"Slepice -- klece -- vejce"

23. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Společnost pro zvířata je členem Evropské koalice pro hospodářská zvířata (ENFAP). Společně vedou celoevropské kampaně za lepší životní podmínky hospodářských zvířat -- Společnost pro zvířata již více jak 15 let.

Jedna z jejich hlavních aktivit je také informovat veřejnost o strádání nosnic v klecích.

Od 1. 1. 2012 letošního roku vešla v platnost Směrnice Rady 1999/74/ES, kterou se stanoví minimální požadavky na ochranu nosnic. Směrnice stanoví ukončení použití klecí nezdokonalených, ale dále mohou být slepice stále uzavřeny v klecích tzv. obohacených.

Od 50. let minulého století, v souvislosti se vznikem industriálního zemědělství, doplácí hospodářská zvířata na to, že lidé konzumují nadměrné množství živočišných potravin za nízké ceny a ztrácejí úctu ke zdraví i životu zvířat. Zvířata strádají, trpí bolestí, psychickou deprivací a životem v nedůstojných podmínkách. Jsou namačkána na malé ploše, bez možnosti většího pohybu, protažení, bez možnosti chovat se přirozeným způsobem.

Zavedení znění směrnice do praxe je malým pozitivním krokem pro všechny nosnice chované v EU zemědělským průmyslem.

Žádám média, aby nezapomněla na skutečnost, že za vejci v obchodě je především živý tvor. Vyvolávání paniky a jednostranné informování médii -- v současnosti o vysoké ceně vajec -- není rozhodně fér ke slepicím, které stráví svůj život zavřené v malé kleci, jen proto, aby pro lidi snášely vajíčka. Pravděpodobně by nikdo z lidí takto žít nechtěl: v malé ubikaci, bez pohybu, toalety, koupelny a pod., nebo Vy ano? To v jakých podmínkách budou slepice žít, záleží jenom na nás na lidech. My si můžeme vybrat, jestli dáme přednost vejcím z klecí nebo z chovů, kde jsou brány ohledy na jejich přirozené potřeby, nebo můžeme naopak jejich konzumaci omezit.

Nepodporujte nákupem vajec z klecí věznění nevinných tvorů.

0
Vytisknout
9548

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2012