Není to hlasování ze vzdoru, k moci se nedostávají extremisté, je to hlasování proti kolektivnímu vedení eurozóny."

Avšak německá vláda konstatuje, že silná podpora pro Le Penovou ve Francii je "znepokojující". Le Penová získala podporu pětiny francouzských voličů. Měla štěstí - její podpora vzrostla v důsledku dvou velkých současných problémů - muslimského přistěhovalectví a krize eura. To podpořilo zintenzivnění neliberálního populismu všude v Evropě mimo Německa a Španělska a Portugalska.

Islamofobie se stala novým antisemitismem pro generaci anti-establishmentových rebelů ve Francii, v Holandsku, v Rakousku a ve Skandinávii.

Vládní škrty jsou také úrodnou půdou pro populistické aktivisty. Situace se zhoršuje pro obyčejné lidi. Populisté toho využívají.

ZDE

0
Vytisknout
11554

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2012