V Izraeli chtějí ženám zakázat zpívat

11. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Dnes bude v několika velkých izraelských městech zpěvem protestovat tisíce žen - proti zákazu ženského zpěvu, informoval včera rozhlas BBC. Jsou to mladé svobodomyslné ženy, které se obávají, že vliv ortodoxních židů na život v Izraeli bude znamenat, že dříve nebo později bude v Izraeli ženám zakázáno zpívat na veřejnosti. Demonstrace zorganizovala Hila Bunyovich-Hoffmanová. Vysvětluje: "Ortodoxní židé tvrdí, že ženský hlas je svůdný, je sexuální, a je proto neslušné, aby žena zpívala před mužem, který není její manžel. Takže zpívat před někým jiným, zpívat před publikem by bylo promiskuitní chování."

Ženy samozřejmě dosud vždycky v Izraeli zpívaly. Avšak Izrael se mění a ultraordoxní komunity nabývají výraznějšího vlivu. Muži s hustými plnovousy a velkými klobouky jsou teď už vidět skoro všude. Mnoho liberálů se nyní obává, že ultraortodoxní hodnoty pronikají do života mainstreamové společnosti. Ultraortodoxní aktivisté protestují proti ženám v reklamě a požadují, aby autobusy byly pro cestující rozděleny na mužskou a na ženskou část. Když se Hila dověděla, že náboženští armádní důstojníci z protestu odešli z koncertu, kde zpívaly ženy, měla toho dost:

"Oni tvrdí, že je nesprávné, aby ženy zpívaly na veřejnosti, a když vy namítnete, ne, to není pravda, ženy mají stejné právo zpívat na veřejnosti jako kdokoliv jiný, oni z vás automaticky udělají extremistku. Nemáte žádnou volbu. Prostě vás zatlačí do extremistické pozice. Jste prostě šílená feministka, která požaduje strašlivé věci."

Reportér: "A máte pocit, že většina Izraelců je na vaší straně, nebo na druhé straně?"

"Myslím si, že nejhorší tady je, že si lidi pořád myslí, že to tady ještě není tak zlé. Za posledních čtrnáct dní jsem to slyšela mnohokrát: 'Není to tu tak zlé. Děláš z komára velblouda.' No, raději bych dělala z komára velblouda teď, než aby došlo k tomu, že nebudu smět mluvit vůbec. Nikdy jsem si nemyslela, že ve své zemi budu muset bojovat za právo zpívat."

U kořene problému je ultraortodoxní přesvědčení, že ženský zpěv je nejen smyslný, ale rovnou přímo sexuální.

Reportér: "Lidé, kteří tohle budou poslouchat, v tom budou vidět obdobu situace ve Saúdské Arábii nebo v Íránu. Je to nesprávné?"

"Není to nesprávné. Obávám se, že ne. Když se ženám zakazuje zpívat, je pak už jen malý krok k zákazu jejich účasti ve volbách. Nebo chodit na ulici. Vážně mám strach, že se posunujeme smérem k íránské situaci."

Další informace v angličině ZDE

0
Vytisknout
10567

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2011