Václav Havel se o český stát opravdu zasloužil

22. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Jako dlouhodobý čtenář BL děkuji tímto redakci za uveřejněné články k úmrtí Václava Havla. Široké spektrum jejich postojů a názarů na toho člověka svědčí jak o jeho velikém významu pro Českou republiku tak o jeho rozporuplnosti. Dle mého názoru toto nejlépe vyjádřil ve svém článku Marek Řezanka. Dokázal nezaujatě, kultivovaně a při tom kriticky popsat to, co mnoho lidí, včetně mě, u nás cítí nejenom dnes, ale pociťuje k osobě Václava Havla již dlouhou dobu, napsal Ondřej Kleisner.

Totiž rozpor mezi Havlem disidentem a Havlem presidentem. Svým článkem ukázal velmi názorně na Havlův vývoj od samého počátku, na prostředí a dobu ve které žil a která ho formovala. Jeho názor na to proč se Havel po "listopadu" změnil, proč mluvil i jednal tak jak jednal, má lidsky pochopitelnou logiku. A to, jak v posledním období doslova fyzicky "odcházel" a proč, vyjádřil dokonale v nadpisu svého článku. Ano, Havlovi se "jeho" svět bořil před očima a i já se shoduji s autorem, že "poslední roky musely být pro V. Havla krutými" a že "ztrácel sílu a chuť bojovat, protože ztrácel, za co bojovat".

A právě tímto Václav Havel přesvědčil mě a doufám že i mnoho jiných, že vše co dělal a oč usiloval dělal s vírou, že to dělá pro dobrou věc a ne ve službách někoho. A ten "cirkus" okolo jeho smrti, který většině slušných a soudných lidí musí zvedat žaludek, s pokrytectvím úmyslně organizují a dělají hlavně ti, kteří se jeho humanitárních myšlenek a pozitivního odkazu báli a bojí i dnes. Každopádně se Václav Havel o český stát opravdu zasloužil, k tomu nepotřebujeme zákon, to víme a budeme si pamatovat.

0
Vytisknout
9421

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2011