"ŘÍZENÁ" DEMOKRACIE:

Tvrdá cenzura na Novinkách.cz na počest Václava Havla

23. 12. 2011

čas čtení 6 minut

Vážená redakce Britských listů, když jsem ráno při čtení článku Karla Dolejšího s názvem Tři dny Leonida Iljiče dospěl na začátek posledního odstavce, nemohl jsem si v kontextu jeho prvních dvou vět nevzpomenout na článek Dagmar Havlová zve veřejnost k smutečnímu průvodu za rakví manžela publikovaný v úterý na serveru Novinky.cz, píše Martin Blažek.

Jako člověka žijícího v Praze mne zajímalo, kudy že bude smuteční průvod procházet a kterým místům a kdy je proto záhodno se vyhnout z důvodu očekávaného omezení dopravního provozu. Více než samotný článek mě však zaujala diskuse k němu -- zde jsou první dva příspěvky jedné čtenářky, které byly serverovým cenzorem vymazány.

V tu chvíli mě napadlo, že paní či slečna nejspíš nějakým hrubě vulgárním výrazem napadla bývalou hlavu státu, či jeho manželku Dagmar. O podobném druhu redakční cenzury si sice myslím tolik, že pokud ze sebe někdo chce udělat veřejně pitomce podobnými prohlášeními, je to čistě jeho věc, nicméně v takovém případě mám ještě jakés takés pochopení pro tento postup.

Jaké však bylo mé překvapení, když jsem zaroloval níže. Jedna další čtenářka totiž na první uvedený příspěvek reagovala (a jeho text tak byl v reakci uveden) a -- světe div se! -- cenzurovaný příspěvek zněl přesně takto: "Už toho havlování mám plné zuby!!!!" Tedy žádný vulgární výlev, pouhé vyjádření (podle mě zcela oprávněného) pohoršení se nad mediální monstrkampaní spojenou s úmrtím bývalého prezidenta republiky.

Se zvýšeným zájmem jsem proto prolistoval ještě asi tři stránky diskuse a našel jsem několik dalších redakčně odstraněných příspěvků, které "porušovaly Pravidla pro vkládání příspěvků".

Abych snad laskavému cenzorovi nekřivdil, tak jsem obětoval pár minut a tato pravidla si přečetl, ovšem v jejich kontextu jsem na příspěvcích celé řady zcenzurovaných pisatelů neshledal nic závadného.

Pár dalších příkladů za všechny: v dalším diskusním příspěvků tatáž diskutérka označila paní Dagmar Havlovou za "hérečku". Inu, ani v tomto ohledu na tom nevidím nic cenzuryhodného, mohlo jít přece jen o odkaz na filmovou roli paní Dagmar ve filmu Dědictví, aneb Kurvahošigutntag. I cenzor si toto také jistě dovodil, avšak automaticky k tomuto označení přiřadil význam, ve kterém je v uvedeném filmu používán (a ve kterém následně zlidověl). Presumpce "viny" a navíc "viny" dle mého soudu velmi pochybné, protože o pravidly zapovězené "Urážení, pomlouvání či vyhrožování komukoli násilím" se v tomto případě a priori jednat nemohlo a ani jiná pravidla diskuse očividně porušena nebyla.

Další pisatel pak byl cenzurován za to, že si dovolil ironicky přirovnat monstrositu pohřbu a související mediální masáž k pohřebním spektáklům pořádaným po úmrtích jednoho nacistického a několika komunistických pohlavárů. Za trestuhodnou nedbalost jinak značně agilního cenzora lze v tomto ohledu jistě považovat fakt, že příspěvek jednoho čtenáře znějící "Pochybuji, že by si Havel takovou to šaškárnu a jízdu na lafetě vůbec přál" jeho pozornosti unikl.

K dalšímu jen tolik, že pokud budete mít chuť, můžete si novinkovské cenzorské orgie prohlédnout ZDE a udělat si obrázek sami.

Novinky.cz, o jejichž (a to ještě velice slušně řečeno) tendenčních článcích a reportážích bylo již na stránkách BL napsáno dost a dost, tak pokročily dál. Nejen cílená totální demagogie a k danému tématu, ale už i aktivní potlačování jakýchkoliv hlasů proti této demagogii se ozývajících. A to i přes to, jak jsou tyto hlasy téměř neslyšitelné s ohledem na halas a tartas produkovaný v těchto dnech mediálním maintreamem.

Co vidí novinkovští cenzoři špatného a zavrženíhodného na vyjádření pohoršení nad tím, že okolo pohřbu bývalého politika, jehož osobnost navíc není zejména v polistopadovém období bez kontroverze, je uspořádáno divadlo, které mývají obvykle ve zvyku pořádat svým oficiálním modlám a vůdcům země, jejichž režimy mají s demokracií společného jen pramálo? Proč "smáznou" někoho, kdo se tomuto divadélku vysmívá? Cui bono?

Paradoxní na tom všem je, že řada disidentů -- včetně samotného Václava Havla -- se v minulosti často stávala obětí podobných opatření cenzury komunistické. V tomto kontextu se pak postup Novinek.cz dá hodnotit jako (nechtěné) plivnutí na osobu Havla-disidenta z období před rokem 1989. O samotném monstrfunusu, za který by se jistě nestyděl ani nedávno zemřelý severokorejský vůdce, ani nemluvě. Nicméně jednolitost toho jediného správného postoje občanů k bývalému prezidentovi nesmí být rušena nikým a ničím.

Co na tom, že tato (uměle) konstruovaná jednota má být použita jen jako (co možná nejvyšší) podstavec k pomníku, který je Václavu Havlovi tesán v panteonu velikánů českého národa dokonce dřív, než se nad ním nadobro zavře zem. Co na tom, že tento pomník je na zakázku současného establishmentu opracováván i kladívky cenzorů a přepisovačů dějin.

Jistě, do značné míry snad jde -- s ohledem na ostatní direktivní administrativní opatření zmíněná Karlem Dolejším v jeho článku -- o nicotnou záležitost, nad kterou se můžeme zasmát nebo jen nevěřícně zakroutit hlavou a obrátit oči v sloup -- a já tady možná jen plkám o hloupostech. Silně však doufám, že tento lehký závan cenzorského větříku není předzvěstí daleko větší bouře, která má ambice nadobro zamést s ústavou našeho (snad ještě) demokratického státu.

0
Vytisknout
21311

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2011