I čísla mohou (někdy, kéž by!) mluvit (6)

2. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Blíží se desáté výročí "11. září". V New Yorku k tomuto smutnému a děsivému jubileu bude otevřen památník a muzeum ("National September 11 Memorial and Museum"). Hned první den prodeje vstupenek bylo jich rozprodáno 42 tisíc.

Jiným setrvalým stínem může být, že si uvědomíme, jak nepředvídatelně a krutě si počíná přímo naše Země (nebo příroda), když dojde k nějaké "přírodní pohromě". Město Christ Church na Novém Zealandu bylo v poslední době postiženo silným zemětřesením hned dvakrát. Nejdříve loni v září, s s magnitudou 7,1, a pak letos v únoru, s magnitudou 6,1; pokaždé s lidskými obětmi. Menších otřesů v této době bylo napočítáno sedm a půl tisíce. Takže v průměru je to pořád přes dvacet otřesů denně.

Sytý hladovému nevěří. Ale také ten, kdo má výsadu žít v míru, stěží přiměřeně zváží, co všechno mohou znamenat občanské nepokoje (ne-li přímo válka). V Sýrii propukla občanská neposlušnost 15. března 2011. Takže neklid -- spojený s krveproléváním -- tam již trvá čtyř a půl měsíce. Podle dosažitelných zdrojů přišlo již v Sýrii o život přes 1600 občanů, z toho na devět desítek dětí a mladistvých. Jednou z obětí zvůle politické moci se stal také Hamza al-Khatib, který byl po demonstraci z 29. dubna držen měsíc v ochranné vazbě a vrácen rodině mrtvý, s četnými známkami po mučení. Jinou krutou daní nynějších poměrů v Sýrii je nyní také 12-letý Talha Dalal, který byl pohřben minulou sobotu, když se lékařům nepodařilo zachránit jeho život po průstřelu hlavy během předchozí demonstrace v pátek...

64 je například polí šachovnice. Jenže může se také shodou okolností stát, že je přepravován týž počet hlavic, byť třeba zrovna nikoli nukleárních. Mělo by se dodat "naštěstí"! Protože při cíleném útoku na vlak, jímž bylo těch 64 hlavic přepravováno, byly ty hlavice ukradeny. Stalo se to v Rumunsku. Zpráva o tom pronikla 18. července. Rozmanitý vojenský materiál byl dopravován do Bulharska. Veřejnost se neměla lekat, aniž ale věděla hned, proč. Do tří dnů se podařilo lup zajistit v jedné blízké vesnici.

Yellowstonský park je světoznámý. Teď v červenci se dostalo 160 000 litrů ropy do Yellowstoneské řeky v důsledku poruchy na potrubí v Montaně. Zřejmě nikdy nemůžeme předvídat na sto procent, že uchráníme přírodu před možnými maléry, jejichž býváme nedobrovolnými původci.

0
Vytisknout
8466

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2011