POLSKO ZASAHUJE NA GLOBÁLNÍ SCÉNĚ:

Evropská unie zaujala tvrdý postoj při jednání o klimatických změnách v OSN

1. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Evropská unie zaujala na nynějším jednání OSN o klimatických změnách, které se koná v Durbanu, nesmírně tvrdý postoj. Požaduje, aby přísné podmínky pro snižování emisí skleníkových plynů dodržovala i Čína a rozvojové země, pokud má být dohodnuta globální dohoda.

Nový tvrdý postoj Evropské unie vyvolal konsternaci rozvojových zemí. Neshody ohrožují budoucnost kjótských protokolů. Ale Evropská unie je rozhodnuta neustoupit a činitelé EU jsou rozhořčeni, že se brala dobrá vůle Evropské unie jako něco automatického.

"Je velmi důležité, aby se k úsilí o snižování emisí připojily i ostatní velké ekonomiky. Nedávalo by to smysl, kdyby druhé závazky podle kjótského protokolu přijala jen Evropská unie," řekla Joanna Mackowiak-Pandera, náměstkyně polského ministra životního prostředí.

Polsko zastává klíčovou pozici při letošních rozhovorech. Zastává rotační prezidentství Evropské unie, a tak polští ministři stojí v čele mezinárodních organizací. Polsko způsobilo podstatné změny v postoji Evropské unie ohledně klimatických změn. Jde o největší změny v postojích EU ke klimatickým otázkám za posledních dvacet let.

Jde o to, zda přežije kjótský protokol - jediná mezinárodní dohoda, která na státy uvaluje omezení emisí. Evropská unie je poslední nadějí, že by se k protokolu přidaly velké rozvinuté země. Kjótský prokotol vyprší r. 2012.

Rozvojové země požadují druhé kolo závazků do r. 2020, avšak Japonsko, Rusko a Kanada dohodu opustily a Spojené státy vyloučily, že by ji kdy podepsaly.

Takže nyní bojuje Evropská unie se vznikajícími ekonomikami - hlavně Čínou, ale také Indií, Brazilií a Jihoafrickou republikou - ohledně podmínek, které musejí být splněny, pokud má dohoda pokračovat.

Čína navrhla, aby rozvinué země přijaly mezinárodně právně závazné přísliby snížit emise, ale rozvojové země nikoliv. Pro ně by plány snížit emise měly být dobrovolné.

Evropští vyjednavači však chtějí daleko víc. Polské předsednictví EU stojí v čele skupiny států, které požadují "právní paralelismus", tj. aby všichni podepsali stejné závazky jako EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8172

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2011