Konec Euro?!!

3. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Konečně, pár dní před summitem v Bruselu začínají sílit hlasy, které mluví o tom, jak bude potom! Po čem? Jak bude v okamžiku, kdyby se zhroutila monetární čili měnová unie v Evropě a Euro by šlo ke dnu, míní Michal Horák. Nejedná se jenom o technický problém. Takové hlasy, že nebudou fungovat bankomaty atd. jsou směšnou třešničkou na dortu problémů.

Pád tohoto systému jednotné měny je totéž jako pokus vrátit se v čase nazpět. Naprosto souhlasím s paní Merkelovou. Není cesty zpět, ale za cenu obětí pouze cesty kupředu. Jestli chceme vidět Evropu a sami sebe v troskách, tak do toho!

Především kdo by na to doplatil jsou banky a nastalý chaos, kdy každá ze zúčastněných zemí provede měnovou reformu si už vůbec nikdo nedovede představit. Jedno je jisté. Každý, kdo má jen trochu rozumu by se utíkal ke měně, která je nejvíce podložena národním bohatstvím a produkční schopností. Tedy k nové německé marce, takže vlastně staré Euro by se stalo markou o kterou by každý usiloval jako o rezervní měně v rámci Evropy. To by totiž bylo výhodné pro obchod v Evropě.

Současně místo přísných ekonomických opatření při zachování Euro by musela začít platit i celní opatření v případě pádu této měny a celý historický projekt EÚ by se rozložil.

Takže přátelé, pragmatická paní Merkelová má více pravdy než všichni ostatní dohromady. Nechceme-li zkončit v kotli z celosvětového hlediska "mrňavých" státečků, kde si každý hraje na svém písečku a každý na každého vystrkuje růžky, pak držme palce kancléřce!!

0
Vytisknout
8552

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2011