Liverpool: Třetina domácností je nezaměstnaná

17. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Třetina domácností v Liverpoolu je nyní plně nezaměstnaná. Někteří nezaměstnaní přežívají za méně než 600 Kč týdně.

Thomas Bebb se vyklání z okna svého obýváku a počítá, kolik jeho sousedů má zaměstnání. V činžáku, kde bydlí dvanáct partají, jsou to dva lidé: jeden lešenář a jedna zdravotní sestra. Přemýšlí, jestli ve dvou činžácích naproti je někdo, kdo má zaměstnání. Nikdo ho nenapadá.

Minulý týden byly zveřejněny šokující údaje, že téměř třicet procent domácností v Liverpoolu je plně nezaměstnaných. Je to důsledkem historického úpadku průmyslu v této oblasti, ale situace se náhle výrazně zhoršila množstvím propouštějí z veřejného sektoru a tím, že mizí pracovní příležitosti v maloobchodu i ve výrobní sféře.

Bebb přišel o své zaměstnání zahradníka v parcích na část úvazku v listopadu (v důsledku škrtů na liverpoolském komunálním úřadě). Žije nyní silně pod hranicí chudoby. Prakticky to znamená, že má v kapse pouze 210 Kč, které mu musejí vydržet na dobu dalších 10 dnů, do další výplaty sociální podpory.

Hledá usilovně práci. Avšak o každou pracovní příležitost v Liverpoolu se uchází sedm osob, a tak hledání práce je deprimující.

Bebbovi je 45. Jeho dvě nejstarší děti, jimž je 21 a 23, nemají práci od doby, kdy skončily povinnou školní docházku v 16, i když práci hledají. Dostává 67 liber (2000 Kč) sociální podpory týdně, jenže 15 liber se automaticky odečítá jako alimenty pro tři z jeho pěti dětí, kterým je pod šestnáct a bydlí jinde. Dalších 10 liber se mu z podpory odečítá na splácení dluhu, který vznikl, když ztratil zaměstnání naposledy asi před deseti lety. Takže mu zbývá 40 liber (1200 Kč) týdně. Z toho splácí dluh na úvěrové kartě, který je asi 1000 liber. Tento dluh vznikl, když přišel o zaměstnání před půldruhým rokem a potřeboval přežít. Dluh na úvěrové kartě splácí částkou 33 liber týdně, 14 liber týdně platí za plyn a elektřiny, takže mu zbývá 20 liber týdně na potraviny, jízdenky na autobus a na všechno ostatní. Činži za něj platí jako za nezaměstnaného komunální úřad.

Dá se s tím vyjít, protože radikálně změnil způsob, jak žije a co jí. Nakupuje jednou za čtrnáct dní jen v obchodě, který nabízí silně zlevněné potraviny - mražené hamburgery za libru (30 Kč), pytlík mražených hranolků, z nichž, když jimi šetří, dokáže uvařit čtyři jídla. Pokud mu to dojde, jí rýži a těstoviny, které kupuje v Tesku za 25 pencí (7,50 Kč) za jeden balíček.

Nemůže si dovolit kouřit, tak nekouří, a pivo je pro něho nedosažitelný luxus: naposledy si dal pivo, když ho propustili před dvěma lety z jeho trvalého zaměstnání. Na fotbale nebyl od té doby, co byl dítě ("Je to příliš drahé"), v kině nebyl léta, od té doby, co přišel o zaměstnání, si nekoupil žádné šaty.

Bebb vypadá zdravě, ale přiznává, že někdy se v důsledku nedostatečné potravy cítí slabě, když má jít na pracovní úřad, kde se musí pravidelně hlásit. Trvá to tam pěšky 45 minut a denní jízdenku na autobus za 3,80 liber si nemůže dovolit. "Někdy se musím po cestě zastavit, protože se mi točí hlava."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10171

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2012