BRITÁNIE:

Ministerstvo financí se připravuje na "ekonomický Armageddon", jestliže se rozpadne eurozóna

11. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Britské ministerstvo financí a Anglická banka připravují nouzové plány na "hospodářský Armageddon" - pokud se eurozóna rozpadne. Informoval o tom ministr pro podnikání Vince Cable. Evropská komise drasticky snížila vyhlídky na hospodářský rozvoj v příštím roce a předpověděla, že se evropský kontinent octne v příštím roce v hluboké recesi.

Členové britské vlády očekávají vážné snížení vyhlídek hospodářského růstu i v Británii.

Ve čtvrtek se rozšířily obavy, že další obětí hospodářské krize bude Francie. Poté, co Brusel snížil svou předpověď hospodářského růstu i pro Francii, došlo k výraznému vzrůstu úroků placených z francouzských vládních obligací - na 3,48 procent. Je to téměř dvojnásobek míry, kterou za vládní obligace platí Německo.

Britští ministři informovali, že Francie vyvíjí silný nátlak na Evropskou centrální banku, aby ignoroval předpisy Evropské unie a začala výrazněji zasahovat do finanční situace. Francouzi chtějí, aby ECB krizi zažehnala, než se rozšíří dál. Britové naléhají na Německo, aby v tomto smyslu rozšířilo funkce ECB, už čtvrt roku.

Británie začíná ztrácet trpělivost s Berlínem, že blokuje francouzský požadavek, aby ECB poskytla záruky pro evropský záchranný fond. Berlín zastává názor, že by bylo nesprávné, aby banka zasahovala, protože by to ohrozilo její nezávislost a vyvolalo by to inflaci. Merkelová chce dokonce prosadit příští týden na sjezdu své strany v Lipsku, aby měly státy eurozóny v ECB hlasovací právo podle své velikosti - což by dalo největší rozhodovací pravomoci Německu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12649

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2011