Krásná smrt

22. 12. 2011 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Varování: Následující řádky nejsou o VH ani nemají za cíl dráždit pozůstalé a truchlící.

Když odešel VH, první reakce z okruhu jeho nejbližších poukazovaly na záviděníhodný způsob smrti, totiž že se minulou neděli neprobudil ze spánku.

Rodina a přátelé zesnulého samozřejmě věděli, že chřadne, chátrá, uvadá, konec se blíží, jen se nevědělo, kdy nastane.

VH skonal před Vánoci.

Když už to musí být, smrt ve spánku se považuje za "krásnou." Nikdo sice neví, co zažívá spící člověk, než překročí práh nenávratna, ale vydechnout naposled spící se považuje za ideál. Alespoň mezi námi živými. Spánek je v představách lidu taková každodenní malá smrt, vlastně jistý trénink na tu Velkou Smrt definitivní.

Naprostá většina lidí na Západě žije život stylem "mě se to nemůže stát." Kromě pohřebních služeb, které nestydatě počítají se statisticky dokonalou 100% úmrtností, se dnešní Společnost tváří a chová tak, jakoby smrt neexistovala. Zdravotnický systém dělá co může, a když přece jen člověk západního typu umře, je to považováno za selhání lékařů, sester, lapiduchů, léků, nemocnice atd.

Dnešní člověk přece nejenže veřejně neumírá, ale chce zůstat věčně mladý, skvělý, funkční, forever young. Viz Michael Jackson. Michael J. se snažil nestárnout jako nikdo druhý, ale ani jemu se to nakonec nepovedlo ... ... a jeho doktor za to musí pykat.

Proč?

Nebyla to snad krásná smrt ?

Jak se to vezme. Jacksonův problém byl, že nechtěl krásně zemřít, ale chtěl se nejspíš jenom vyspat, a stejně jako stamilioónům lidí na Západě se mu to dařilo čím dál hůř. MJ si stejně jako stamilióny obyčejných smrtelníků si chtěl prostě vzít prášek, vypnout a spát.

A ono to nejde.

Ideálním odchodem ze života je pro nás bezbolestná smrt ve spánku, protože ideální život je právě takový -- jako sen. K uskutečnění snu je nutno plnit přikázání doby: žít a pracovat jako stroj - racionálně, pravidelně, rychle, přesně, rychle, efektivně a bez oddechu, jak na pracovišti, tak v posteli. Píchačky, zapnout, vypnout, píchačky, zapnout, vypnout ...

Smrt je součást života a co nám k dokonalosti brání?

Potřebujeme konečně lepší prášky na spaní!

Poptávka je obrovská a vývojáři Nového lepšího světa to dobře vědí.

Bude to krásný dárek pro všechny.

Jistě se všichni brzo dočkáme.

0
Vytisknout
15075

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2011