Policie začala vyklízet Zuccottiho park

15. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Stovky newyorských policistů začaly dnes ráno vyklízet Zuccottiho park, kde se zdržují protestující z hnutí Occupy Wall Street. Sdělila přítomným, kteří tu už téměř dva měsíce táboří, že prostor bude "uklizen a uveden do původního stavu" a kdo ho neopustí, bude zatčen.

Protestující, jichž tu asi dvě stovky zůstaly přes noc, kladli pasivní odpor v části nazývané "kuchyně" poblíž centra parku, stavěli barikády ze stolů a kusů dřeva a vyvolávali hesla, když policisté začali strhávat stany.

Policisté kteří se shromáždili mezi Brooklynským s Manhattanským mostem a poté jeli ve vozech po Broadwayi vstoupili do parku krátce po jedné hodině ráno místního času. Bezprostředně nebyli hlášeni žádní zatčení.

Na webu hnutí Occupy se objevila zpráva, že ve čtvrtek bude prostřednictvím demonstrace "zablokována Wall Street" a tak bude připomenuto dvouměsíční výročí vzniku tábora v Zuccottiho parku - událost, která vyvolala podobné dění po celé zemi.

V pondělí také proběhla malá demonstrace před newyorskou radnicí. Uspořádali ji oponenti protestů, včetně místních obyvatel a prodejců, z nichž někteří vyzývali starostu, aby park vyklidil.

Podle ranní twitterové zprávy starostova úřadu mají protestující park "dočasně" opustit a odstranit stany a plachty. Údajně se mohou vrátit, až bude prostor uklizen. Podle policie pokračující okupace "představuje rostoucí zdravotní a bezpečnostní riziko".

Pokud budou protestující klást odpor, vyjádřil se přítomný policejní kapitán, dojde k jejich zatčení. Osobní vlastnictví jež nebude odstraněno bude odvezeno na skládku.

V 1:45 ráno místního času prošli policisté parkem, někteří s plastovými štíty a helmami, odstraňovali stany a matrace. Někteří z protestujících park opustili, ale zhruba stovka se jich zabarikádovala v "kuchyni", odkud vyzývala policisty, aby neposlouchali rozkazy.

Podobné policejní akce proběhly v minulých dnech i v dalších městech, kde došlo k protestům.

Protest začal v New Yorku 17. září a upoutal pozornost celebrit a známých performerů. Stal se také turistickou atrakcí, získal dar více než půl milionu dolarů a podporu odborů a volených představitelů, zatímco vyvolal neshody na radnici a uvnitř městské policie.

Starosta Michael R. Bloomberg dal najevo, že argumenty a taktiku protestujících nepodporuje, ale že mají právo protestovat. V posledních dnech nicméně zesílily stížnosti ze sousedství Zuccottiho parku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8270

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2011